ΜΟΣΧΑ-ΚΙΕΒΟ

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στην Πόλη

Επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν *Αμαχοι απελευθέρωσαν δήμαρχο και έδιωξαν Ρώσους στρατιώτες

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2022 12:00

ΑΓΚΥΡΑ
Στην Τουρκία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τις 24 Φεβρουαρίου όταν και ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στη χώρα.

«Ο επόμενος γύρος των κατ’ ιδίαν συνομιλιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία από σήμερα έως την Τετάρτη, δήλωσε χθες ο Ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αρακάμια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», όπως μεταδίδει το Sky News.
Η Ουκρανία περιέγραψε τις προηγούμενες συνομιλίες με τη Ρωσία, που ξεκίνησαν μετά την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο μήνα, ως «πολύ δύσκολες».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Νέα συνομιλία είχαν χθες, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφορικά με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, για τον οποίο συμφώνησαν να γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Η νέα επικοινωνία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθε μετά την είδηση ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Sky News, οι διπλωματικές επαφές θα αρχίσουν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Τουρκία επιχειρεί να ενισχύσει τον ρόλο της στη διεθνή διπλωματική «σκακιέρα», εμφανιζόμενη αποφασισμένη να διαμεσολαβήσει για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη ρωσο-ουκρανική διένεξη. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως η Τουρκία είχε ζητήσει αρκετές φορές στο παρελθόν να μεταφερθούν στο έδαφός της οι συζητήσεις των δύο πλευρών. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για την ημερομηνία της έναρξης των διαπραγματεύσεων». Όπως αναφέρει, το Κίεβο είπε ότι νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα στην Τουρκία, ενώ ο βασικός διαπραγματευτής της Ρωσίας τόνισε ότι θα ξεκινήσουν την Τρίτη χωρίς να επιβεβαιώσει την τοποθεσία.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟ
Εν τω μεταξύ στην ανακατάληψη μιας ουκρανικής πόλης προχώρησαν οι κάτοικοί της μετά από μαζική διαμαρτυρία τους, αναγκάζοντας τους Ρώσους στρατιώτες να την εγκαταλείψουν και απελευθερώνοντας τον δήμαρχό της. Το Σλάβιτιτς, μια πόλη βόρεια κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση του Τσερνόμπιλ, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τα πυρά δεν κατάφεραν να διαλύσουν τους άοπλους διαδηλωτές στην κεντρική της πλατεία χθες.
Το πλήθος ζήτησε την απελευθέρωση του δημάρχου Γιούρι Φόμιτσεφ, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί από τα ρωσικά στρατεύματα. Οι προσπάθειες των ρωσικών στρατευμάτων να εκφοβίσουν την αυξανόμενη διαμαρτυρία απέτυχαν και το απόγευμα του Σαββάτου ο Φόμιτσεφ αφέθηκε ελεύθερος από τους απαγωγείς του. Μάλιστα, κλείστηκε και συμφωνία: Οι Ρώσοι θα έφευγαν από την πόλη εάν όσοι είχαν όπλα τα παρέδιδαν στον δήμαρχο με ανταλλαγή για όσους είχαν κυνηγετικά τουφέκια. Ο Φόμιτσεφ είπε σε όσους διαμαρτύρονταν ότι οι Ρώσοι συμφώνησαν να αποσυρθούν «αν δεν υπάρχουν Ουκρανοί στρατιώτες στην πόλη». Η συμφωνία που επιτεύχθηκε, είπε ο δήμαρχος, ήταν ότι οι Ρώσοι θα έκαναν μια έρευνα για Ουκρανούς στρατιώτες και όπλα και στη συνέχεια θα αναχωρούσαν. Ένα ρωσικό σημείο ελέγχου έξω από την πόλη θα παρέμενε.Το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ρωσικές δυνάμεις ακόμη και εκεί όπου είχαν σημειώσει στρατιωτικές νίκες. Το Σλάβιτιτς, με πληθυσμό 25.000 κατοίκων, βρίσκεται ακριβώς έξω από τη λεγόμενη ζώνη αποκλεισμού γύρω από το Τσερνόμπιλ, στο οποίο το 1986 σημειώθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.  «Οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ στον αέρα. Πέταξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης στο πλήθος. Αλλά οι κάτοικοι δεν διαλύθηκαν, αντιθέτως, εμφανίστηκαν περισσότεροι από αυτούς», είπε ο Ολεξάντερ Πάβλιουκ, κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου στην οποία βρίσκεται το Σλάβιτιτς.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
«Καταρχάς ήθελαν ένα blitzkrieg, 72 ώρες για να πάρουν τον έλεγχο του Κιέβου και μεγάλου μέρους της Ουκρανίας, και όλα κατέρρευσαν», δήλωσε ο Μικαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, σε συνέντευξη στο Κίεβο.
«Είχαν κακό επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνειδητοποίησαν πως ήταν επωφελές να περικυκλώνουν πόλεις, να κόβουν τις κύριες οδούς ανεφοδιασμού και να αναγκάζουν τους κατοίκους αυτών των πόλεων να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα» είπε, περιγράφοντας την πολιορκία της Μαριούπολης, ως τακτική ψυχολογικού τρόμου και εξάντλησης.
Ωστόσο, ο Ποντόλιακ, εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τον ισχυρισμό του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας την Παρασκευή, πως οι δυνάμεις της Μόσχας θα επικεντρωθούν τώρα κυρίως στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.
«Φυσικά και δεν το πιστεύω. Δεν έχουν συμφέροντα στο Ντονμπάς. Τα κύρια συμφέροντά τους είναι το Κίεβο, το Τσερνιχίφ, το Χάρκοβο και το νότο – να καταλάβουν τη Μαριούπολη και να κλείσουν την Αζοφική Θάλασσα… τους βλέπουμε να ανασυντάσσονται και να προετοιμάζουν περισσότερα στρατεύματα για αποστολή», είπε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass