ΖΕΛΕΝΣΚΙ:

Δεν δίνουμε εδάφη ανατολικά για να σταματήσει ο πόλεμος

Παρέλαβε όπλα από ΗΠΑ και νέο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας από ΕΕ

Δημοσίευση: 18 Απρ 2022 12:23

ΚΙΕΒΟ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο CNN ότι η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει εδάφη στα ανατολικά προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία.


Ο στρατός της Ουκρανίας είναι έτοιμος να πολεμήσει τον στρατό της Μόσχας στην περιοχή του Ντονμπάς σε μια μάχη που, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία όλου του πολέμου. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Τζέικ Τάπερ του CNN , ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει καμία εγγύηση ότι η Ρωσία δεν θα προσπαθήσει ξανά να καταλάβει το Κίεβο εάν καταφέρει να καταλάβει το Ντονμπάς.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΜΑΚΡΟΝ
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ακόμη ότι έχει προσκαλέσει τον Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί την Ουκρανία για να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν γενοκτονία, έναν όρο που ο Γάλλος ομόλογός του αρνείται μέχρι τώρα να χρησιμοποιήσει.
Δήλωσε, επίσης, ότι θα ήθελε μια επίσκεψη του Μπάιντεν στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι ήταν συγκινητικός όταν μίλησε για τον θάνατο που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, λέγοντας ότι είναι «μεγάλος πόνος για μένα να βλέπω τις ζωές να χάνονται». Ο ίδιος, ο οποίος έχασε την οικογένειά του στο Ολοκαύτωμα, ρωτήθηκε τι πιστεύει για τους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο που λένε «ποτέ ξανά» για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, δεδομένου του τι συμβαίνει στη χώρα του.
«Δεν πιστεύω στον κόσμο. Δεν πιστεύουμε τα λόγια. Μετά την κλιμάκωση της Ρωσίας, δεν πιστεύουμε τους γείτονές μας. Δεν τα πιστεύουμε όλα αυτά. Η μόνη πίστη που υπάρχει είναι η πίστη στον εαυτό μας, στους ανθρώπους μας, στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και στην πεποίθηση ότι οι χώρες θα μας υποστηρίξουν όχι μόνο με τα λόγια τους αλλά και με τις πράξεις τους. Και ως εκεί. Ποτέ ξανά. Πραγματικά, όλοι μιλούν για αυτό και όμως, όπως μπορείτε να δείτε, δεν έχουν όλοι τα κότσια», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσθετη χρηματοδότηση 800 εκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε ο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα για την προμήθεια νέων και πιο προηγμένων όπλων στην Ουκρανία ήταν πράγματι χρήσιμη, αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερα.
«Φυσικά, χρειαζόμαστε περισσότερα. Αλλά είμαι χαρούμενος που μας βοηθά τώρα. Αισθάνομαι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πιο ξεκάθαρο διάλογο. Ήταν ένας διάλογος που είχε κάποιες ανατροπές. Ήταν πολύ δύσκολο γιατί δεν υπάρχουν πολλές χώρες που μας έχουν βοηθήσει πραγματικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι.
ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ η Ουκρανία συνεχίζει να εξοπλίζεται με τη βοήθεια των ΗΠΑ.  Τα πρώτα αμερικανικά οπλικά συστήματα από το τελευταίο πακέτο αμυντικής βοήθειας των ΗΠΑ έφτασαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Την είδηση μεταδίδει και το CNN στη live κάλυψή του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε στο Κίεβο επιπλέον όπλα και πυρομαχικά αξίας έως και 800 εκατομμυρίων δολαρίων την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων πυροβολικού, τεθωρακισμένων οχημάτων και ελικοπτέρων.
Οι νέες παραδόσεις οπλικών συστημάτων προορίζονται να υποστηρίξουν την Ουκρανία, εν όψει και της ρωσικής επίθεσης στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ήδη δεσμευτεί να παραδώσει όπλα αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου. Από τις αρχές του περασμένου έτους, η αμερικανική βοήθεια στο Κίεβο ανήλθε συνολικά σε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε σε πολλές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ
ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΕ
Παράλληλα η ΕΕ χορηγεί επιπλέον 50 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη στήριξη όσων επλήγησαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Κυριακή, η Ευρώπη προσφέρει 45 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστικά έργα στην Ουκρανία, καθώς και 5 εκατομμύρια ευρώ για στήριξη στη Μολδαβία, η οποία έχει δεχτεί σημαντικές πιέσεις τόσο από τις προσφυγικές ροές όσο και από την υπαρκτή απειλή της ρωσικής επιθετικότητας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass