Βαριά πρόστιμα σε ανεμβολίαστους

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2021 12:14

ΠΑΡΙΣΙ
Βαριά πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν αποφασίσει ή σκέφτονται να επιβάλουν ευρωπαϊκές χώρες.
Πριν από λίγες μέρες η Αυστρία αποτόλμησε ένα βήμα αδιανόητο για δυτική χώρα, ανακοινώνοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού της από τον Φεβρουάριο.
Μέχρι τότε κυβερνήσεις ανά την υφήλιο απέρριπταν κατηγορηματικά την ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υιοθετώντας κίνητρα για να πείσουν τους ανεμβολίαστους να πάνε να κάνουν το εμβόλιο.


Η κίνηση της Αυστρίας ακολούθησε το lockdown για τους ανεμβολίαστους, που καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε υιοθετήσει μέχρι τότε. Τα νέα μέτρα της Αυστρίας ανακοινώθηκαν πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι θεωρεί ότι τα σκευάσματα που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή παρέχουν κάποια προστασία έναντι σοβαρής νόσησης.
Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που άνοιξε τον δρόμο, όταν κόλλησε η εμβολιαστική εκστρατεία, μια χώρα-υπόδειγμα, κατά τον Τόμας Χέιλ, ο οποίος καταγράφει τις στρατηγικές περισσότερων των 180 κρατών έναντι της πανδημίας, για την Blavatnik School of Government στην Οξφόρδη. Από αυτές τις χώρες, τέσσερις ξεχωρίζουν: η Γαλλία, το Ισραήλ, η Κίνα και η Βραζιλία.
Το Ισραήλ κατάφερε με το λεγόμενο «πράσινο πάσο» να βάλει φρένο στην εξάπλωση της Covid-19, αλλά όταν ήρε το μέτρο, και με τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα το καλοκαίρι, βίωσε μια νέα έξαρση.
Η Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, πέτυχε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού με μια πολιτική καρότου και μαστιγίου, καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό εργαζομένων και σπουδαστών κι επιβάλλοντας κυρώσεις στους ανεμβολίαστους.
Στη Βραζιλία, από τη στιγμή που ορισμένες πόλεις άρχισαν να υιοθετούν το φθινόπωρο πιστοποιητικά εμβολιασμού, η κατάσταση άλλαξε άρδην και από εκεί που βρισκόταν στο έλεος της πανδημίας, τώρα έχει ξεπεράσει ακόμη και τη Βρετανία στον κατάλογο με τις πιο εμβολιασμένες χώρες του πλανήτη.
«Η αισιόδοξη ιστορία είναι ότι για την ευρεία πλειοψηφία των ανθρώπων το θέμα αυτό δεν είναι τόσο αμφιλεγόμενο. Εστιάζουμε -και δίκαια- στους αρνητές των εμβολίων, αλλά υπάρχει και πολλή κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει ο Χάλε.
Κι αυτό αποδείχθηκε στην περίπτωση της Γαλλίας, όταν μετά την εισαγωγή του υγειονομικού πάσου, τον περασμένο Ιούλιο, αυξήθηκε δραστικά ο αριθμός των ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα, με αποτέλεσμα η χώρα να αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες του τέταρτου κύματος και η εμβολιαστική κάλυψη να αγγίζει πλέον το 70% του πληθυσμού.
Το Ισραήλ επανέφερε τα πράσινα πάσα και απαιτεί την ενισχυτική δόση για την ανανέωσή τους, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η τρίτη δόση θα είναι αναγκαία από τα μέσα Δεκεμβρίου για τους άνω των 65 ετών πολίτες, προκειμένου να ανανεώσουν τα υγειονομικά τους πιστοποιητικά.
Η Ιταλία ακολούθησε στα βήματα της Γαλλίας τον Ιούλιο, ανακοινώνοντας ένα παρόμοιο «πράσινο πάσο», αναγκαίο για την πρόσβαση σε διάφορους χώρους και υπηρεσίες.
Αν και το μέτρο δεν ώθησε σε αύξηση αρχικά των εμβολιασμών, όπως στην άλλη πλευρά των Άλπεων, βοήθησε όμως στη σταδιακή βελτίωση της εικόνας, και τον Σεπτέμβριο η ιταλική κυβέρνηση έκανε ένα ακόμη βήμα, υιοθετώντας το «πράσινο πάσο», που απαιτεί από τους εργαζομένους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να εμβολιαστούν, να αποδείξουν ότι έχουν φυσική ανοσία, ή να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορονοϊού για να μπορούν να λαμβάνουν τις αποδοχές τους.
Στην Αγγλία, όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει, σχεδόν, επιτευχθεί «η ανοσία της αγέλης», ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν κατά μέσο όρο περίπου 40.000 την ημέρα τον περασμένο μήνα, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ανακοινώσει την εκ νέου επιβολή περιορισμών, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς και για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινόχρηστους χώρους.
Οπως αναφέρει το Forbes, βασιζόμενο στην «Independent», στους πελάτες και τους επιβάτες που αρνούνται να φορέσουν μάσκες, θα επιβάλλονται πρόστιμα 200 λιρών, δηλαδή 236 ευρώ, περίπου.
Με τον αριθμό των κρουσμάτων της Covid-19 να εκτινάσσεται στα ύψη στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προειδοποίησε πρόσφατα ότι μέχρι τα τέλη του χειμώνα κάθε Γερμανός θα είναι εμβολιασμένος, ιαθείς ή νεκρός.
Σημειώνεται ότι ο επί θύραις νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τόνισε ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα μελετήσει το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, επειδή «ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος εξόδου από αυτή την πανδημία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass