ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Σε τεντωμένο σκοινί ο γαλλογερμανικός άξονας

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2022 10:38

BΡΥΞΕΛΛΕΣ
Η συνοχή της ΕΕ δοκιμάζεται στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, με κατηγορίες προς τη Γερμανία ότι μπλοκάρει την ενότητα σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου.


Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται πυρά από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απροθυμία του να επιτρέψει στο μπλοκ να προσπαθήσει να περιορίσει τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, που απειλούν να φέρουν ύφεση στην ήπειρο, υπογραμμίζει το πρακτορείο Bloomberg.
Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για τη διήμερη σύνοδο κορυφής, χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία επιδιώκουν να περιορίσουν το κόστος του φυσικού αερίου, το οποίο αναστατώνει τις οικονομίες και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, καθώς η περιοχή οδεύει προς τον χειμώνα με δραστικά μειωμένες αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Η Γερμανία -η οποία καλλιέργησε μια βαθιά εξάρτηση από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο- είναι αντίθετη στα ανώτατα όρια τιμών, επικαλούμενη φόβους ότι θα θέσουν σε κίνδυνο την προσφορά, σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο για να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος και την παροχή ενέργειας με δελτίο.
«Η απομόνωση της Γερμανίας δεν ωφελεί ούτε την ίδια ούτε την ΕΕ. Είναι σημαντικό οι προτάσεις μιας αρκετά μεγάλης συναίνεσης να μπορούν να βρουν ομοφωνία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Χθες  ο Σολτς υπερασπίστηκε το εθνικό σχέδιο της Γερμανίας ως κατάλληλο και όχι πολύ μεγαλύτερο αναλογικά με προγράμματα άλλων κρατών-μελών. «Στήσαμε σκόπιμα την προστατευτική μας ασπίδα για δυόμισι χρόνια προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για τον ερχόμενο χειμώνα. Υπολογισμένα για αυτήν την περίοδο, τα 200 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 2% περίπου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μας. Αυτό αντιστοιχεί στο μέγεθος των πακέτων που συγκεντρώθηκαν και συντάσσονται αλλού στην Ευρώπη φέτος: στη Γαλλία, την Ιταλία ή την Ισπανία, για παράδειγμα», είπε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής, είναι αποφασισμένος να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Η πλειοψηφία της ΕΕ θέλει πλαφόν στις τιμές χονδρικής και στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Πολλοί ηγέτες δεσμεύονται να παραμείνουν στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων όσο χρειαστεί για να επιτευχθεί κοινή λύση στη σύνοδο κορυφής, αν και δεν έχει εισαχθεί ακόμη κάποιο συγκεκριμένο γραπτό κείμενο. Το στοίχημα είναι ότι οι πολιτικές δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ χρειάζονται ομόφωνη έγκριση και από τα 27 κράτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass