Η Δύση στέλνει επιθετικά όπλα, όχι απλά αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΠΟ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, 40 ΧΩΡΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Δημοσίευση: 27 Απρ 2022 12:20

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, καλωσόρισε χθες αξιωματούχους από περισσότερες από 40 χώρες στο Ramstein της Γερμανίας, το αρχηγείο της αμερικανικής αεροπορίας στην Ευρώπη.


«Έθνη από όλο τον κόσμο στέκονται ενωμένα μπροστά στην αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στην επεκτατική επιθετικότητα της Ρωσίας. Η Ουκρανία πιστεύει ξεκάθαρα ότι μπορεί να κερδίσει, όπως και όλοι όσοι είμαστε εδώ», είπε ο Όστιν.
Σε ανάρτηση σχετικά με την κατάσταση στη Μολδαβία προχώρησε και ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και διαπραγματευτής για την πλευρά της χώρας στις συνομιλίες με τη Μόσχα, Μιχαΐλο Ποντόλιακ. Στη δήλωσή του, ο Ποντόλιακ αναφέρει τα εξής: «Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Υπερδνειστερίας και υπαινίσσεται ότι η Μολδαβία πρέπει να περιμένει ”καλεσμένους”. Άσχημα νέα: αν πέσει η Ουκρανία αύριο, τα ρωσικά στρατεύματα θα βρίσκονται στις πύλες του Κισινάου. Καλά νέα: Η Ουκρανία θα διασφαλίσει σίγουρα τη στρατηγική ασφάλεια της περιοχής. Πρέπει όμως να δουλέψουμε ως ομάδα».

ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΝΙΚΗ
Αυτή την εβδομάδα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μετατόπισαν την έμφαση των δηλώσεών τους, αλλάζοντας γραμμή από την «αμυντική βοήθεια προς το Κίεβο» σε «μια ουκρανική νίκη που θα επέφερε πλήγμα στην ικανότητα της Ρωσίας να απειλεί τους γείτονές της στο μέλλον».
Ο Όστιν, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την Κυριακή, δήλωσε: «Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε βαθμό που δεν θα μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε κατά την εισβολή στην Ουκρανία».
Ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλι, που μετείχε στη συνάντηση της Τρίτης, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι επόμενες εβδομάδες στην Ουκρανία θα είναι «πολύ κρίσιμες. Χρειάζονται συνεχή υποστήριξη για να πετύχουν στο πεδίο της μάχης. Και αυτός είναι πραγματικά ο σκοπός αυτού του συνεδρίου». Ο στόχος θα είναι ο συντονισμός της βοήθειας, που περιλαμβάνει βαρέα όπλα, όπως οβίδες, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρομαχικά, είπε ο στρατηγός Μίλι.
Πάντως, το Κίεβο και οι σύμμαχοί του υποβάθμισαν τις παρατηρήσεις του Λαβρόφ για τον πυρηνικό πόλεμο. Η Ρωσία έχει χάσει την «τελευταία ελπίδα της να τρομάξει τον κόσμο για να μη στηρίξει την Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, μετά τη συνέντευξη του Λαβρόφ. «Αυτό σημαίνει μόνον ότι η Μόσχα αισθάνεται την ήττα». Ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίπι, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Λαβρόφ παράδειγμα του «παλικαρισμού» του και δεν θεωρεί ότι υπάρχει επικείμενος κίνδυνος κλιμάκωσης. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε τη Δευτέρα την πιθανή πώληση πυρομαχικών αξίας 165 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Το Πεντάγωνο είπε ότι το πακέτο θα μπορούσε να περιλαμβάνει πυρομαχικά για οβίδες, τανκς και εκτοξευτές χειροβομβίδων.
*Ευθεία απειλή της Μόσχας προς το Λονδίνο, από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Συγκεκριμένα, η Ρωσία προειδοποίησε χθες τη Βρετανία ότι αν συνεχίσει να παροτρύνει την Ουκρανία να πλήξει στόχους στη Ρωσία τότε θα υπάρξει μια άμεση «ανάλογη απάντηση», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο RIA, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι, είναι απολύτως νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων.
Ο Βρετανός υπουργός παραδέχθηκε ότι τα όπλα που η διεθνής κοινότητα παρέχει τώρα έχουν βεληνεκές που επιτρέπει να πλήξουν στόχους στη Ρωσία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass