Το ΝΑΤΟ εξοπλίζεται και προειδοποιεί τη Μόσχα

*«ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΟΠΛΟΥ» *ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ 14 ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2022 10:05 | Τελευταία ενημέρωση: 14 Οκτ 2022 11:35

Εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει οποιουδήποτε τύπου πυρηνικό όπλο εναντίον της Ουκρανίας, θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, συμπληρώνοντας ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν πρόκειται να αποκαλύψει ποια ακριβώς θα είναι η απάντησή της. «Δεν θα υπεισέλθουμε στο πώς ακριβώς θα απαντήσουμε, αλλά φυσικά αυτό θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης. Θα σήμαινε ότι ξεπεράστηκε ένα πολύ σημαντικό όριο. Ακόμη και χρήση πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος θα ήταν πολύ σοβαρή (εξέλιξη), που θα άλλαζε τη φύση του πολέμου στην Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.


Διαβεβαίωσε ότι η Συμμαχία θα παραμείνει σε εγρήγορση τις επόμενες εβδομάδες και, αφού υπενθύμισε ότι ο θεμελιώδης σκοπός της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση της ειρήνης, υπογράμμισε πως φαίνεται «εξαιρετικά μακρινό» το ενδεχόμενο να υπάρξουν οι συνθήκες που θα υποχρέωναν το ΝΑΤΟ να απαντήσει με χρήση πυρηνικών όπλων.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Η Γερμανία και άλλες 13 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στόχο να προμηθευθούν από κοινού συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που θα προστατεύουν το έδαφος της συμμαχίας από πυραύλους και μεταξύ των επιλογών τους είναι το ισραηλινό σύστημα Arrow 3, το αμερικανικό Patriot και το γερμανικό IRIS-T, ανακοίνωσε χθες το Βερολίνο.
«Με αυτήν την πρωτοβουλία, ανερχόμαστε στο ύψος της κοινής ευθύνης μας για την ασφάλεια στην Ευρώπη - συνδυάζοντας τους πόρους μας», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ στη διάρκεια τελετής στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου οι 14 χώρες υπέγραψαν επιστολή προθέσεων.
Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει συνολικά τα μισά μέλη του ΝΑΤΟ - τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Σλοβακία, τη Νορβηγία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία. Χερσαία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως οι μονάδες Patriot της Raytheon ή τα πιο πρόσφατα ανεπτυγμένα συστήματα IRIS-T, λείπουν από πολλά δυτικά κράτη, τα οποία ήταν απρόθυμα να επενδύσουν υπερβολικά πολλά χρήματα σε στρατιωτικές δυνατότητες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογράμμισε την έλλειψη αυτή, καθώς το Κίεβο καταβάλλει προσπάθειες για να αποκτήσει όσο περισσότερες μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας μπορεί για να προστατεύσει πόλεις και κρίσιμης σημασίας υποδομές από ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.
ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕΙΣ
Για «ισχυρό μήνυμα» από τον ΟΗΕ και «ξεκάθαρη καταδίκη των παράνομων προσαρτήσεων ουκρανικών εδαφών» από τη Ρωσία έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό ‘Αμυνας των ΗΠΑ πριν από την έναρξη της δεύτερης ημέρας της Συνόδου των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες. «Καλωσορίζουμε το πολύ ισχυρό μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα εχθές. Η ψήφος των Ηνωμένων Εθνών ήταν ξεκάθαρη καταδίκη των παράνομων προσαρτήσεων ουκρανικών εδαφών και ξεκάθαρη έκκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν να αντιστρέψει αυτές τις αποφάσεις και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Επίσης αναφέρθηκε στην «άνευ προηγουμένου» στήριξη της Ουκρανίας.
Η ΜΟΣΧΑ
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποίησε χθες ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Το Κίεβο γνωρίζει καλά ότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε σίγουρα κλιμάκωση σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε. Ο Ρώσος αξιωματούχος επανάλαβε εξάλλου τη θέση της Ρωσίας ότι η Δύση βοηθώντας την Ουκρανία υποδηλώνει ότι «εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass