Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2021 12:46

ΡΩΣΙΑ
Aριθμός ρεκόρ μολύνσεων από κορονοϊό

ΜΟΣΧΑ
Η Ρωσία κατέγραψε 34.303 νέα κρούσματα κορονοϊού μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, αριθμό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της αρμόδιας υπηρεσίας.


Ανακοινώθηκαν επίσης 997 θάνατοι από την Covid-19, πέντε λιγότεροι από το χθεσινό αριθμό ρεκόρ των 1.002. Οι τελευταίοι νεκροί από την πανδημία αύξησαν το συνολικό αριθμό σε 223.312, σε σύνολο σχεδόν 8.000.000 κρουσμάτων. Οι ρωσικές Αρχές αποδίδουν την αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων στο βραδύ ρυθμό της εμβολιαστικής εκστρατείας, που ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να ζητήσει από συνταξιούχους εμβολιασμένους γιατρούς να επιστρέψουν στα νοσοκομεία.

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μαίες αποθάρρυναν έγκυες να εμβολιαστούν

ΛΟΝΔΙΝΟ
Αν και επτά μήνες μετά την επίσημη βρετανική οδηγία από την Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να εμβολιάζονται κανονικά, επικρατεί ακόμη σύγχυση σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου κατά την εγκυμοσύνη, καθώς λαμβάνουν συγκεχυμένα μηνύματα από εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έγκυες καταγγέλλουν ότι κάποιες από τις μαίες του NHS τις αποθάρρυναν στο να προχωρήσουν σε εμβολιασμό, υπό τον φόβο επιπλοκών, ενώ οι αντίστοιχοι οικογενειακοί γιατροί δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση δημιουργώντας ακόμη περισσότερο άγχος για εκείνες και τα αγέννητα παιδιά τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, οι καταγγελίες έγιναν σε γραμμή βοήθειας που έχει δημιουργηθεί από τη ΜΚΟ ‘Full Fact’ ώστε να λύσει απορίες γυναικών σχετικά με τον εμβολιασμό κατά την εγκυμοσύνη.
Επιπρόσθετη σύγχυση όμως προκαλεί και ο τύπος του εμβολίου. Η επίσημη οδηγία είναι οι έγκυες να εμβολιάζονται με Pfizer ή Moderna, όμως δεν έχει δοθεί ακόμη ξεκάθαρη οδηγία τι συμβαίνει στην περίπτωση που μία γυναίκα έχει λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca ως πρώτη δόση και μετά μείνει έγκυος.

 

ΥΕΜΕΝΗ
Αντάρτες κατέλαβαν νέα εδάφη

ΣΑΝΑΑ
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης υποστήριξαν χθες, ότι κατέλαβαν νέα εδάφη στις πλούσιες σε υδρογονάνθρακες επαρχίες Σάμπουα και Μαρίμπ. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος που στηρίζεται από το Ιράν, ο Γιαχία Σαρέα, είπε ότι οι Χούθι κατέλαβαν τρεις περιοχές στη Σάμπουα, στη νότια Υεμένη και άλλες δύο στη Μαρίμπ, στο τελευταίο προπύργιο των κυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε το περασμένο Σάββατο την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μαρίμπ, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη αδιαφορία για την ασφάλεια των αμάχων».
Η Μαρίμπ έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου στην Υεμένη, ενώ στη Σάμπουα υπάρχουν πολλά κοιτάσματα πετρελαίου και ο μοναδικός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα. Οι τοπικές αρχές και κάτοικοι των περιοχών αυτών επιβεβαίωσαν ότι οι Χούθι ελέγχουν πλέον το Ασιλάν, το Μπαϊχάν και το Αΐν στη Σάμπουα, καθώς επίσης και τις περιοχές Αλ Αμπντίγια και Χαρίμπ στη Μαρίμπ, όπου μαίνονται ακόμη μάχες στην Αλ Τζούμπα και το Τζαμπάλ Μουράντ. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που έχει μεταφέρει την έδρα της στη νότια Υεμένη μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά στα τέλη του 2014, ελέγχει μόνο την πόλη Μαρίμπ και μία περιφέρεια.

 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Διαδήλωση μοτοσικλετιστών κατά ΚΤΕΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Με μοτοσικλέτες γέμισαν οι δρόμοι αρκετών πόλεων της Πορτογαλίας. Οι μοτοσικλετιστές διαμαρτυρήθηκαν κατά της υποχρεωτικότητας του να περνούν οι μηχανές άνω των 125 κυβικών από τακτικό τεχνικό έλεγχο, μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Ο σχετικός νόμος αποτελεί ενσωμάτωση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας του 2014, ωστόσο οι μοτοσικλετιστές ισχυρίζονται πως ο μόνος που θα εξυπηρετηθεί θα είναι τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass