ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΚΑΤΑ Ε.Ε.

«Υιοθετεί τις στενόμυαλες θέσεις της Ελλάδας για το Αιγαίο»

ΠΥΡ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΜΙΑ ΡΗΧΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2022 12:35

ΑΓΚΥΡΑ
Οργισμένη η Τουρκία μετά την έκθεση-κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες βράδυ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφορικά με την έκθεσή του για τη στάση της γείτονος χώρας απέναντι στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει: «Οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση (του Ευρωκοινοβουλίου) που αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν μας ωφελούν».


«Απορρίπτουμε τη ρηχή και χωρίς όραμα προσέγγιση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο κάνει μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την Τουρκία στην έκθεσή του», προσθέτει το ΥΠΕΞ της γείτονος. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας εχει ως εξης: «Ενώ η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών είναι εμφανής, δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΕΚ στην έκθεση, που αγνοούν αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση. Η πρωταρχική μας προσδοκία από το ΕΚ είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το ΕΚ έχει λάβει μέχρι στιγμής αντίθετη στάση. Αυτή η στάση του, που ανέχεται να φωλιάζουν μέσα του ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα, δεν προκαλεί έκπληξη. Γι’ αυτό το ΕΚ έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού κοινού. Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση που αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν μας ωφελούν.
Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι όλα τα θεσμικά όργανά της να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, να αναζωογονήσουν τη διαδικασία προσχώρησης σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχύνουν τον διάλογο για την απελευθέρωση της βίζας, να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για την ενημέρωση της Τελωνειακής Ένωσης, να αυξήσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ιδίως τους Εθελοντικούς Ανθρωπιστικούς Δεσμούς στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συνεργασίας. Είναι η εφαρμογή του Σχεδίου Επανεισδοχής.
Αυτή η έκθεση, η οποία αξιολογεί την Τουρκία με μια ρηχή προοπτική, αντί για ενθαρρυντικά βήματα αναφορικά με αυτά τα ζητήματα, αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης, ιδεολογικής και προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και μόνο βλάπτει τη φήμη του».
«ΜΠΑΡΟΥΤΙ»
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -την οποία υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές με 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 αποχές- στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης στην Τουρκία. Επικρίνει την επιθετικότητα της Τουρκίας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα, καταδικάζει το καθεστώς Ερντογάν και στέλνει μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ
Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τη διαρκή νομική και διοικητική πίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στην κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους, καλώντας την Επιτροπή να παράσχει επαρκή στήριξη προς τις προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία.
Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία κάνει βήματα πίσω και η επιδείνωση της κατάστασης είναι προφανής με την κατάφωρη παραβίαση βασικών αρχών που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το θεσμικό όργανο υπεράσπισης των ευρωπαϊκών και οικουμενικών αρχών και δικαιωμάτων.
Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, παρά ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο στο μεσοδιάστημα από την τελευταία έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, πρόσφατα παρατηρήθηκε νέα έξαρση και εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή.
Επιπροσθέτως, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο και επαναλαμβάνουν σθεναρά ότι μια λύση σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου είναι η μόνη βιώσιμη λύση.
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ
Καλούν την Τουρκία να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρότασή της για μια «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα παγιώσουν τη μόνιμη διαίρεση της νήσου, όπως και από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική της ισορροπία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass