ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΝΕΠΤΥΞΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Μια «ανάσα» από τη θεραπεία της Αλτσχάιμερ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2021 12:00

Ερευνητές από τη Βρετανία και τη Γερμανία ανέπτυξαν εμβόλιο που κατάφερε να αντιστρέψει την απώλεια μνήμης σε ποντίκια. Η νέα θεραπεία ανοίγει τον δρόμο για την παρασκευή εμβολίου κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, με τους επιστήμονες να δηλώνουν ότι θέλουν να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό δοκιμές σε ανθρώπους.


Το σκεύασμα εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά μία κολλώδη πρωτεΐνη αμυλοειδούς βήτα που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο ανθρώπων με άνοια, εμποδίζοντας την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων. Όλα τα μέχρι τώρα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη νόσο Αλτσχάιμερ επιχειρούσαν να στοχεύσουν την ίδια πρωτεΐνη, αλλά χωρίς επιτυχία και σε ορισμένες περαιώσεις με αρνητικές παρενέργειες.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και το Πανεπιστήμιο Γκέτινκεν παρατήρησαν ότι στα άτομα με άνοια η πρωτεΐνη διπλώνεται και το σχήμα της γίνεται διαφορετικό από το σύνηθες.
Υπέθεσαν λοιπόν ότι αν χορηγήσουν με το εμβόλιο μία αμυλοειδή βήτα πρωτεΐνη στο ίδιο σχήμα, τότε ο οργανισμός θα ενεργοποιηθεί θέλοντας να την εξουδετερώσει. Έτσι εκπαιδεύεται να αντιμετωπίζει και την πρωτεΐνη που προκαλεί τη ζημιά στον εγκέφαλο.
Ο καθηγητής Μαρκ Καρ από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, συνεπικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry, δήλωσε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο, αλλά αν τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στο εργαστήριο στα ποντίκια καταγράφουν και στον ανθρώπινο οργανισμό, τότε θα μιλάμε για μια θεραπεία που αλλάζει όσα γνωρίζουμε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass