ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ

Αναζητούν συμβιβασμό για την Ουκρανία

Χωρίς Μπάιντεν και Πούτιν οι πρώτες συνομιλίες του 2022

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2021 12:46

OYAΣΙΝΓΚΤΟΝ
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα ηγηθούν των συνομιλιών για θέματα ασφαλείας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, οι οποίες θα διεξαχθούν στη Γενεύη, στις 10 Ιανουαρίου.
Αντί των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, επικεφαλής στις πρώτες συνομιλίες του 2022 ανάμεσα στις δύο χώρες θα είναι ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν.


Όπως ανακοίνωσε χθες το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω εντάσεων γύρω από την Ουκρανία, πριν από αυτές τις συνομιλίες, στις οποίες η Μόσχα ελπίζει ότι θα διασφαλίσει νέες εγγυήσεις ασφαλείας, οι δύο πρόεδροι επρόκειτο να συζητήσουν αργά χθες το βράδυ για την Ουκρανία και άλλα θέματα.
Το Κρεμλίνο δήλωσε χθες ότι η πρωτοβουλία για την τηλεφωνική συνομιλία της 30ής Δεκεμβρίου προέρχεται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Ο σκοπός της συνομιλίας είναι πολύ κατανοητός, να συνεχιστεί η συζήτηση εκείνων των ζητημάτων που ήταν στην ημερήσια διάταξη της αρκετά πρόσφατης συνομιλίας που έγινε μέσω βιντεοδιάσκεψης» μεταξύ των δύο προέδρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, διευκρινίζοντας ότι «επιπλέον θα συζητηθούν μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις συνομιλίες που θα γίνουν στις 10-11-12 Ιανουαρίου».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι Πούτιν και Μπάιντεν έχουν να συζητήσουν «πολλά» και κατέληξε λέγοντας ότι «οι οποιεσδήποτε συνομιλίες διεξάγονται μ’ έναν μοναδικό σκοπό, να επιτευχθεί συμβιβασμός λαμβάνοντας υπόψιν τις θέσεις αρχών ο ένας του άλλου».
ΕΠΙΔΙΚΟ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεγράφημά του προς τον Τζο Μπάιντεν, στον οποίο εύχεται καλή χρονιά, αναφέρει ότι η χώρα του και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πρέπει να συνεργαστούν εποικοδομητικά και «να αποκαταστήσουν έναν αποτελεσματικό διάλογο που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και θα λαμβάνει υπόψιν τα εθνικά συμφέροντα ο ένας του άλλου».
Η Ρωσία έχει θορυβήσει τις δυτικές χώρες συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες. Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία και δηλώνει ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί τα στρατεύματά της στο έδαφός της κατά το δοκούν.
Η Μόσχα, η οποία ανησυχεί όπως λέει από τον επανεξοπλισμό της Ουκρανίας από τη Δύση, έχει δηλώσει ότι θέλει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ σχετικά με την επέκτασή της προς ανατολάς και την ανάπτυξη οπλικών της συστημάτων σε γειτονικές με τη Ρωσία χώρες.
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα επιδιώξουμε σταθερές νομικές εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας από την αμερικανική πλευρά, δηλαδή ότι το ΝΑΤΟ δεν θα κινηθεί προς τα ανατολικά και ότι οπλικά συστήματα που απειλούν τη Ρωσία δεν θα αναπτυχθούν κοντά στα σύνορά μας», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού Τπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε χθες.
Η Ρωσία πρόκειται να έχει συνομιλίες με το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 12 Ιανουαρίου, πριν από μια ευρύτερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιανουαρίου, στην οποία συμμετέχει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με έδρα τη Βιέννη, στον οποίο συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ, όπως επίσης η Ρωσία, η Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Επίσης, η κυρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι συνομιλίες της 13ης Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν στη Βιέννη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass