ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ:

Στο τραπέζι προσωρινό πλαφόν στο αέριο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. «ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΜΑΣ»

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2022 12:55

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης χαρακτήρισε ο Ελληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο twitter, την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen «να εξεταστεί το ανώτατο όριο τιμών στο TTF ως έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπισή της.
Από την πλευρά του με δήλωσή του για την επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει: «Η επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και την επιμονή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση».
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου: «Οι θέσεις της προέδρου της Κομισιόν για την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, υιοθετώντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όλων των ειδών στην αγορά της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, πρέπει να γίνουν αποφάσεις ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στην ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να επιφέρει πόνο και να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες». Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι «η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υιοθετεί τη θέση, τη ρητορική και τα επιχειρήματα της Ελλάδος, που εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός εδώ και αρκετό καιρό ως την αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή και την απόλυτη προσωπική δικαίωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων υπέρβασης των προβλημάτων».
Νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε επιστολή που εστάλη στους ηγέτες χωρών της Ε.Ε. τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής προσωρινού ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου και επίσης να εξετάσει ένα πλαφόν στο κόστος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
«Θα πρέπει να εξετάσουμε έναν περιορισμό τιμής σε σχέση με το TTF (Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, που αποτελεί σήμερα την τιμή αναφοράς για την Ευρώπη) με τρόπο που να συνεχίζει να διασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε όλα τα κράτη μέλη, και που θα αποδεικνύει ότι η Ε.Ε. δεν είναι έτοιμη να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα για το φυσικό αέριο», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Όπως τόνισε, ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν προσωρινό, ενώ η Ε.Ε. εργάζεται για έναν εναλλακτικό δείκτη τιμών έναντι του TTF ως σημείου αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο αέριο θα τεθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής των «27» την Παρασκευή στην Πράγα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass