«Ανθρωπιστικοί διάδρομοι» μετά τον τρίτο γύρο

ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2022 12:01

ΛΒΙΒ

Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε

χθες βράδυ ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ, αφού ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι στις χθεσινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.
Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα. «Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι. Νωρίτερα ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ κάλεσε χθες τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.
Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Σούμι, το Χάρκιβ, τη Βολνοβάχα και το Μικολάιφ. «Αυτό εμποδίζει την ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικών διαδρόμων για Ουκρανούς και ξένους πολίτες, καθώς και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Χθες έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε από ρωσικά πυρά ο Γιούρι Ίλιτς Πριλίπκο, ο δήμαρχος του Χόστομελ, μιας πόλης που βρίσκεται βορειοδυτικά του Κίεβου και είναι η έδρα του στρατηγικής σημασίας στρατιωτικού αεροδρομίου Αντόνοφ. Σύμφωνα με τα ουκρανικά Μέσα, ο δήμαρχος μοίραζε ψωμί και φάρμακα, όταν έπεσε νεκρός από τα ρωσικά πυρά.
Την ώρα που το στρατιωτικό σφυροκόπημα των Ρώσων βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ενώ οι, Μακρόν και Σολτς θα έχουν σήμερα επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει πως οι Γάλλοι πολίτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα χωρίς καθυστέρηση.
Το Πεντάγωνο διέταξε την ανάπτυξη 500 επιπλέον στρατιωτών στην Ευρώπη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων εκεί σε περίπου 100.000, όπως είπε αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία σε χώρες, νατοϊκούς συμμάχους.
Τέλος στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα βρέθηκε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία ανέφερε ότι 10.000 κλίνες είναι διαθέσιμες στην ΕΕ για τους ασθενείς και τους τραυματίες από την Ουκρανία. «Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις οικογένειες να διαλύονται, να διώχνονται από τα σπίτια τους εξαιτίας ενός παράλογου και παράνομου πολέμου, χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει το αύριο», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass