ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διπλωματική σπαζοκεφαλιά η κηδεία της Ελισάβετ Β’

Οι αμφιλεγόμενοι προσκεκλημένοι και το πρωτόκολλο * Η «δεξίωση του αιώνα» στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2022 12:00

ΛΟΝΔΙΝΟ
Εκατοντάδες ξένοι αξιωματούχοι και εστεμμένοι αναμένεται να παρακολουθήσουν σήμερα Δευτέρα, στο Λονδίνο την επίσημη κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, μια σπαζοκεφαλιά για την ασφάλεια και τη διπλωματία, ανάμεσα σε προνόμια για ορισμένους και σε αμφιλεγόμενους προσκεκλημένους.


Καθώς το αββαείο του Ουέστμινστερ δεν μπορεί να υποδεχθεί παρά περίπου 2.000 άτομα, μόνο οι αρχηγοί κρατών και ένας ή δύο προσκεκλημένοι ανά χώρα έχουν προσκληθεί σ’ αυτή την πρώτη εθνική κηδεία που τελείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1965.
Πολυάριθμοι εστεμμένοι επιβεβαίωσαν την παρουσία τους στην κηδεία της Ελισάβετ.
Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο της Ιαπωνίας, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό, η σύζυγός του Σαρλίν, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ, η βασίλισσα Μάξιμα και η πριγκίπισσα Βεατρίκη, ο βασιλιάς Φίλιππος των Βέλγων και ο βασιλιάς Χάραλντ Ε’ της Νορβηγίας θα είναι άπαντες παρόντες, όπως και η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας. Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ’ θα είναι παρών, όπως και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος 1ος.
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
Αντίθετα με άλλους ηγέτες, από τους οποίους ζητήθηκε να φθάσουν στο αββαείο με λεωφορεία ναυλωμένα από τις αρχές, ο Τζο Μπάιντεν πήρε την άδεια να χρησιμοποιήσει «Το Κτήνος» την τεθωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα του. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέτισε χθες ύστατο φόρο τιμής μπροστά από το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Λονδίνο.
«Ας αφιερώσουμε μια σκέψη μας στον υπεύθυνο του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων ο οποίος υποχρεώθηκε να ανακοινώσει στον πρόεδρο Μακρόν ότι στο Λονδίνο θα πρέπει να πάρει το λεωφορείο», γράφουν, μάλλον διασκεδάζοντας, χθες οι Times. Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος θα είναι πράγματι παρών, φέρεται να είπε «όχι» στο λεωφορείο.

ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ
Εκτός από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι οποίοι θα παραστούν στην κηδεία παρά τις εντάσεις που ακολούθησαν το Brexit, μεταξύ των προσκεκλημένων υπάρχουν μερικές μάλλον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες. Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου θα είναι παρόντες. Αμφιβολίες εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την παρουσία του σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν (MBS), ο οποίος έχει παραμεριστεί από τη διεθνή σκηνή μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 μέσα στο προξενείο της Σουαδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα είναι απών, όμως ο αντιπρόεδρός του Ουάνγκ Τσισάν θα παρευρεθεί στην κηδεία, ενώ σε μια επίσημη κινεζική αντιπροσωπεία δεν επετράπη να αποτίσει ύστατο φόρο τιμής μπροστά στο φέρετρο της βασίλισσας. Ούτε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα είναι παρών.

ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΑΝ
Η Ρωσία και η Λευκορωσία περιλαμβάνονται σε μια μικρή ομάδα χωρών που έχουν αποκλειστεί από την κηδεία της βασίλισσας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ένας αποκλεισμός που χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα «βλάσφημος» και «ανήθικος».

Η «ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ»
Προς τιμήν των 1.000 υψηλών προσκεκλημένων ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ διοργάνωσε χθες βράδυ δεξίωση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass