Η «Ομικρον» σπάει όλα τα ρεκόρ

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 1,44 ΕΚΑΤ. ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ - ΜΠΟΝΟΥΣ 100 ΕΥΡΩ ΔΙΝΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΜΕΘ

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2021 12:35

ΛΟΝΔΙΝΟ
Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτοξεύτηκαν τα νέα, ημερήσια κρούσματα κορονοϊού ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με δεδομένα του πανεπιστημίου Johns Hopkins και της υπηρεσίας Our World in Data, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων δεν ακολουθεί την ίδια ανοδική τροχιά έως τώρα.
Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων περιστατικών ξεπέρασε τα 1,44 εκατομμύρια, καθώς δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με την ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Σε ιστορικό υψηλό βρέθηκε χθες και ο κυλιόμενος μέσος όρος επταημέρου, δείκτης ο οποίος επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθούν την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων χωρίς να επηρεάζονται από στρεβλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ημέρες συναθροίσεων, όπως η παραμονή των Χριστουγέννων.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ο μέσος όρος επταημέρου ξεπέρασε τα 840.000 κρούσματα, τη στιγμή που μία εβδομάδα νωρίτερα είχε διαμορφωθεί στις 686.000 και στις αρχές Δεκεμβρίου μετα βίας υπερέβαινε τις 578.000.
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις ότι το κύμα της Όμικρον θα συνοδευτεί από μεγάλη διασπορά και μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν καταγράψει ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες τα κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί από την 1η Δεκεμβρίου και πλησιάζουν το ρεκόρ που χρονολογείται από τις αρχές του έτους, όπως φαίνεται στα στοιχεία του Our World in Data. Στην Κίνα, η οποία παραμένει εν πολλοίς κλειστή προς τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά τα ταξίδια, τα τοπικά συμπτωματικά κρούσματα αυξήθηκαν για τέταρτη διαδοχική μέρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Παρά την ευρεία διασπορά του κορονοϊού όμως, ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στην Covid-19 δεν έχει αυξηθεί και παραμένει χαμηλότερος συγκριτικά με προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗ
Ενώ η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι η Όμικρον γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς η κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα μέσα Οκτωβρίου ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως κινείται γύρω από τις 7.000 απώλειες ανά ημέρα, δίχως να παρατηρούνται ιδιαίτερα μεγάλες διακυμάνσεις. Πρόσφατες μελέτες στη Νότια Αφρική και στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον ενδέχεται να χαρακτηρίζεται από μικρότερη νοσηρότητα σε σύγκριση με τη Δέλτα, οδηγώντας σε λιγότερες περιπτώσεις που χρήζουν νοσηλείας. Παρά ταύτα, κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων μπορεί εν τέλει να οδηγήσει σε επιβάρυνση των εθνικών συστημάτων υγείας.
ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ
Εν τω μεταξύ μπόνους 100 ευρώ τον μήνα στους νοσηλευτές εντατικής θεραπείας θα δίνει η Γαλλία από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζαν Καστέξ.
Όπως δήλωσε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός, η κίνηση αυτή θα γίνει προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας για το προσωπικό που έχει εξαντληθεί από τη μάχη κατά του κορονοϊού. Το μπόνους έρχεται πριν από ένα ευρύτερο σύνολο μέτρων που θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέρ Βεράν, για να περιορίσει τις ελλείψεις προσωπικού στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τον κορονοϊό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass