«Φτωχοί» ολιγάρχες!

ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΕΣΣΔ

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2022 12:30

Γιοτ, τεράστιες ακίνητες ιδιοκτησίες, αεροπλάνα, έργα τέχνης: οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στερούν από τους βαθύπλουτους Ρώσους τα πολυτελή τους παιγνίδια. Η αποτελεσματικότητα είναι δύσκολο να αποτιμηθεί.
Το πολυδιαφημισμένο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων πλήττει σφοδρά τους Ρώσους ολιγάρχες, πολλοί από τους οποίους πλούτισαν στα ερείπια της Σοβιετικής Ενωσης και αναγκάσθηκαν να πειθαρχήσουν κατά τις δύο δεκαετίες της εξουσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότεροι από 100 άνδρες και γυναίκες επιχειρηματίες μαζί με τις οικογένειές τους έγιναν στόχος κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις κατά 140 προσώπων, η Ευρωπαϊκή Ενωση περισσότερα από 30.
Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς, οι κυρώσεις χτυπούν εκεί που πονάει, στερώντας τα πολυτελή τους παιγνίδια από τους ολιγάρχες, που έχουν θέσει τις περιουσίες τους στην υπηρεσία της ρωσικής εξουσίας με αντάλλαγμα την απόλαυση του δυτικού τρόπου ζωής.


Στο Λονδίνο, το επονομαζόμενο «Londongrad» ως επί δεκαετίες το στέκι πολυάριθμων Ρώσων, «το χαλί της υποδοχής αποσύρεται», γράφει ο Economist.
Οι κυρώσεις έπληξαν ακόμη και τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, που οδηγήθηκε στην πώληση της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι που είχε αγοράσει το 2003.
Ομως, η στόχευση τόσο μεγάλου αριθμού προσώπων σε μία τόσο παγκοσμιοποιημένη οικονομία παραμένει «τελείως ανεξερεύνητο έδαφος», λέει ο ερευνητής Alex Nice, του Institute for Government.
ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΚΥΡΩΣΕΩΝ
Το περιοδικό Forbes αφαίρεσε ήδη τον περασμένο μήνα 34 Ρώσους από τον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων, επικαλούμενο τις συνέπειες των κυρώσεων.
«Ο πόλεμος είναι η απόλυτη καταστροφή γι’αυτούς», λέει η Elisabeth Schimpfoessl, κοινωνιολόγος του πανεπιστημίου Astom στο Μπέρμιγχαμ και συγγραφέας του βιβλίου «Rich Russians».
Πολλοί ολιγάρχες έχουν πολλαπλή υπηκοότητα και δεν είναι αναγκασμένοι να επιστρέψουν στη Ρωσία. Οι δυτικές χώρες αποτελούν μία «βάση όπου μπορούν να καταφύγουν αν φοβούνται διώξεις στη Ρωσία», λέει η Elisabeth Schimpfoessl.
Η έκταση των αγαθών που είναι αντικείμενο των κυρώσεων είναι τεράστια. Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, στην περίπτωση του Ρομάν Αμπράμοβιτς, η αξία τους αποτιμάται στα 9 δισεκατομμύρια λίρες (10,5 δισ. ευρώ).
Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ανακοινώσει ότι πάγωσαν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 7 δισεκατομμύρια αφορούν γιοτ, ελικόπτερα, ακίνητα και έργα τέχνης.
Τα μέτρα αυτά δεν προκαλούν μόνο δυσαρέσκεια. «Στους απλούς Ρώσους αρέσει να βλέπουν τους πλούσιους να κλαίνε κι’ αυτοί», λέει ο Konstantin Kalatchev.
Ομως οι αναλυτές συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες οι ολιγάρχες να συσπειρωθούν κατά του Πούτιν. «Δεν τους συμφέρει να μιλήσουν δημόσια κατά του Πούτιν», δηλώνει η Elisabeth Schimpfoessl.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass