ΡΩΣΙΑ

Κόβει το πετρέλαιο σε όποιες χώρες επιβάλλουν πλαφόν στην τιμή του

Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΦΠΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 21% ΣΤΟ 5%

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2022 12:00

ΜΟΣΧΑ
Η Ρωσία θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο τις χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του, ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ.


Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Νόβακ εξήγησε πως η Ρωσία σκοπεύει να σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Όσον αφορά τα όρια τιμών: εάν επιβάλουν πλαφόν, τότε είμαστε σαφείς ότι σε αυτές τις εταιρείες ή τις χώρες δεν θα προμηθεύσουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, αφού δεν θα εργαστούμε με συνθήκες εκτός αγοράς», τόνισε ο Νόβακ.
Ταυτόχρονα, ο Νόβακ χαρακτήρισε «απόλυτο παραλογισμό» τις προτάσεις για επιβολή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
«Πρόκειται για παρέμβαση στους μηχανισμούς της αγοράς μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως η πετρελαϊκή, η οποία είναι η πιο σημαντική από την άποψη της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας όλου του κόσμου.
 Τέτοιες προσπάθειες θα οδηγήσουν μόνο σε αποσταθεροποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας και αγοράς», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το τίμημα αυτού του μέτρου θα κληθούν να πληρώσουν πρώτοι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές που βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τις υψηλές τιμές ενέργειας.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, καμία από τις χώρες του ΟΠΕΚ+, αλλά ούτε η Ινδία και η Κίνα δεν υποστήριξαν την ιδέα της επιβολής ανώτατου ορίου τιμής στο πετρέλαιο από τη Ρωσία.
«Δεν έχω ακούσει ότι η Κίνα και η Ινδία έχουν συμφωνήσει. Δεν έχουμε ακούσει από άλλους παραγωγούς πετρελαίου που συμμετέχουν στην αγορά, τουλάχιστον μία θετική απάντηση για αυτόν τον παραλογισμό που συζητείται», είπε ο Νόβακ.
Πρόσθεσε, δε, ότι ο περιορισμός της τιμής του ρωσικού πετρελαίου θα καταστρέψει εντελώς την παγκόσμια αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι, μόλις χθες, οι ΗΠΑ πρότειναν να μπει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, με την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης να μπαίνει στο τραπέζι των G7 που συνεδριάζουν σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου.
ΜΕΙΩΝΕΙ ΦΠΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Η ΙΣΠΑΝΙΑ
Εν τω μεταξύ σε δραστικά μέτρα προχωράει η ισπανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο φυσικό αέριο, μειώνοντας τον ΦΠΑ στο 5%. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε χθες ότι από τον Οκτώβριο ο ΦΠΑ στο φυσικό αέριο θα πέσει στο 5% από το 21% που βρίσκεται σήμερα, προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος που έχουν οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου στους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφελείας των νοικοκυριών.«Για να είναι χαμηλότεροι οι λογαριασμοί θέρμανσης για τους πολίτες, η κυβέρνηση επιδιώκει να κατανείμει δίκαια τα κόστη και τις χρεώσεις που προκαλεί ο πόλεμος (στην Ουκρανία)», είπε ο Σοσιαλδημοκράτης Σάντσεθ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser. Η ισπανική κυβέρνηση έχει μειώσει τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια δύο φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass