ΡΩΣΙΑ

Καθέλκυσε 2 πυρηνικά παγοθραυστικά

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ-ΚΟΥΒΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕ ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

Δημοσίευση: 23 Νοε 2022 9:10 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Νοε 2022 9:53

ΜΟΣΧΑ
Σε τελετή καθέλκυσης δύο πυρηνικών παγοθραυστικών που θα εξασφαλίσουν τη ναυσιπλοΐα της Ρωσίας στη Δυτική Αρκτική παρευρέθηκε μέσω διαδικτύου ο Βλαντίμιρ Πούτιν και δεν παρέλειψε να «διαφημίσει» τη δύναμη της χώρας του.


Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της βόρειας Ρωσίας, ωστόσο ο Πούτιν επέβλεψε τη διαδικασία μέσω βίντεο-σύνδεσης από το Κρεμλίνο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τέτοιου είδους πυρηνικά παγοθραυστικά έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα. Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, η Αρκτική αποκτά πλέον μεγαλύτερη στρατηγική σημασία λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς η συρρίκνωση του πάγου ανοίγει νέους θαλάσσιους δρόμους. Τεράστιοι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται στις αρκτικές περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χερσόνησο Γιαμάλ.
Δύο άλλα παγοθραυστικά της ίδιας κατηγορίας, το Arktika και το Sibir, βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία και ένα άλλο, το Chukotka, έχει προγραμματιστεί για το 2026. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ένα υπερισχυρό πυρηνικό παγοθραυστικό μήκους 209 μέτρων γνωστό ως «Rossiya», με εκτόπισμα έως 71.380 τόνους, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΒΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
Εν τω μεταξύ συνάντηση με τον Κουβανό ομόλογό του Μίγκελ Ντίας-Κανέλ είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, στη Μόσχα, όπου μεταξύ άλλων τόνισαν το ενιαίο μέτωπο ενάντια στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, έδειξε μαζί με τον Πούτιν ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην «αυτοκρατορία των Γιάνκηδων», τις ΗΠΑ, τις οποίες μάλιστα αποκάλεσε έναν «κοινό εχθρό».
Ο τόνος των δηλώσεων των δύο ηγετών θύμισε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Κούβα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ένωσης.
«Η Σοβιετική Ένωση, η (έπειτα) Ρωσία πάντα υποστήριζε τον κουβανικό λαό στον αγώνα του για ανεξαρτησία, για την κυριαρχία του», είπε ο Πούτιν στον Κουβανό πρόεδρο στην έναρξη μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.
«(Ο κουβανικός λαός) ήταν πάντα αντίθετος σε διάφορους τύπους περιορισμών, εμπάργκο, αποκλεισμούς», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, καθώς η Μόσχα υπόκειται από τα τέλη Φεβρουαρίου σε άνευ προηγουμένου διεθνείς κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες έκαναν επίσης τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος στη Μόσχα του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος κυβέρνησε την Κούβα για σχεδόν 50 χρόνια και πέθανε το 2016. Ο Πούτιν χαιρέτισε «ένα λαμπρό άνθρωπο» που «ήταν σε θέση να αναλύσει όλα όσα συνέβαιναν στον κόσμο».
Ο Ντίας-Κανέλ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, από την πλευρά του καταδίκασε τον αμερικανικό «ιμπεριαλισμό» που ο Κάστρο πάντα μισούσε.
Ο Κουβανός πρόεδρος πραγματοποιεί 10ήμερη περιοδεία, με σταθμούς την Αλγερία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα την περασμένη εβδομάδα για να ενισχύσει τον ενεργειακό τομέα της νησιωτικής χώρας, που υποφέρει από παρατεταμένες διακοπές ρεύματος και ελλείψεις καυσίμων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass