Φόβοι ανάφλεξης και στη Μολδαβία

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ, ΛΕΕΙ Η ΦΙΛΟΕΥΡΩΠΑΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ *ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ, ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Η ΜΟΣΧΑ

Δημοσίευση: 27 Απρ 2022 12:00

ΚΙΣΙΝΑΟΥ
Στα δυτικά της Ουκρανίας υπήρχαν φόβοι ότι η αναταραχή θα μπορούσε να επεκταθεί στη Μολδαβία, όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει μια αυτονομιστική περιοχή κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων. Η Υπερδνειστερία έχει αυτονομηθεί από τη δεκαετία του 1990 και αποτελεί πλέον φιλορωσικό θύλακα. Εκρήξεις κατέστρεψαν δύο ραδιοπομπούς νωρίς την Τρίτη, μετά από άλλες εκρήξεις που «ταρακούνησαν» την Υπερδνειστερία τη Δευτέρα.


Τα «περιστατικά» σημειώνονται την ώρα που οι Αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και ενώ οι σχέσεις του Κισινάου με τη Μόσχα είναι τεταμένες από την ανάληψη της προεδρίας από τη φιλοευρωπαία Μάια Σαντού.
Οι αυτονομιστικές αρχές δήλωσαν ότι ανεβάζουν το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο κόκκινο, ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ανησυχεί, την ώρα που το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NEXTA αναφέρει ότι όλα δείχνουν ότι πρόκειται για προβοκάτσια της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία. Η φιλοδυτική πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού, συγκάλεσε τους αξιωματούχους ασφαλείας στην πρωτεύουσα Κισινάου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Μολδαβίας, η Σαντού καταδίκασε τις προσπάθειες καταστολής της ειρήνης στη χώρα της και είπε ότι η Μολδαβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει την κλιμάκωση. Ανέφερε, επίσης, ότι το κύμα επιθέσεων στην αποσχισθείσα περιοχή της που υποστηρίζεται από τη Ρωσία ήταν μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι για τις επιθέσεις ευθύνονται οι φιλοπολεμικές φατρίες στην περιοχή της Υπερδνειστερίας. Η κατάσταση στην αποσχισθείσα περιοχή είναι περίπλοκη και τεταμένη, αλλά η Μολδαβία παραμένει ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική επίλυση ζητημάτων, τόνισε η Σαντού, σύμφωνα με το Reuters, ενώ διευκρίνισε ότι δεν σχεδιάζει να επικοινωνήσει με το Κρεμλίνο. Η Μολδαβία, ένα πρώην σοβιετικό κράτος, έχει στενούς πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς με τη Ρουμανία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΜΟΣΧΑ
Η Μόσχα παρακολουθεί τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία, απεύχεται όμως ένα σενάριο που θα την οδηγήσει σε επέμβαση στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας. Η Ρωσία παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από τη Μολδαβία φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα νέα που έρχονται από την περιοχή συνιστούν λόγο σοβαρής ανησυχίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass