ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Οι Ταλιμπάν επελαύνουν προς Καμπούλ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ

Δημοσίευση: 15 Αυγ 2021 12:00

ΚΑΜΠΟΥΛ
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασραφ Γάνι δήλωσε χθες ότι βρίσκεται σε επείγουσες διαβουλεύσεις με τοπικούς ηγέτες και διεθνούς εταίρους σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλασή τους.

«Ως πρόεδρός σας, εστιάζω στο να αποτρέψω το ενδεχόμενο περαιτέρω αστάθειας, βίας και εκτοπισμού του λαού μου», είπε ο Γάνι κατά τη διάρκεια μιας σύντομης τηλεοπτικής παρέμβασης. Ο ίδιος δεν έκανε καμία αναφορά σε μια πιθανή παραίτηση, την οποία ζητούν ορισμένοι. Η στρατιωτική κατάσταση είναι κρίσιμη στο Αφγανιστάν. Σε λίγο παραπάνω από μία εβδομάδα, οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο σχεδόν ολόκληρου του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας και έχουν πλησιάσει την Καμπούλ, απέχοντας περίπου 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.  «Δεν θα επιτρέψω ο πόλεμος που επιβάλλεται στον λαό να προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων αθώων ανθρώπων, την εξαφάνιση των επιτευγμάτων των τελευταίων 20 ετών, την καταστροφή των κρατικών υποδομών και τη συνέχιση της αστάθειας», υποσχέθηκε επίσης ο πρόεδρος του Αφγανιστάν.
ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ
Η ταχεία επίθεση είχε ως αποτέλεσμα μαζικές παραδόσεις, αιχμαλωτισμένα ελικόπτερα και εκατομμύρια δολάρια εξοπλισμού αμερικανικού εφοδιασμού να κατάσχονται από τους Ταλιμπάν. Σε ορισμένες πόλεις, είχαν ξεκινήσει σκληρές μάχες για εβδομάδες στα περίχωρά τους, αλλά οι Ταλιμπάν τελικά προσπέρασαν τις αμυντικές γραμμές και στη συνέχεια μπήκαν με μικρή ή καθόλου αντίσταση.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Η οικοδόμηση του αφγανικού μηχανισμού ασφαλείας ήταν ένα από τα βασικά μέρη της στρατηγικής της κυβέρνησης Ομπάμα καθώς προσπάθησε να βρει έναν τρόπο να παραδώσει την ασφάλεια και να φύγει πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Αυτές οι προσπάθειες δημιούργησαν έναν στρατό που διαμορφώθηκε σύμφωνα με την εικόνα του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, ενός αφγανικού ιδρύματος που υποτίθεται ότι θα ξεπεράσει τον αμερικανικό πόλεμο. Αλλά πιθανότατα θα εξαφανιστεί πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.  
Ενώ το μέλλον του Αφγανιστάν φαίνεται όλο και πιο αβέβαιο, ένα πράγμα γίνεται εξαιρετικά ξεκάθαρο: η 20ετής προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να ανασυγκροτήσουν τον στρατό του Αφγανιστάν σε ισχυρή και ανεξάρτητη πολεμική δύναμη απέτυχε και αυτή η αποτυχία διαδραματίζεται τώρα σε πραγματικό χρόνο καθώς η χώρα περνά στον έλεγχο των Ταλιμπάν.
Στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν εκφράσει όλο και πιο βαθιά δυσαρέσκεια για την αφγανική ηγεσία. Οι αξιωματούχοι συχνά έκλειναν τα μάτια σε αυτό που συνέβαινε, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο πραγματικός αριθμός προσωπικού των αφγανικών δυνάμεων ήταν πολύ χαμηλότερος από αυτόν που είχε καταγραφεί.
«ΜΑΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ»
Οι κάτοικοι της Χεράτ και της Κανταχάρ λένε ότι δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο γρήγορα έπεσαν και οι δύο πόλεις μετά από την πολύμηνη προσπάθεια των Ταλιμπάν να καταλάβουν δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν. «Μας ξεπούλησαν κυριολεκτικά, δεν υπήρξε αντίσταση της κυβέρνησης», λέει μια γυναίκα κάτοικος του Κανταχάρ στο Al Jazeera.
«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι η Κανταχάρ θα μπορούσε να καταληφθεί τόσο εύκολα», είπε επαναλαμβάνοντας το συναίσθημα που ένιωσαν οι Αφγανοί σε όλη τη χώρα όταν οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν τις περιοχές από τότε που εντάθηκε η επίθεση τον Μάιο, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν την τελική απόσυρση των δυνάμεων από τη χώρα. Ένας υποστηρικτής μιας τοπικής πολιτοφυλακής κατά των Ταλιμπάν γνωστή ως «εξεγερτική δύναμη» στη δυτική πόλη Χεράτ συμφώνησε. «Το γεγονός ότι όλα αυτά τα μέρη παραδίδονται, προσέξτε: η Καμπούλ και ο Μαζάρ-Σαρίφ θα είναι οι επόμενοι», είπε αναφερόμενος σε δύο από τις τελευταίες εναπομείνασες μεγάλες πόλεις που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass