Ο.Η.Ε.

45 εκατ. άνθρωποι στο χείλος του λιμού

ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΑΚΡΙΔΕΣ, ΦΥΛΛΑ Ή ΚΑΚΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ

Δημοσίευση: 09 Νοε 2021 12:15

Τρία εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με πέρυσι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον λιμό, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ (WFP) χθες, με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση να ανέρχεται πλέον στα 45 εκατομμύρια.
Ο σοκαριστικός αριθμός αφορά ανθρώπους σε 43 χώρες του πλανήτη, ενώ η οξεία επισιτιστική κρίση εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του έτους ο αριθμός περιοριζόταν σε 42 εκατ. ανθρώπους, ενώ η διαφορά γίνεται αβυσσαλέα όταν αντιπαρατίθεται στους 27 εκατ. ανθρώπους που βρίσκονταν στα όρια της πείνας το 2019, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ σε σχετικό δελτίο Τύπου.
Η αύξηση συμπεριλαμβάνει εκείνους που ζουν σε περιοχές κατηγορίας IPC4 (αφορά την ένταση της επισιτιστικής κρίσης) ή χειρότερης στο Αφγανιστάν, αλλά και σε άλλες περιοχές όπου το πρόβλημα έχει οξυνθεί, όπως η Αιθιοπία, η Αϊτή, η Σομαλία, η Αγκόλα, η Κένυα και το Μπουρουντί.
«Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι κοιτάζουν την άβυσσο», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του WPF, Ντέιβιντ Μπίζλεϊ. «Οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και ο κορονοϊός αυξάνουν τους αριθμούς εκείνων που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα πείνας, ενώ τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι πλέον περισσότεροι από 45 εκατ. άνθρωποι κινούνται προς το χείλος του λιμού».
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την επαύριον μιας αποστολής συλλογής στοιχείων για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου το WFP αυξάνει την υποστήριξή του με στόχο να βοηθήσει σχεδόν 23 εκατ. ανθρώπους που κινδυνεύουν στην περιοχή.
«Το κόστος των καυσίμων έχει σημειώσει αύξηση, οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί, το λίπασμα έχει ακριβύνει και όλα αυτά τροφοδοτούν νέες κρίσεις όπως αυτή που εκτυλίσσεται αυτήν τη στιγμή στο Αφγανιστάν, αλλά και προϋπάρχουσες από καιρό καταστάσεις επιτακτικής ανάγκης, όπως εκείνες που επικρατούν στη Συρία ή στην Υεμένη», πρόσθεσε.
Οι ανΑγκες αυξΑνονται ταχΥτερα από τους πΟρους
Το WFP ανέφερε ότι από κοινού με ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται σε επίκεντρα της πείνας σε όλο τον κόσμο, κάνει το ανθρωπίνως δυνατό για να αυξήσει τη βοήθεια προς τα εκατομμύρια των ανθρώπων που κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν.
Ωστόσο, οι διαθέσιμοι πόροι δεν αρκούν για να καλύψουν τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης, σε μια εποχή που οι παραδοσιακές δίοδοι χρηματοδότησης δέχονται τεράστιες πιέσεις.
Το WFP εκτιμά ότι το κόστος της αποτροπής του λιμού σε όλο τον κόσμο πλέον αγγίζει τα $7 δισ., έχοντας σημειώσει αύξηση σε σχέση με τα περίπου $6 δισ. που απαιτούνταν στις αρχές του έτους.
Στη Μαδαγασκάρη, όπου ο λιμός αποτελεί ήδη πραγματικότητα σε πολλές περιοχές, ορισμένοι αναγκάζονται να τρώνε ακρίδες, φύλλα ή κάκτους για να επιβιώσουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass