Δυστοκία στο ΝΑΤΟ για «ταχεία ένταξη» της Ουκρανίας

Παρέλαβε επίσημα το αίτημα του Κιέβου - Αμεση υποστήριξη από 9 χώρες-μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης - Το άρθρο-κλειδί - Νέα βοήθεια ύψους 625 εκατ. δολαρίων από ΗΠΑ

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2022 14:29

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Το ΝΑΤΟ έλαβε και επίσημα την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία, σύμφωνα με το Κίεβο.
Ηδη εννέα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δήλωσαν την Κυριακή ότι υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, όπως μεταδίδει το Euractiv.
Σε κοινή δήλωσή τους, οι πρόεδροι της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσαν ότι «υποστηρίζουν σταθερά» την απόφαση του ΝΑΤΟ, που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, σχετικά με τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία. Τότε, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είχαν δεσμευτεί ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνουν τελικά μέλη, χωρίς να ορίσουν σαφές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη. Η διαδικασία καθυστέρησε με την πάροδο των ετών και, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, φαινόταν όλο και πιο απίθανο να γίνει πραγματικότητα η υποψηφιότητα της χώρας.
Η δήλωση υποστήριξης των εννέα μελών του ΝΑΤΟ ήρθε δύο ημέρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι προσαρτά τέσσερις ουκρανικές περιοχές, μια κίνηση που αποτελεί τη μεγαλύτερη αρπαγή γης στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα. Λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση, εξάλλου, η Ουκρανία δήλωσε ότι υπέβαλε επίσημα αίτηση για «ταχεία ένταξη» στο ΝΑΤΟ, με την ελπίδα να επιταχύνει την προσπάθειά της να γίνει μέλος της Συμμαχίας.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, απέφυγε να υποστηρίξει την αίτηση της Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας την πολιτική ανοιχτών θυρών της Συμμαχίας. «Κάθε δημοκρατία στην Ευρώπη έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σέβονται αυτό το δικαίωμα και έχουμε δηλώσει ξανά και ξανά ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Ταυτόχρονα, η συνθήκη του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει διατάξεις -ιδίως το άρθρο 5 της ρήτρας περί συλλογικής άμυνας- που περιορίζουν τις πιθανότητες αποδοχής ενός υποψηφίου μέλους, εάν βρίσκεται σε πόλεμο ή έχει αμφισβητούμενα εδάφη. Διαδοχικές μελέτες για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ τόνιζαν ότι η διευθέτηση εθνοτικών διαφορών ή εξωτερικών εδαφικών διαφορών θα αποτελούσε παράγοντα, που θα καθόριζε αν θα προσκαλούσε μια χώρα να ενταχθεί στη Συμμαχία.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη και των 30 μελών της και δεν υπάρχει διαδικασία «ταχείας ένταξης».
ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΣΕ ΖΕΛΕΝΣΚΙ
Εν τω μεταξύ ξεκάθαρη απάντηση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αναφορικά με το ζήτημα των περιοχών που προσάρτησε η Ρωσία.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης για συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ανακοινώνοντας πως θα διατεθούν επιπλέον 625 εκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική στήριξη των δυνάμεων του Κιέβου. Η νέα αποστολή στρατιωτικών εξοπλισμών θα περιλαμβάνει κυρίως νέους εκτοξευτήρες Himars για τον ουκρανικό στρατό. Αυτά τα ισχυρά και μεγάλης ακριβείας συστήματα εκτοξευτήρων πυραύλων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις πρόσφατες επιτυχίες των ουκρανικών στρατευμάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass