Το ΝΑΤΟ πάει ανατολικά...

ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΙ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΙΣ 16 ΜΑΪΟΥ

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2022 12:01

ΕΛΣΙΝΚΙ

Η Φινλανδία και η Σουηδία αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να υποβάλουν

αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 16 Μαΐου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ). Πρόθεση των δύο χωρών είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΜΠΕ, οι δύο χώρες, οι οποίες είναι προσκεκλημένες στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα γίνει στο Βερολίνο στις 14 και 15 Μαΐου, να ανακοινώσουν ότι την επομένη (16 Μαΐου) θα υποβάλουν επισήμως το αίτημά τους για προσχώρηση στην Ευρωατλαντική Συμμαχία. Εφ’ όσον τελικά οι δύο Σκανδιναβικές χώρες αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα προσχώρησης στη Συμμαχία, θα πρέπει να αναμένεται πως αυτό θα τύχει ομόφωνης αποδοχής καθώς και οι δύο χώρες λειτουργούν ήδη ως οιονεί Σύμμαχοι.
Χαρακτηριστική είναι και η σχετική δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις 27 Απριλίου, ο οποίος είπε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι «οι πιο στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ» και ότι, αν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη, «το ΝΑΤΟ θα τις καλωσορίσει με ανοιχτές αγκάλες» και «η διαδικασία ένταξης αναμένεται να είναι γρήγορη και να ενταχθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας». Όπως σχολίαζαν διπλωματικές πηγές στο ΑΜΠΕ, σχετικά με την επικείμενη αίτηση προσχώρησης των δύο Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, «κάτι που ως τον περασμένο Φεβρουάριο φάνταζε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, φαίνεται να έχει κιόλας δρομολογηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, συνιστώντας μία από τις πολλές βαθιές και καταλυτικές ανατροπές που φέρνει η ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και στις γεωπολιτικές ισορροπίες του συστήματος διεθνών σχέσεων συνολικά». Αν οι δύο Σκανδιναβικές χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ευρωατλαντική Συμμαχία θα έχει 32 κράτη-μέλη, εκ των οποίων τα 23 θα είναι χώρες της ΕΕ. Όσον αφορά τις «εγγυήσεις για την ενδιάμεση περίοδο», Ευρωπαίος διπλωμάτης διευκρίνισε ότι «είναι καλύτερα να μιλάμε για διαβεβαιώσεις ασφάλειας ή στήριξη στην ασφάλεια». Σημείωσε επίσης ότι αυτή η περίοδος θα μπορούσε να χωριστεί σε τρία στάδια, με «πρώτο αυτό στο οποίο βρισκόμαστε τώρα κατά οποίο έχουμε αυτή την δημόσια συζήτηση χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, το δεύτερο θα είναι από τη στιγμή που θα εκφραστεί επισήμως η επιθυμία για ένταξη στο ΝΑΤΟ και πριν τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης», ενώ το τρίτο είναι μεταξύ της υπογραφής του πρωτοκόλλου ένταξης και της ημέρας που οι Σύμμαχοι θα επικυρώσουν το πρωτόκολλο ένταξης.

Ο ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ
Το ΝΑΤΟ θα εντείνει την παρουσία του γύρω από τα σύνορα της Σουηδίας και στη Βαλτική Θάλασσα όσο θα εξετάζεται το πιθανό αίτημα της χώρας να ενταχθεί στη Συμμαχία, δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύσεις για τις ανάγκες ασφάλειας που θα έχει η Σουηδία κατά τη μεταβατική περίοδο», είπε ο Στόλτενμπεργκ στη SVT. «Από τη στιγμή που η Σουηδία θα υποβάλει το αίτημα –και το ΝΑΤΟ λέει ότι θέλει την ένταξή της– το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τη δέσμευση να εγγυηθεί την ασφάλειά της», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την αύξηση της παρουσίας του Συμφώνου γύρω από τη Σουηδία και στη Βαλτική. Η Μόσχα έχει προειδοποίησε τη Σουηδία και τη Φινλανδία για τις «σοβαρές συνέπειες» που θα έχει αυτή τους η κίνηση και απείλησε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον θύλακα του Καλίνινγκραντ εάν οι δύο χώρες γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε είπε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν στη Στοκχόλμη «διαβεβαιώσεις ασφαλείας» για τη μεταβατική περίοδο, όχι όμως και «συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass