Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 14 Νοε 2022 10:45

ΗΠΑ-ΚΙΝΑ
Ανοιχτούς διαύλους με την Κίνα ζητά ο Μπάιντεν
ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες σε ηγέτες χωρών της Ασίας ότι οι αμερικανικοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα θα παραμείνουν ανοικτοί προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση. Απευθυνόμενος στη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας στην Καμπότζη, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι

οι ΗΠΑ θα ανταγωνιστούν την Κίνα και θα μιλήσουν ανοικτά για τις επιδόσεις της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τόνισε την σημασία της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν και της διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Ο Μπάιντεν καταδίκασε επίσης τη «βίαιη και άδικη» εισβολή στην Ουκρανία και τις απειλές της Βόρειας Κορέας για πυραυλικές δοκιμές, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, και κάλεσε το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ να ακολουθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο συμφώνησε με την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Μπάιντεν δήλωσε στη σύνοδο ότι «οι ΗΠΑ θα ανταγωνιστούν με δυναμικό τρόπο…. διατηρώντας ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας και διασφαλίζοντας ότι ο ανταγωνισμός δεν θα καταλήξει σε σύγκρουση», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση. Η περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας φιλοξενεί επίσης τη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπαλί της Ινδονησίας αυτή την εβδομάδα, ενόψει της οποίας ο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες στο Μπαλί και στο φόρουμ της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην Μπανγκόκ στα τέλη της εβδομάδας, καθώς επίσης οι δεσμεύσεις για το κλίμα, η επισιτιστική ασφάλεια και οι εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν, τη Νότια Σινική Θάλασσα και οι εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.
Δεκαοχτώ χώρες που αντιστοιχούν στο ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας συμμετείχαν στη χθεσινή Σύνοδο Ανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρών-μελών της ASEAN, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ινδίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

ΗΠΑ
Εξι νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών αεροσκαφών
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν δύο στρατιωτικά αεροσκάφη μοντέλα του Β’ Παγκοσμίου συγκρούστηκαν στον αέρα προτού συντριβούν στο έδαφος και τυλιχτούν στις φλόγες μπροστά σε πλήθος κόσμου που είχε πάρει για να παρακολουθήσει μια αεροπορική επίδειξη στο Ντάλας.
Κανείς στο έδαφος δεν τραυματίστηκε, ενώ δεν έγιναν γνωστά τα ονόματα των θυμάτων, δήλωσαν αξιωματούχοι. «Οι αρχές θα συνεχίσουν να εργάζονται σήμερα για την έρευνα και την ταυτοποίηση των θυμάτων», δήλωσε ο δικαστής Κλέι Τζένκινς, ο επικεφαλής εκλεγμένος αξιωματούχος στην κομητεία του Τέξας. «Παρακαλώ προσευχηθείτε για τις οικογένειές τους και όλους τους εμπλεκόμενους».
Η συντριβή περιελάμβανε αεροπλάνα της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου - ένα βομβαρδιστικό Boeing B-17 Flying Fortress και ένα μαχητικό Bell P-63 Kingcobra - που πετούσαν στην επίδειξη «Wings Over Dallas Airshow», στο αεροδρόμιο Dallas Executive, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA).
Ο Χανκ Κόουτς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Commemorative Air Force, μιας οργάνωσης αφιερωμένης στη διατήρηση των μαχητικών αεροσκαφών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είπε ότι το B-17 έχει συνήθως πλήρωμα τεσσάρων έως πέντε ατόμων.
Το P-63 επανδρώνεται από έναν μόνο πιλότο, πρόσθεσε ο Κόουτς, αλλά δεν είπε πόσα άτομα επέβαιναν στο αεροσκάφος τη στιγμή της συντριβής. Βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν τη στιγμή που τα δύο αεροσκάφη συγκρούστηκαν, προτού συντριβούν στο έδαφος και τυλιχτούν στις φλόγες. Σκηνές από ζωντανά εναέρια βίντεο δείχνουν συντρίμμια από τα αεροσκάφη σκορπισμένα σε ένα κομμάτι καμένο γρασίδι.
Τόσο η FAA όσο και η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας των Μεταφορών (NTSB) διέταξαν έρευνα για τα αίτια της σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών και τα μέτρα ασφαλείας στην επίδειξη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass