Εκτόξευσε πύραυλο με στρατιωτικό δορυφόρο

* Η Μόσχα κάνει επίδειξη δύναμης προς τη Δύση *Ο Μπλίνκεν ενημέρωσε τον Ουκρανό ομόλογό του για τις επαφές του με τη Μόσχα *Στενότερη η συνεργασία Ρωσίας - Κίνας

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2022 12:00

Νέο μήνυμα ισχύος προς τη Δύση φαίνεται να στέλνει η Μόσχα εν μέσω της κλιμακούμενης ουκρανικής κρίσης. Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πύραυλος Soyuz-2.1a που μεταφέρει στρατιωτικό δορυφόρο εκτοξεύθηκε από το Κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ στην περιοχή Αρχάγγελσκ της Ρωσίας.

«Ένα πλήρωμα μάχης των Διαστημικών Δυνάμεων που ανήκουν στις Αεροδιαστημικές Δυνάμεις εκτόξευσε με επιτυχία έναν πύραυλο μεσαίας κατηγορίας Soyuz-2.1a που μεταφέρει διαστημόπλοιο προς το συμφέρον του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας από τον βατήρα εκτόξευσης, 4 στη θέση 43 στο δοκιμαστικό διαστημοδρόμιο του Υπουργείου Άμυνας στην περιοχή του Αρχάγγελσκ στις 10:00 ώρα Μόσχας το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Ρωσία έχει θέσει και παλαιότερα με επιτυχία σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο, μέρος της αντιπυραυλικής διαστημικής ασπίδας της.
ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΣΥΜΜΑΧΙΚΕΣ
Οι συνομιλίες των προέδρων Κίνας και Ρωσίας στο περιθώριο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο επιβεβαίωσαν τη γραμμή, που οι ίδιοι καθόρισαν αρκετά χρόνια πριν και προσβλέπει στη «σταθερή ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσεις σε όλους τους τομείς: οικονομία, ενέργεια, ανθρωπιστικές και πολιτιστικές σχέσεις, στρατιωτική και τεχνική-αμυντική συνεργασία», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Δήλωσε μάλιστα ότι οι σημερινές σχέσεις Μόσχας και Πεκίνου χαρακτηρίστηκαν ως «οι καλύτερες σε όλη την ιστορία των σχέσεων Ρωσίας και Κίνας», ενώ ο πρόεδρος της Κίνας υπογράμμισε ότι «ξεπερνούν και τις συμμαχικές σχέσεις».
Ως προς τη διεθνή κατάσταση, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ιδιαίτερη σημασία δόθηκε κατά τις συνομιλίες των δύο ηγετών «στην ένταση, που ενσυνείδητα τροφοδοτεί η Δύση γύρω από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέθεσε για άλλη μια φορά τη ρωσική θέση ως προς τις συνομιλίες με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ «για την αναγκαιότητα να εκπονηθούν σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο» και ο πρόεδρος της Κίνας «επιβεβαίωσε την υποστήριξη της γραμμής της Ρωσίας στο ζήτημα αυτό και υπογράμμισε ότι αντανακλά τις δίκαιες προσδοκίες του ρωσικού κράτους και λαού».
Πούτιν και Σι συμφώνησαν, κατά τον κ. Λαβρόφ, «να συντονίζουμε στενά τις ενέργειές μας στη διεθνή σκηνή, μεταξύ άλλων να αντιμετωπίζουμε τις προσπάθειες να υποσκαφθεί ο ΟΗΕ (θεμέλιο του γενικής ισχύος διεθνούς δικαίου) και να συγκαλούνται “λέσχες ενδιαφερόντων”, οι οποίες μόνο διαχωριστικές γραμμές θα δημιουργούν στις διεθνείς υποθέσεις». «Με συνέπεια αγωνιζόμαστε εναντίον αυτού, υπερασπιζόμενοι το σύστημα των διεθνών σχέσεων, που έχει κατοχυρωθεί στους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού του ΟΗΕ», παρατήρησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
ΜΠΛΙΝΚΕΝ-ΚΟΥΛΕΜΠΑ
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ενώ ο Μπλίνκεν ενημέρωσε για τις επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους, όπως έγινε γνωστό από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συνομίλησε την Τρίτη με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, τον Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον να ανταποκριθεί στην ανησυχία που εκφράζουν ΗΠΑ και Ουκρανία για την ασφάλεια και κατέστησε σαφή την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία εάν επιλέξει την κλιμάκωση της έντασης, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονταν σε γυμνάσια στη στρατιωτική βάση Γιαβόριβ στη δυτική Ουκρανία, χρησιμοποιώντας αντιαρματικούς πυραύλους, εκτοξευτήρες και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, που παρέδωσαν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων πακέτου ασφαλείας.
Στρατιώτες, εκ των οποίων ορισμένοι φορούσαν λευκές στολές παραλλαγής, εκτόξευαν πυραύλους ή παρατηρούσαν, την ώρα που στρατιωτικά οχήματα διέσχιζαν το χιονισμένο τοπίο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass