Ας φτιάξουμε έναν στρατό!

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. - ΚΑΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2021 12:03

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να δραστηριοποιηθεί για να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για στρατιωτικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών της σε καταστάσεις σαν αυτή που προέκυψε στο Αφγανιστάν τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη Λιουμπλιάνα, όπου συμμετέχει στο Bled Strategic Forum που οργανώνεται από τη Σλοβενία.
«Κατά τη γνώμη μου, δεν χρειαζόμαστε άλλο Αφγανιστάν για να αντιληφθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιδιώξει μεγαλύτερη αυτονομία στη λήψη αποφάσεων και μεγαλύτερη ικανότητα για την ανάληψη δράσης στον κόσμο», δήλωσε κατά την ομιλία του στο Forum. «Η στρατηγική μας αυτονομία απαιτεί να δουλέψουμε την οικονομική μας δύναμη, τη γειτονιά και τις ικανότητές μας στον τομέα της ασφάλειας», πρόσθεσε.


Οι δυτικές χώρες ήρθαν για μία ακόμα φορά αντιμέτωπες με μία γνωστή πραγματικότητα, την απόλυτη εξάρτησή τους από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε διεθνή επιχείρηση, εν προκειμένω την εξάρτηση από τις αμερικανικές δυνάμεις για να διατηρηθεί ασφαλές το αεροδρόμιο της Καμπούλ και λειτουργικό για την αερογέφυρα απομάκρυνσης ξένων και Αφγανών πολιτών.
Στην ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης επέμβασης για την αντιμετώπιση των προσεχών κρίσεων που παραμονεύουν στο Ιράκ και το Σάχελ αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο AFP ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, στον απόηχο της αιφνιδιαστικής απόφασης της Ουάσινγκτον για εσπευσμένη αποχώρηση από το Αφγανιστάν και εν μέσω του χάους που προκάλεσε.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική για τους Ευρωπαίους. Πρέπει να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως τον ονειρεύονται. Προτείνουμε να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μία δύναμη ταχείας αντίδρασης 50.000 στρατιωτών ικανή να αντιδράσει σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε στο Αφγανιστάν», είπε. Το σχέδιο συζητείται σε επίπεδο υπουργών Αμυνας της ΕΕ.
Πριν από δύο δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει για πρώτη φορά για τη σύσταση στρατιωτικής δύναμης 50.000-60.000 στρατιωτών, που ποτέ, όμως, δεν απέκτησε επιχειρησιακή ικανότητα. Τώρα, οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν τη δημιουργία μίας δύναμης ταχείας αντίδρασης από 5.000 στρατιώτες και μία συμφωνία για τον σχεδιασμό της μέχρι τον Μάρτιο 2022.
Δύο μη κατονομάζομενοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι μία μεγάλη οικονομική δύναμη όπως η Ενωση δεν ήταν σε θέση να προστατεύσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ για τρεις ακόμα ημέρες μετά την εκπνοή της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου που έθεσε η Ουάσινγκτον ώστε να συνεχισθεί η επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η, εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βρετανία συγκαταλέγονται στις χώρες που χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν την απομάκρυνση ξένων και αφγανών πολιτών μέσω της αερογέφυρας που οργανώθηκε από τις δυτικές δυνάμεις μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, στις 15 Αυγούστου.
«Κατά τη γνώμη μου, δεν χρειαζόμαστε άλλο τέτοιο γεωπολιτικό γεγονός για να αντιληφθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιδιώξει μεγαλύτερη αυτονομία στη λήψη αποφάσεων και μεγαλύτερη ικανότητα για την ανάληψη δράσης στον κόσμο», δήλωσε κατά την ομιλία του στο Bled Strategic Forum που διεξάγεται στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.
Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει αυτές τις απόψεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρακινήσει τους Ευρωπαίους να επενδύσουν σε ικανές προς ανάπτυξιν δυνάμεις, όσο οι Ευρωπαίοι στρατιώτες δεν αποσπώνται από τις επιχειρήσεις στον κόσμο.
ΚΑΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε χθες ότι η αξιολόγηση των υπηρεσιών πληροφοριών ανέφερε ότι έμοιαζε απίθανη η πτώση της Καμπούλ φέτος καθώς ο Ράαμπ υποστήριζε την αποχώρηση της Βρετανίας από το Αφγανιστάν αφότου οι Ταλιμπάν σάρωσαν τη χώρα πολύ πιο γρήγορα.
«Η κεντρική αξιολόγηση πάνω στην οποία εργαζόμασταν... αυτό είναι το πιθανότερο, η κεντρική αξιολόγηση ήταν ότι, δεδομένης της αποχώρησης των δυνάμεων έως το τέλος Αυγούστου, θα βλέπατε μια σταθερή επιδείνωση από εκείνο το σημείο, και ότι ήταν μάλλον απίθανη η πτώση της Καμπούλ φέτος», δήλωσε ο Ράαμπ στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να αναπτύξει τις ικανότητές της ώστε να μπορεί να επιχειρεί χωρίς τις ΗΠΑ για ειδικές μελλοντικές στρατιωτικές αποστολές.
Πρόσθεσε ότι η Βρετανία χρειάστηκε να αποσύρει τις δικές της δυνάμεις από το Αφγανιστάν επειδή δεν υπήρχε βιώσιμος εναλλακτικός συνασπισμός μετά την ανακοίνωση του προέδρου Μπάιντεν ότι θα απέσυρε τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη χώρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass