Η Δύση κλείνει πρεσβείες και προξενεία στην Ουκρανία

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ προτρέπει τους Ελληνες της περιοχής να είναι «σε επαφή με την πρεσβεία»

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2022 15:28

ΚΙΕΒΟ
Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στο «μέτωπο» της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πρεσβείας τους να εγκαταλείψει την Ουκρανία, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία.
Με ανάρτηση στο Twitter, η πρεσβεία αναφέρει πως το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέταξε το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ να εγκαταλείψει την Ουκρανία.
«Παρά τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού, η βασική ομάδα της πρεσβείας, οι αφοσιωμένοι Ουκρανοί συνάδελφοί μας, το υπουργείο Εξωτερικών και το προσωπικό των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν τις αδυσώπητες διπλωματικές προσπάθειες και τις προσπάθειες βοήθειας για την υποστήριξη της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ευημερίας της Ουκρανίας» αναφέρει δεύτερο tweet.


ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑΣ - ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να προκαλέσουν μια σύρραξη στην Ουκρανία με τις κατηγορίες τους περί μιας πιθανής επικείμενης ρωσικής επέμβασης, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου του Υπουργείου του.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ «υπογράμμισε πως η εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχετικά με μια «επίθεση της Ρωσίας» εναντίον της Ουκρανίας έχει στόχο την πρόκληση, ενθαρρύνοντας τις αρχές του Κιέβου» να προσφύγουν σε μια «στρατιωτική λύση του προβλήματος του Ντονμπάς», της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εδώ και οκτώ χρόνια τους Φιλορώσους αυτονομιστές, που στηρίζει η Μόσχα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ
To Sky News λέει ότι από σημερα  Κυριακή, οι προξενικές υπηρεσίες στο Κίεβο θα ανασταλούν και η πρεσβεία θα διατηρήσει μια μικρή προξενική παρουσία στο Λβιβ της Ουκρανίας για τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι συνήθεις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βίζας και διαβατηρίων, δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες.
ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Το Βερολίνο έκλεισε το προξενείο του στο Ντόνετσκ και ζήτησε από τους Γερμανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία εκτός εάν η παρουσία τους στη χώρα είναι «απολύτως απαραίτητη», αναφέρει η Deutsche Welle. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε ότι μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «δεν μπορεί να αποκλειστεί» και είπε ότι κλείνει το προξενείο της στο Ντόνετσκ. Την ίδια ώρα, το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου (FCDO) ενημέρωσε τις ταξιδιωτικές του οδηγίες για την Ουκρανία την Παρασκευή, συμβουλεύοντας «κατά κάθε ταξιδιού στην Ουκρανία».
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ
Από την πλευρά της Ελλάδας, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες ανακοίνωση, κάνοντας σύσταση στους Έλληνες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία, να βρίσκονται σε επαφή με την πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο. Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία ζητούν επίσης από τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Οι Αυστραλοί υπήκοοι που βρίσκονται στην Ουκρανία θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο δυνατόν καθώς η κατάσταση εκεί γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον.
«Η συμβουλή μας είναι σαφής, αυτή είναι μία δύσκολη κατάσταση... θα πρέπει να αναζητήσετε τρόπο να εγκαταλείψετε την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Μόρισον.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass