Σύντομες ειδήσεις από τον κόσμο

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2021 12:30

ΕΛΒΕΤΙΑ
Ηχηρό «ναι» στον γάμο ομοφυλόφιλων

Η Ελβετία φαίνεται πως λέει ένα ηχηρό «ναι» στον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε χθες, με σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων να τάσσονται υπέρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν, μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.


Βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern, το «ναι» συγκεντρώνει ποσοστό 64%, με ένα περιθώριο λάθους +-2%.
Αυτό το αποτέλεσμα, προς το παρόν προσωρινό που δεν μπορεί όμως να αντιστραφεί, ξεπερνά τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, οι οποίες προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, σε μια πρωτοβουλία στην οποία αντιτίθεντο το λαϊκιστικό κόμμα SVP-UDC, πρώτο κόμμα στη χώρα και ορισμένες θρησκευτικές οργανώσεις.
«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα», έλεγαν όλοι στο αρχηγείο των υποστηρικτών του "ναι", που στήθηκε σε ένα εστιατόριο στη Βέρνη και στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί 200-250 άνθρωποι.

 

ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Πλειοψηφία οι γυναίκες στη νέα Βουλή

Οι γυναίκες συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο της Ισλανδίας, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που δημοσιεύτηκαν χθες .
Εκ των 63 εδρών του Κοινοβουλίου της Ισλανδίας, τις 33 έχουν καταλάβει γυναίκες, ήτοι το 52,3%, σύμφωνα με τις προβολές που βασίζονται στα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν χθες. Βάσει των δεδομένων που έχει συγκεντρώσει η Παγκόσμια Τράπεζα, καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει ποτέ υπερβεί το συμβολικό όριο του 50%, με τη Σουηδία να κατέχει μέχρι στιγμής την πρώτη θέση με το ποσοστό των βουλευτίνων στο 47%.
Παγκοσμίως, στα Κοινοβούλια άλλων πέντε χωρών οι γυναίκες πολιτικοί συγκεντρώνουν αυτήν τη στιγμή ένα ποσοστό τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τη Διεθνή Διακοινοβουλευτική Ένωση: στη Ρουάντα (61%), στην Κούβα (53%), στη Νικαράγουα (51%) όπως και στο Μεξικό και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50%).
Η Ισλανδία είναι συχνά πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τις γυναίκες. Τον Οκτώβριο του 1975, η χώρα αποτέλεσε θέατρο μιας πρωτόγνωρης μαζικής απεργίας γυναικών, που ζητούσαν καλύτερους μισθούς και θέσεις εργασίας. Η χώρα, η οποία μετρά σήμερα 370.000 κατοίκους, υπήρξε επίσης η πρώτη που εξέλεξε με δημοκρατικές διαδικασίας μια γυναίκα στη θέση της προέδρου της χώρας, το 1980.
Με 37 έδρες εκ των συνολικά 63, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές επικράτησε η συμμαχία αριστεράς-δεξιάς, που κυβερνάει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, ωστόσο το κόμμα της αριστερής οικολόγου πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ έχασε έδαφος.

 

ΣΟΜΑΛΙΑ

Οκτώ νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου

Οκτώ νεκροί μετά από επίθεση στην πρωτεύουσα. Η βομβιστική επίθεση έγινε με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες που αποδόθηκε στους τζιχαντιστές της Σεμπάμπ και είχε στόχο πολυσύχναστο σημείο ελέγχου, όχι μακριά από την προεδρία στη Σομαλία.
Η επίθεση καταγράφηκε ενώ ο αρχηγός του κράτους Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Μοχάμεντ, επίσης γνωστός ως Φαρμάτζο, και ο πρωθυπουργός του έχουν εμπλακεί εδώ κι εβδομάδες σε σύγκρουση για τις απομακρύνσεις και τους διορισμούς στους μηχανισμούς ασφαλείας.
Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη διασταύρωση Σελγκάμπ, όπου βρίσκεται ένα από τα βασικά σημεία ελέγχου που οδηγούν στη «Βίλα Σομαλία», το προεδρικό παλάτι, περίπου ένα χιλιόμετρο από εκεί.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη συνοικία Μουκάουι Άχμεντ Μουντέι έκανε λόγο μιλώντας στον Τύπο για οκτώ νεκρούς, «οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πολίτες», και επτά τραυματίες. Το αυτοκίνητο που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά ανατινάχθηκε «ενώ υπήρχαν αρκετά άλλα οχήματα (σταματημένα) και πέρναγε κόσμος από διπλανό δρόμο», εξήγησε ο Μοχάμεντ Χάσαν, αυτόπτης μάρτυρας. Ανάμεσα στα θύματα ήταν η Χιμπάκ Αμπουκάρ Χάσαν, σύμβουλος του πρωθυπουργού για τις γυναικείες υποθέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε κυβερνητική πηγή. Η Σεμπάμπ, κίνημα που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια με ανακοίνωσή της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass