ΛΙΒΥΗ

Μομφή κατά κυβέρνησης από τη Βουλή

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2021 12:25

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης υπερψήφισε χθες πρόταση μομφής κατά της μεταβατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, τρεις μήνες πριν από τις διπλές εκλογές που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την έξοδο της χώρας από μία δεκαετία χάους.


Η πρόταση μομφής ψηφίστηκε από 89 βουλευτές, από τους 113 που ήταν παρόντες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, δύο εβδομάδες μετά την επικύρωση ενός αμφιλεγόμενου εκλογικού νόμου που αύξησε τις εντάσεις ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα.
Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και παρουσία του προέδρου του Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ.
Το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης, ένα όργανο που εκτελεί χρέη Γερουσίας και έχει την έδρα του στην Τρίπολη, αντέδρασε γρήγορα δηλώνοντας ότι «απορρίπτει τη διαδικασία» και θεωρεί «άκυρη» την πρόταση μομφής, για την οποία αναφέρει πως «παραβιάζει τη Συνταγματική Διακήρυξη και την πολιτική συμφωνία» του 2015.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Εν τω μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συγκαλέσει Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη τη 12η Νοεμβρίου, περίπου έναν μήνα προτού διεξαχθούν στη χώρα της βόρειας Αφρικής εκλογές που υποτίθεται πως θα βάλουν τέλος σε μια δεκαετία πολέμου, αλλά η διεξαγωγή τους μοιάζει να τίθεται όλο και περισσότερο εν αμφιβόλω.
«Με αυτή την προοπτική των εκλογών του Δεκεμβρίου η Γαλλία θα οργανώσει (...) διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη τη 12η Νοεμβρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Ιταλίας, τους Χάικο Μάας και Λουίτζι ντι Μάγιο αντίστοιχα, θα συμπροεδρεύσουν εξάλλου σε συνάντηση αφιερωμένη στη Λιβύη σήμερα Τετάρτη στη Νέα Υόρκη. Η κυβέρνηση της Γαλλίας ζητεί να τηρηθεί το εκλογικό χρονοδιάγραμμα και την «αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων», υπενθύμισε ο κ. Λε Ντριάν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass