ΣΟΥΗΔΙΑ

«Φρένο» στην επέκταση του ΝΑΤΟ

Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό εδάφους κάθε κράτους-μέλους μας, λέει ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2022 12:10

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Λετονό πρόεδρο, Έγκιλς Λέβιτς, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι «σκοτώνονται άμαχοι στην Ουκρανία, ήδη 2 εκατομμύρια έχουν φύγει από τις εστίες τους με προορισμό χώρες της Δύσης».


«Είναι έγκλημα πολέμου να βάλλεις κατά αμάχων, θέλουμε ασφαλείς διαδρόμους διαφυγής», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Ήδη πληρώνει βαρύ τίμημα, είναι πλήρης η απομόνωσή του σε διεθνές επίπεδο».
Όσο για τη συνεισφορά του ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι «η Συμμαχία συνδράμει με δισεκατομμύρια ευρώ την Ουκρανία ώστε να υπερασπιστεί τα σύνορά της».
«Ο πόνος είναι απίστευτος στην Ουκρανία και πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε την επέκταση του πολέμου πέραν των ουκρανικών συνόρων», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς κάτι τέτοιο «θα ήταν καταστροφικό, θανατηφόρο».
Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ο γ.γ. της Συμμαχίας είπε ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά στο ανατολικό κομμάτι του ΝΑΤΟ: «130 αεροσκάφη είναι σε πλήρη ετοιμότητα, και σε αεροπλανοφόρα, έχουμε αναπτύξει τη δύναμη ταχείας αντίδρασης. Ισπανία, Καναδάς και ΗΠΑ έστειλαν εκατοντάδες στρατιώτες στη Λετονία. Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό εδάφους της Λετονίας και κάθε άλλου κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, αν χρειαστεί. Είμαστε στο πλευρό σας», κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ.
ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ
Εν τω μεταξύ ενα αίτημα της Σουηδίας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα αποσταθεροποιούσε την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη. Αυτό δήλωσε χθες η πρωθυπουργός της χώρας Μαγκνταλένα Άντερσον. «Εάν η Σουηδία επέλεγε να στείλει ένα αίτημα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω αυτήν την περιοχή της Ευρώπης και θα αύξανε την ένταση», είπε στους δημοσιογράφους η Σουηδή πρωθυπουργός. Η Άντερσον είπε ότι το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και της περιοχής είναι να έχει μια σταθερή και διαφανή εξωτερική πολιτική. Η Στοκχόλμη, πρόσθεσε, εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα στηρίξει την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αποκρούσει κυβερνοεπιθέσεις.
ΟΙ ΗΠΑ
«Έχουμε αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις και μαχητικά στην Ανατολική Ευρώπη», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν σε δηλώσεις του από το Ταλίν της Εσθονίας.
Ο κ. Μπλίνκεν επισήμανε πως «όπως είπε και ο πρόεδρος Μπάιντεν θα υπερασπίσουμε κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους με τη δύναμή μας», ενώ πρόσθεσε πως «η δύναμη ταχείας αντίδρασης αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία».
«Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία έχουν ζήσει επί χρόνια τον ρωσικό ζυγό και έχουν καταλάβει τη μεγάλη σημασία που έχει η ελεύθερη βούληση», κατέληξε ο Μπλίνκεν που πραγματοποιεί περιοδεία στις χώρες της Βαλτικής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass