Χειρουργική εκτέλεση με πυραύλους «νίντζα»

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΑΛ-ΖΑΟΥΑΧΡΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ *«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ DNA, ΑΛΛΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2022 12:10

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν επιβεβαίωση με DNA για τον θάνατο του ηγέτη της αλ Κάιντα Άιμαν αλ-Ζαουάχρι στο κέντρο της Καμπούλ, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, όμως επαλήθευσαν την ταυτότητά του μέσω άλλων πηγών.

«Δεν έχουμε επιβεβαίωση DNA. Δεν θα αποκτήσουμε αυτήν την επιβεβαίωση. Εντελώς ειλικρινά, βάσει πολλών πηγών και μεθόδων από τις οποίες έχουμε συγκεντρώσει πληροφορίες, δεν το χρειαζόμαστε», είπε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σε μια συνέντευξη στο δίκτυο CNN αναφερόμενος στη δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα που πέτυχαν χθες αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. «Έχουμε οπτική επιβεβαίωση, αλλά έχουμε επίσης επιβεβαίωση μέσω άλλων πηγών». Ο Κίρμπι είπε επίσης πως υπάρχει ακόμη μια μικρή παρουσία της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ
Εν τω μεταξύ νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως για την εξόντωση του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι από τη CIA στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.
Ο 71χρονος ηγέτης της Αλ Κάιντα βρισκόταν στις 21:48 του Σαββάτου ώρα ΗΠΑ (04:48 της Κυριακής ώρα Ελλάδας) στο μπαλκόνι του κρησφύγετού του σε πλούσια περιοχή στο κέντρο της Καμπούλ, όταν drones της CIA εκτόξευσαν δύο πυραύλους Hellfire «Ninja» εξοπλισμένους με λεπίδες -σε μια επιχείρηση που σχεδιαζόταν επί μισό χρόνο- και τον εξόντωσαν.
Η γυναίκα, η κόρη και τα εγγόνια του Ζαουάχρι ζούσαν μαζί του, αλλά δεν έπαθαν τίποτε κατά την επίθεση στο σπίτι ιδιοκτησίας ανώτερου συμβούλου του υπουργού Εσωτερικών των Ταλιμπάν, Σιρατζουντίν Χακάνι, που έχει δεσμούς με ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα και καταζητείται από το FBI.
«Αποδόθηκε δικαιοσύνη», «αυτός ο τρομοκράτης ηγέτης δεν υπάρχει πια», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας την εξόντωση του Ζαουάχρι. Ο Ζαουάχρι είχε βγει στο μπαλκόνι του τριώροφου κτιρίου τα χαράματα της Κυριακής (06:18 τοπική ώρα), όταν έπεσαν πάνω του δύο πύραυλοι R9X, εφοδιασμένοι με μακριές λεπίδες για να σκοτώνουν στόχους με την κινητική ενέργεια, με στόχο να ελαχιστοποιούνται οι παράπλευρες απώλειες. Οι πύραυλοι αυτοί αναπτύχθηκαν για πλήγματα ακριβείας από drones και συχνά χρησιμοποιούνται κατά στόχων μεγάλης σημασίας.
Φέρουν 45 κιλά ενισχυμένου μετάλλου στο μπροστινό μέρος τους με έξι επιμηκυνόμενες λεπίδες σχεδιασμένες να πολτοποιούν τον στόχο κατά την πρόσκρουση χωρίς να πυροδοτούν έκρηξη, που θα μπορούσε να αποβεί φονική για όσους βρίσκονται γύρω.
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη των πυραύλων αυτών. Η επίθεση έγινε μετά τις πληροφορίες αξιωματούχων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι ο Ζαουάχρι είχε μετακομίσει πέρυσι στο Αφγανιστάν. «Φέτος εξακριβώσαμε ότι η οικογένεια Ζαουάχρι, η γυναίκα, η κόρη του και τα παιδιά της μετακόμισαν σε κρησφύγετο στην Καμπούλ», είπε Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα ουδέποτε εθεάθη να βγαίνει από το σπίτι και ότι μόνον εκείνος σκοτώθηκε, ενώ μέλη του τρομοκρατικού δικτύου Χακάνι, που μετέχει στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν, απομάκρυναν μετά την επίθεση τα συγγενικά πρόσωπα του Ζαουάχρι και τα μετάφεραν σε άλλη τοποθεσία, στο πλαίσιο «μιας ευρύτερης προσπάθειας συγκάλυψης ότι ζούσαν εκεί».

ΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΠΙΘΕΣΗ
Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το κρησφύγετο του Ζαουάχρι την 1η Ιουλίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε «λεπτομερείς ερωτήσεις» για τις πληροφορίες που είχαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, εξέτασε μια μακέτα του σπιτιού που είχαν φτιάξει και του έδειξαν στον Λευκό Οίκο και ρώτησε για την πιθανότητα παράπλευρων απωλειών μεταξύ αμάχων, είπε ο αξιωματούχος. Στις 25 Ιουλίου ο Μπάιντεν αποφάσισε να εγκρίνει την επίθεση: «Είχε επικεντρώσει την προσοχή του στο να διασφαλιστεί ότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι αυτοί (σ.σ.: των παράπλευρων απωλειών)».
Ήταν η πρώτη αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν μετά τη χαοτική αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2021.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass