Η πρώτη πέτρα από τον Αρη

ΤΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΡΟΒΕΡ ΤΗΣ ΝΑΣΑ ΣΥΝΕΛΕΞΕ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2021 12:20

ΧΙΟΥΣΤΟΝ
Το ρομποτικό ρόβερ Perseverance (Επιμονή) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) δικαιολόγησε το όνομά του, καθώς με τη δεύτερη προσπάθειά του - μετά την πρώτη αποτυχία τον περασμένο μήνα - φαίνεται να τα κατάφερε να συλλέξει με το τρυπάνι του δείγμα από τα πετρώματα του Αρη.
Εφόσον όντως επιβεβαιωθεί ότι η απόπειρά του ήταν πετυχημένη αυτήν τη φορά, κάτι που δείχνουν οι πρώτες φωτογραφίες της τρύπας που άνοιξε σε μια μεγάλη πέτρινη πλάκα, θα πρόκειται για το πρώτο πέτρινο δείγμα που συλλέγεται ρομποτικά σε έναν πλανήτη και θα σταλεί στη συνέχεια στη Γη χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.


Το μεγέθους αυτοκινήτου ρόβερ, γνωστό και με το χαϊδευτικό παρατσούκλι «Πέρσι», το οποίο είχε προσεδαφιστεί φέτος τον Φεβρουάριο στον κρατήρα Jezero, μια περιοχή που πιθανότατα φιλοξενούσε μια λίμνη κι ένα δέλτα ποταμού πριν δισεκατομμύρια χρόνια, προγραμματίζεται να συλλέξει δεκάδες ακόμα δείγματα μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι, όταν αναλύσουν αυτά τα δείγματα, θα βρουν ίχνη αρχαίας μικροβιακής ζωής.
Από τότε που έφθασε στον γειτονικό πλανήτη, το εξάτροχο ρόβερ, που διαθέτει ένα ρομποτικό βραχίονα μήκους 2,1 μέτρων με τρυπάνι στην άκρη, έχει διανύσει περισσότερα από δύο χιλιόμετρα, ώσπου να βρει έναν βράχο με την ονομασία «Ροσέτ», από όπου απέσπασε ένα κομμάτι μήκους όσο ένα δάχτυλο και μετά το τοποθέτησε σε έναν σωλήνα από τιτάνιο. Προτού σφραγιστεί ο κύλινδρος, το ρόβερ θα φωτογραφίσει ξανά το περιεχόμενό του και θα το στείλει για να το δουν στη Γη οι επιστήμονες, ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν θα πάθουν το ίδιο «χουνέρι» με αυτό που συνέβη στις αρχές Αυγούστου, όταν αρχικά χάρηκαν, αλλά τελικά συνειδητοποίησαν ότι το δείγμα μέσα στον σωλήνα είχε γίνει σκόνη που έπεσε ξανά στο αρειανό έδαφος.
Αυτήν τη φορά, πάντως, σύμφωνα με το BBC και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι πρώτες εικόνες δημιουργούν αισιοδοξία, καθώς δείχνουν καθαρά πως μέσα στον σωλήνα υπάρχει ένα τμήμα πετρώματος. «Μπορεί να δει κανείς έναν όμορφο πυρήνα βράχου μέσα στον σωλήνα περισυλλογής», δήλωσε ο καθηγητής γεωχημείας Κένεθ Φάρλεϊ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass