Σύντομες ειδήσεις

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2022 12:35

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει την κοκαΐνη

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τρίτη τόνισε ότι «ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε».


Συγκεκριμένα, ο Πέτρο πρότεινε αλλαγές στη νομοθεσία της χώρας του στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αλλαγές που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε νομιμοποίηση της κοκαΐνης, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Ιβάν Ντούκε.
Σε απάντηση στις δηλώσεις του Πέτρο, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ιβάν Ντούκε, είπε στο FOX News ότι «αν ο σημερινός πρόεδρος εγκαταλείψει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη νομιμοποίησή τους, άρα και σε πιθανούς κινδύνους ακόμη και για τις ΗΠΑ».
«Νομίζω ότι θα είναι πολύ κακό για την Κολομβία και θα μπορούσε να είναι απειλή και για τις ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο νυν πρόεδρος, που ξεκίνησε τη θητεία του στις 4 Αυγούστου, πρόσθεσε ότι ο «εθισμός της ανθρωπότητας στην παράλογη δύναμη, το κέρδος και το χρήμα είναι πιο επιζήμιος από τον εθισμό στα ναρκωτικά».
«Τι είναι πιο δηλητηριώδες για την ανθρωπότητα, η κοκαΐνη, ο άνθρακας ή το πετρέλαιο;», ρώτησε. «Η εξουσία έχει διατάξει ότι η κοκαΐνη είναι ένα δηλητήριο και πρέπει να διώκεται, ενώ προκαλεί ελάχιστους θανάτους από υπερβολικές δόσεις. Αντίθετα, ο άνθρακας και το πετρέλαιο πρέπει να προστατεύονται, ακόμη και όταν μπορεί να καταστρέψουν όλη την ανθρωπότητα».
Η Κολομβία είναι αυτήν τη στιγμή ο μεγαλύτερος παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο, σύμφωνα με το CNN, και έχει γίνει γνωστή για τη διακίνηση ναρκωτικών. Παράγει μεγαλύτερες ποσότητες από το Περού και τη Βολιβία μαζί, χώρες που βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση παραγωγής παγκοσμίως, αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την προεδρία, ο Πέτρο δήλωσε ότι θέλει η Κολομβία να εξάγει τρόφιμα και να δώσει κίνητρα στην αγροτική παραγωγή, αντί για την εξαγωγή κοκαΐνης και όπλων.
Ο Κολομβιανός γερουσιαστής Gustavo Bolivar υποστήριξε τις δηλώσεις τού Petro, προσθέτοντας ότι «η πρόσφατη ρύθμιση για τη μαριχουάνα θα μπορούσε να επεκταθεί και στην κοκαΐνη. Οι προσπάθειες διακίνησης ναρκωτικών στην Κολομβία έχουν αυξηθεί, παρά το γεγονός ότι το έθνος συνεχίζει να ξοδεύει χρήματα για την καταπολέμησή τους. Δεν θα επιτύχουμε ποτέ ειρήνη στην Κολομβία μέχρι να ρυθμίσουμε τη διακίνηση ναρκωτικών», υπογράμμισε.
«Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, με όλες τους τις δυνάμεις και τα χρήματά τους, δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Αυτήν τη στιγμή η Κολομβία παράγει περισσότερα ναρκωτικά από ό,τι όταν ζούσε ο Πάμπλο Εσκομπάρ. Υπάρχουν περισσότεροι καταναλωτές. Υπάρχουν περισσότεροι αγρότες που την παράγουν». Υπολογίζεται ότι 260.000 Κολομβιανοί έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά των ναρκωτικών.

 

ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Δηλητηρίασε τα παιδιά της για να παίρνει δωρεές

Η Nattiwan Rakkunjet προσπάθησε να πει στους γιατρούς ότι τα παιδιά της έπασχαν από αλλεργία στα θαλασσινά, όμως ήταν αυτή που τα δηλητηρίαζε σιγά-σιγά.
Τον Ιανουάριο του 2020 η Nattiwan Rakkunjet έσπευσε σε νοσοκομείο της Ταϊλάνδης με τον τετράχρονο γιο της. Είχε στομαχόπονο και έκανε εμετό με αίμα και η Rakkunjet είπε στους γιατρούς ότι το αγόρι υπέφερε από αλλεργία στα θαλασσινά.
Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι η Rakkunjet είχε στην πραγματικότητα δηλητηριάσει τα δύο παιδιά της - και είχε ήδη σκοτώσει το ένα. Η γυναίκα καταδικάστηκε σε θάνατο.
Σύμφωνα με την Bangkok Post, η Nattiwan υιοθέτησε ένα από τα παιδιά της, ένα κορίτσι, στις 22 Απριλίου 2015. Λίγο μετά την υιοθεσία, η Nattiwan άρχισε να ταΐζει την κόρη της με γεύματα εμπλουτισμένα με μια «διαβρωτική ουσία». Το κορίτσι γινόταν όλο και πιο άρρωστο, έκανε εμετό αίματος και υπέφερε από στομαχόπονο. Τον Αύγουστο του 2019 πέθανε από εσωτερική αιμορραγία.
Αν και οι γιατροί δεν αντιμετώπισαν τον θάνατο του κοριτσιού ως αμφισβητήσιμο εκείνη την εποχή, οι υποψίες τους αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2020, όταν η Rakkunjet επέστρεψε στο νοσοκομείο. Αυτήν τη φορά, ο βιολογικός της γιος υπέφερε από παρόμοια συμπτώματα. Η Bangkok Post αναφέρει ότι η Rakkunjet είχε αρχίσει να τον δηλητηριάζει όταν ήταν 2 ετών, τον Σεπτέμβριο του 2017, και συνέχισε μέχρι τις αρχές του 2020.
Οι γιατροί εξέτασαν το αγόρι και διαπίστωσαν ότι δεν έπασχε από αλλεργία στα θαλασσινά. Αντιθέτως, ανακάλυψαν ότι είχε σοβαρή μόλυνση στο στομάχι. Αλλά αυτή δεν ήταν μια οποιαδήποτε φυσιολογική μόλυνση του στομάχου. Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι το στόμα, το στομάχι και τα έντερα του αγοριού περιείχαν ίχνη διαβρωτικών χημικών ουσιών που βρίσκονται στα καθαριστικά μπάνιου.
Στις 18 Μαΐου 2020 η Nattiwan Rakkunjet συνελήφθη. Όπως αναφέρει η Bangkok Post, οι Αρχές της Ταϊλάνδης τής απήγγειλαν κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων επειδή χρησιμοποίησε παιδιά για να ζητήσει δωρεές, για φόνο και απόπειρα δολοφονίας, για διάπραξη απάτης και για τοποθέτηση απατηλών πληροφοριών σε σύστημα υπολογιστή. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι τα κίνητρα της Nattiwan Rakkunjet ήταν κυρίως οικονομικά. Αφού δημοσίευσε στο Διαδίκτυο φωτογραφίες του γιου και της κόρης της όπου φαίνονταν άρρωστοι, άγνωστοι της πρόσφεραν χρήματα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Λέγεται ότι η αστυνομία βρήκε 20 εκατομμύρια μπατ (54.000 δολάρια) σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Rakkunjet, τα οποία πιστεύουν ότι πήρε από διαδικτυακές δωρεές. Ομολόγησε, επίσης, ότι δηλητηρίασε τα παιδιά της, αλλά το δικαστήριο έκρινε πως, επειδή η Rakkunjet ομολόγησε μόνο αφότου βρέθηκε αντιμέτωπη με συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία εναντίον της, η ομολογία της δεν θα οδηγήσει σε μείωση της ποινής της. Πράγματι, δικαστήριο της Ταϊλάνδης την καταδίκασε σε θάνατο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass