Διχασμένοι για το φυσικό αέριο

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΟΙΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ -ΚΑΙ ΠΟΙΑ- ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2022 16:07
Σε απόσταση ακόμη και στην οικογενειακή φωτογραφία στάθηκαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  στην άτυπη Σύνοδο που φιλοξενήθηκε στην Πράγα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη δεύτερη σειρά και αριστερά, όπως βλέπουμε τη φωτογραφία, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος ήταν στην πρώτη σειρά και προς τα δεξιά. Πάντως ο Ερντογάν είχε χθες χειραψία και ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Σε απόσταση ακόμη και στην οικογενειακή φωτογραφία στάθηκαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην άτυπη Σύνοδο που φιλοξενήθηκε στην Πράγα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη δεύτερη σειρά και αριστερά, όπως βλέπουμε τη φωτογραφία, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος ήταν στην πρώτη σειρά και προς τα δεξιά. Πάντως ο Ερντογάν είχε χθες χειραψία και ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

ΠΡΑΓΑ
«Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας», ανέφερε κατά πληροφορίες μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία», όπου ήταν συμπρόεδρος με τον πρόεδρο της Ελβετίας στις εργασίες της Ευρωπαικής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και διεμήνυσε ότι: «Αυτήν τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της» διεμήνυσε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ομάδα κρατών της ΕΕ έχει καταρτίσει πρόταση για τη θέσπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση «δυναμικού διαδρόμου τιμής» για το φυσικό αέριο. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία με την πρότασή τους να έχει στόχο τη μείωση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.
«Ο διάδρομος θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου», αναφέρεται στο σχέδιο της πρότασης. Σύμφωνα με αυτό, το εύρος του πλαφόν θα καθορίζεται και θα είναι χαμηλότερο από την τιμή της αγοράς.
Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν το αν και πώς θα θέσουν ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου στη συνάντηση στην Πράγα αύριο (σ.σ.: σήμερα), Παρασκευή.
Οι Βρυξέλλες εξετάζουν την ιδέα, αλλά δεν έχουν ακόμη υποβάλει επίσημη πρόταση -και, εν τω μεταξύ, ορισμένες χώρες έχουν συντάξει τη δική τους.
«Ο διάδρομος θα εφαρμόζεται σε όλες τις χονδρικές συναλλαγές, δεν θα περιορίζεται στην εισαγωγή από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν θα περιορίζεται σε συγκεκριμένη χρήση του φυσικού αερίου», αναφέρεται σε έγγραφο που περιγράφει τον προτεινόμενο «διάδρομο τιμών» -ένα εύρος που καθορίζεται από την τιμή της αγοράς και είναι χαμηλότερο από αυτήν.
Το έγγραφο, το οποίο είδε το Reuters, πρότεινε τον καθορισμό του διαδρόμου τιμών σε ένα επίπεδο αρκετά υψηλό, ώστε να εξακολουθεί να λειτουργεί η αγορά φυσικού αερίου, και αρκετά ευέλικτο ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να εξακολουθούν να προσελκύουν προμήθειες από τις ανταγωνιστικές ως προς τις τιμές παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου.
Εάν είναι απαραίτητο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα επιτρέπονται συναλλαγές φυσικού αερίου σε τιμές υψηλότερες από τον διάδρομο, αναφέρεται στην πρόταση.
«Θα πρέπει να λειτουργεί ως διακόπτης και αντικίνητρο για την κερδοσκοπία. Δεν προορίζεται για την καταστολή των τιμών σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα» αναφέρεται στο έγγραφο, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται επίσης σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις που έχουν τιμή συνδεδεμένη με υφιστάμενα σημεία αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου.
*Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε διάφορους τύπους ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου για να συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ, αφού η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και άλλες 12 χώρες κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα τις Βρυξέλλες να προτείνουν ένα τέτοιο μέτρο. Σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ την Τετάρτη, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών, ενώ εργάζεται για τη δρομολόγηση μιας εναλλακτικής τιμής αναφοράς στην ολλανδική τιμή του φυσικού αερίου TTF (Title Transfer Facility).
Άλλες χώρες -μεταξύ των οποίων η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και οι Κάτω Χώρες- αντιτίθενται στην πρόταση, προειδοποιώντας ότι ο καθορισμός ανώτατων τιμών θα μπορούσε να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass