Ζητά διάλογο ενώ βομβαρδίζει!

Η ΜΟΣΧΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, ΕΝΩ ΕΞΑΠΟΛΥΕΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2022 12:10

ΚΙΕΒΟ
Νέα ρωσικά πλήγματα με στόχο ενεργειακές υποδομές στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ της κεντρικής Ουκρανίας προκάλεσαν «σοβαρές καταστροφές», ανακοίνωσε χθες ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνισένκο.

«Οι Ρώσοι εκτόξευσαν πυραύλους ενάντια σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στις περιοχές Πάβλογκραντ και Καμιανσκέ: υπάρχει σοβαρή καταστροφή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «πολλά χωριά είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα». «Στην περιοχή εφαρμόζεται ένας τρόπος συνολικής εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μπορούν να λειτουργούν νοσοκομεία, μεταφορές και άλλες σημαντικές κοινωνικές υποδομές», πρόσθεσε, ζητώντας από τους κατοίκους να «κάνουν εξοικονόμηση ρεύματος». Άλλες περιοχές επλήγησαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς με στόχο ενεργειακές υποδομές. Στον Νότο, «ως αποτέλεσμα επιδρομών από drone και πυραύλους, δύο εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές» στην περιοχή Βίνιτσα (νοτιοδυτικά), τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους, σύμφωνα με τη νότια διοίκηση του ουκρανικού στρατού στο Facebook.
Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λβιβ (δυτικά) είχε αναφέρει «τρεις εκρήξεις σε δύο εγκαταστάσεις υποδομών στην περιοχή». Η Ρωσία εξαπέλυσε ένα κύμα βομβαρδισμών σε κλίμακα που δεν είχε συμβεί εδώ και μήνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με πολλές επιδρομές στο Κίεβο για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουνίου με αποτέλεσμα μεγάλες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές, ειδικά εκείνες που βρίσκονται μακριά από την πρώτη γραμμή του πολέμου.
Ο ΠΟΥΤΙΝ
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία δεν εργάζεται εναντίον οποιουδήποτε στις αγορές ενέργειας, μία εβδομάδα αφότου η Ουάσινγκτον επέκρινε μια απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει απότομα την παραγωγή πετρελαίου. Μιλώντας δίπλα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν, ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία έχει ως στόχο να δημιουργήσει σταθερότητα στις αγορές ενέργειας και να διασφαλίσει ότι η προσφορά και η κατανάλωση βρίσκονται σε ισορροπία.
Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο να διερευνήσουν τρόπους προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ και να μειωθεί ο έλεγχος του ΟΠΕΚ+ στις τιμές ενέργειας μετά τις «κοντόφθαλμες» μειώσεις παραγωγής του καρτέλ. Η απόφαση προκάλεσε μια αιχμηρή απάντηση από τον Μπάιντεν που υπογραμμίζει το αυξανόμενο ρήγμα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία για την ενεργειακή πολιτική.
Ο ΛΑΒΡΟΦ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει σοβαρή πρόταση για διαπραγματεύσεις.
Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να μιλήσει με τις ΗΠΑ ή την Τουρκία για τους τρόπους τερματισμού του πολέμου και πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι έχουν πει ότι οι ΗΠΑ είναι ανοικτές σε συνομιλίες, αλλά η Ρωσία τις έχει αρνηθεί. «Αυτό είναι ψέμα. Δεν έχουμε δεχτεί σοβαρές προτάσεις για επαφή».Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι δεν θα απέρριπτε πρόταση για συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G-20) στα μέσα του Νοεμβρίου στην Ινδονησία και ότι θα εξετάσει την πρόταση αν την δεχθεί. «Εχουμε επανειλημμένα πει ότι δεν αρνούμαστε ποτέ συναντήσεις. Αν υπάρξει πρόταση, τότε θα την εξετάσουμε».
Σχολιάζοντας την πιθανότητα η Τουρκία να φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να ακούσει οποιαδήποτε πρόταση, αλλά δεν μπορεί να πει εκ των προτέρων ότι αυτή θα έχει αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την ευκαιρία να διατυπώσει προτάσεις προς τον Πούτιν όταν θα συναντηθούν στην Αστάνα του Καζακστάν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass