Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 15 Νοε 2021 12:23

ΛΙΒΥΗ:
Υποψήφιος πρόεδρος 49χρονος γιος του Καντάφι
ΤΡΙΠΟΛΗ
Ο γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, εμφανίστηκε για πρώτη φορά χθες μετά από μια δεκαετία να εγγράφεται ως προεδρικός υποψήφιος για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο, σε μια προσπάθεια τερματισμού του χάους

που επικράτησε στη χώρα από την πτώση του πατέρα του. Ο 49χρονος Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο της εκλογικής επιτροπής φορώντας παραδοσιακά ρούχα και έχοντας γκρίζα γενειάδα, ενώ φορούσε γυαλιά. Ο ίδιος, υπέγραφε τα σχετικά έγγραφα στο εκλογικό κέντρο της πόλης Σαμπά.
O Καντάφι είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αμφιλεγόμενους υποψηφίους που αναμένεται να διεκδικήσουν την προεδρία της Λιβύης, ενώ στη λίστα των προεδρικών υποψηφίων συμπεριλαμβάνονται ο στρατιωτικός διοικητής της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και ο πρόεδρος της Βουλής Ακίλα Σάλεχ.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το όνομα του Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι είναι ένα από τα πιο γνωστά στη Λιβύη, καθώς ο ίδιος είχε σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της πολιτικής που ασκούσε η χώρα, πριν από την εξέγερση του 2011 που υποστήριξε το ΝΑΤΟ, καταστρέφοντας το καθεστώς της οικογένειάς του, ο ίδιος έκανε σπάνιες εμφανίσεις κατά την τελευταία δεκαετία.
Η επίσημη συμμετοχή του Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι σε μία εκλογική διαδικασία, οι κανόνες της οποίας, καθορίζονται από τις αντιμαχόμενες φατρίες της Λιβύης, είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει νέα ερωτηματικά, σχετικά με τις εκλογές, αλλά και με τη συμμετοχή υποψηφίων, οι οποίοι σε ορισμένες περιοχές, θεωρούνται μη αποδεκτοί.
Παρά τη δημόσια υποστήριξη αρκετών πολιτικών σχηματισμών στη Λιβύη, αλλά και των ξένων δυνάμεων στη διεξαγωγή των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, η πραγματοποίησή τους παραμένει αμφίβολη, καθώς οι αντιμαχόμενες πολιτικές ομάδες έχουν διαφορές για τους κανόνες, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών. Μία διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Παρίσι συμφώνησε στην επιβολή κυρώσεων κατά οποιουδήποτε προσπαθεί να προκαλέσει αναταραχή ή να αποτρέψει τη διεξαγωγή των εκλογών.

ΗΠΑ
Προειδοποιούν την Κίνα για την Ταϊβάν
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Μπορεί η ψηφιακή σύνοδος κορυφής των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ να δείχνει μια τάση γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά οι τόνοι ανεβαίνουν δύο 24ωρα πριν οι δύο ηγέτες ανοίξουν τις γραμμές τους για την Ταϊβάν.
Η Ουάσινγκτον απηύθυνε το Σάββατο , νέα προειδοποίηση στο Πεκίνο όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν. Κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον Κινέζο ομόλογό του, τον Ουάνγκ Γι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Αντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε «την έντονη ανησυχία του για τη συνεχή στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε βάρος της Ταϊβάν», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ολα αυτά έγιναν πριν από την ψηφιακή σύνοδο κορυφής μεταξύ Μπάιντεν και Τζινπίνγκ. Οι δύο τους αναμένεται να συζητήσουν για τρίτη φορά σημερα το βράδυ (ώρα Ουάσινγκτον -νωρίς το πρωί της Τρίτης ώρα Πεκίνου) μέσω βιντεοδιάσκεψης. Η συνομιλία των κ.κ. Μπλίνκεν και Ουάνγκ έγινε για να προετοιμαστεί η σύνοδος. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «παρότρυνε το Πεκίνο να εμπλακεί σε ουσιώδη διάλογο» για την επίλυση των διαφορών του με την Ταϊπέι «ειρηνικά και κατά τρόπο που θα συμμορφώνεται προς τις επιθυμίες και τα συμφέροντα του λαού της Ταϊβάν», σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Η σύνοδος κορυφής των προέδρων Μπάιντεν και Σι θα γίνει ενώ οι εντάσεις παραμένουν υψηλές ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, με καθεμιά πλευρά να παραμένει ανυποχώρητη στις θέσεις της για ζητήματα από τις εμπορικές ανταλλαγές ως τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ένταση κλιμακώθηκε μια βαθμίδα ακόμη τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα στο μέλλον. Το Πεκίνο ενέτεινε τους τελευταίους μήνες τη στρατιωτική δραστηριότητά της γύρω από τη νήσο -η Ουάσινγκτον επανέλαβε τη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ταϊπέι να ενισχύσει την άμυνά της. Η σύνοδος κορυφής δίνει «μια ευκαιρία στους δύο ηγέτες» να συζητήσουν «τρόπους να διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό» των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου, καθώς και για να προωθήσουν «τη συνεργασία σε τομείς όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντα» των κρατών τους, προστίθεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επαναλαμβάνει ουσιαστικά απαράλλακτες διατυπώσεις του Λευκού Οίκου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass