Εκτοξεύτηκε το αέριο μετά τη συμφωνία μείωσης...

Αύξηση 13,19% στο ευρωπαϊκό και 17,32% στο βρετανικό, λίγο μετά την απόφαση των 27 για λιγότερη κατανάλωση

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2022 11:44

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Εκτίναξη κατέγραψαν οι τιμές του φυσικού αερίου την Τρίτη (26/7), λίγες ώρες αφότου οι 27 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν στη μείωση της κατανάλωσής του. Η ημερήσια άνοδος που κατέγραψε η τιμή του ξεπέρασε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες τόσο για τα συμβόλαια

μελλοντικής παράδοσης ολλανδικού φυσικού αερίου όσο και για τα αντίστοιχα βρετανικά. Μάλιστα, το μηνιαίο «άλμα» και για τις δύο περιπτώσεις... ζαλίζει.
Συγκεκριμένα, το TTF Gas (ευρωπαϊκό) έκλεισε με αύξηση 13,19%, που μεταφράζεται σε ημερήσια άνοδο 23,3 ευρώ η Μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα η τιμή του να διαμορφωθεί στα 199,92 ευρώ η Μεγαβατώρα. Πλέον, το μηνιαίο «άλμα» της τιμής του φυσικού αερίου ανέρχεται σε 65,31% και το ετήσιο σε 469,31%. Το UK Gas (βρετανικό) έκλεισε χθες με αύξηση 17,32%
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ 27
Πριν από λίγες ώρες οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.
«Αυτό δεν ήταν μια αδύνατη αποστολή! Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα», αναφέρεται σε σχετικό tweet.
Το αρχικό σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να είχε υποχρεώσει όλες τις χώρες της ΕΕ να συμμορφωθούν με τον στόχο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, συνάντησε αντίσταση από ορισμένα κράτη-μέλη, οδηγώντας στην τρέχουσα πρόταση με πολλές εθνικές εξαιρέσεις.
Η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον, δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει ότι η τροποποιημένη πρόταση θα εγκριθεί στη συνάντηση, ενώ χαρακτήρισε τις περικοπές φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως έχουσες «πολιτικά κίνητρα».
Η υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας, Άννα Μόσκουα, είπε ότι το υπό συζήτηση σχέδιο είναι «ουδέτερο» για τη χώρα της, επειδή δεν περιελάμβανε δεσμευτικούς στόχους.
Μιλώντας στο Βερολίνο, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, είπε ότι το μπλοκ δεν θα διχαστεί σχετικά με τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου και χαιρέτισε τις προσπάθειες συντονισμού των μέτρων εξοικονόμησης αερίου.
Η συλλογική δέσμευση για μείωση κατά 15% της ζήτησης φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντική, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η ΕΕ έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για να αντιμετωπίσει την απειλή πλήρους διακοπής του αερίου από τον Πούτιν. Χαιρετίζω θερμά την έγκριση από το Συμβούλιο του κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τα συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο», τόνισε επί του θέματος η πρόεδρος της Κομισιόν. Πρόσθεσε ότι «η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη από το Συμβούλιο σε χρόνο-ρεκόρ, με βάση την πρόταση της Επιτροπής «Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα», που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα εξασφαλίσει μια ομαλή και συντονισμένη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ για την προετοιμασία για τον ερχόμενο χειμώνα. Συμπληρώνει όλες τις άλλες ενέργειες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του REPowerEU, ιδίως για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο, την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass