ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Reuters ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ :

Συμφωνία ως την Τρίτη, εκταμίευση ως τις 20 Αυγούστου

Διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων και χθες στην Αθήνα

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2015 7:58

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η Ελλάδα οδεύει προς την ολοκλήρωση του σχεδίου συμφωνίας με τους πιστωτές για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης ως την Τρίτη και η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του προγράμματος είναι πιθανό να γίνει ως την 20ή Αυγούστου, δήλωσε στο Reuters πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Οι συνομιλίες προχωρούν ομαλά και ενδέχεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, είπε η ίδια πηγή. Εάν το σχέδιο του μνημονίου κατανόησης και μια επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους έχουν ετοιμαστεί, όπως σχεδιάζεται, την Τρίτη, τότε η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή των Ελλήνων αναμένεται ότι θα τα εγκρίνουν ώς την Πέμπτη.

Σε αυτή την περίπτωση, επισημαίνει η ίδια πηγή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν κατόπιν να συναντηθούν ή να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνουν την τριετή δανειακή σύμβαση της Αθήνας.

Η Ελλάδα αναμένεται να επικυρώσει άλλον έναν νόμο πακέτο που θα περιλαμβάνει διάφορες μεταρρυθμίσεις πριν από την 20ή Αυγούστου παράλληλα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας ώστε να λάβει έγκαιρα μια πρώτη δόση και να κάνει την αποπληρωμή ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν την 20ή Αυγούστου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Όλοι δουλεύουν στο Σχέδιο Α -μια συμφωνία και την εκταμίευση ως την 20ή Αυγούστου» της πρώτης δόσης του δανείου των έως και 86 δισεκ. ευρώ, ανέφερε η πηγή, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της ΟΔΕ δεν εκφράστηκαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών. Ορισμένες χώρες, πάντως, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, ήθελαν να προσδιοριστούν σαφώς οι δεσμεύσεις για πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, πέραν των άμεσων ενεργειών που θα γίνουν.

Οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη συνεχίζονται το Σάββατο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Στο τραπέζι βρίσκονται, επίσης, θέματα όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα «κόκκινα» δάνεια, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και η πρόωρη συνταξιοδότηση.

ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑ ΟΠΟΥ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Εκκενώνονται σπίτια λόγω πυρκαγιάς

ΜΑΔΡΙΤΗ

Οι αρχές απομάκρυναν χθες το πρωί περίπου χίλιους ανθρώπους από τα σπίτια τους στην πόλη Χόγιος, στην δυτική Ισπανία, εξαιτίας πυρκαγιάς που οφείλεται μάλλον σε εγκληματική ενέργεια και εξακολουθεί να εξαπλώνεται, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Την νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή είχαν ήδη απομακρυνθεί 1.400 άνθρωποι από τα σπίτια τους σε γειτονικές τοποθεσίες της περιοχής της Εξτρεμαδούρα.

"Ο αέρας ενίσχυσε τις φλόγες και προκάλεσε την εξάπλωση της πυρκαγιάς, καθιστώντας αναγκαία την απομάκρυνση των κατοίκων από την Χόγιος, λόγω της κοντινής απόστασης στην οποία βρίσκεται η φωτιά και κυρίως του καπνού", δήλωσε στον ισπανικό δημόσιο ραδιοσταθμό ο Χοσέ Λόπεθ Σαντάνα, τοπικός αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού.

Περίπου 300 πυροσβέστες και άλλες ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων κατέβαλαν κατά την διάρκεια της νύχτας προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αναφέρει παράλληλα σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή κυβέρνηση της Εξτρεμαδούρα.

"Για τις οικογένειες, είναι πολύ δύσκολο να μην μπορεί κανείς να μείνει στο σπίτι του, αλλά το να σωθούν ζωές αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας", δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Γκιγέρμο Φερνάντεθ Βάρα.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά "όλα φαίνεται να δείχνουν" ότι οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, σύμφωνα με τον ίδιο.

"Όταν μια πυρκαγιά επικεντρώνεται σε μια πολύ συγκεκριμένη ζώνη, αυτό συμβαίνει επειδή το ανθρώπινο χέρι έπαιξε κάποιον συγκεκριμένο ρόλο, καθώς δεν κάνει περισσότερη ζέστη και δεν έχει περισσότερη ξηρασία στην Σιέρα ντε Γάτα απ'ό,τι στην υπόλοιπη Εξτρεμαδούρα", σχολίασε.

Η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε την Πέμπτη στην οροσειρά Σιέρα ντε Γάτα, έχει ήδη καταστρέψει περίπου 60.000 στρέμματα.

Την ίδια ώρα περίπου 300 πυροσβέστες αγωνίζονται για να θέσουν υπό έλεγχο τέσσερις άλλες πυρκαγιές στην περιοχή Μούρθια, στην νοτιοανατολική Ισπανία.

Περισσότερα από 540.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές από την αρχή της χρονιάς στην Ισπανία, περισσότερα από το σύνολο αυτών που έχουν καεί τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:

Στο νοσοκομείο με αφυδάτωση ο Χ. Σμιτ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ εισήχθη χθες με αφυδάτωση σε κλινική του Αμβούργου, στην βόρεια Γερμανία, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Εκπρόσωπος της κλινικής, επιβεβαίωσε ότι ο 96χρονος σήμερα Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος διετέλεσε καγκελάριος από το 1974 ως το 1982, εισήχθη χθες λόγω αφυδάτωσης.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Hamburger Abendblatt και Bild, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος, που είναι γνωστός για το πάθος του για το τσιγάρο, παρουσίαζε συμπτώματα αφυδάτωσης καθώς δεν είχε καταναλώσει πολλά υγρά, ενώ η Γερμανία αντιμετωπίζει ένα κύμα υψηλών θερμοκρασιών.

«Ευτυχώς δεν είναι τίποτε το σοβαρό» δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο Καρλ Χάιντς Κουκ, αρχίατρος της κλινικής, αποκλείοντας οποιοδήποτε καρδιολογικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με την Bild, ο πρώην καγκελάριος αναμένεται να βγει από το νοσοκομείο το αργότερο την Δευτέρα.

ΜΕΞΙΚΟ:

Νεκροί γονείς, επέζησε γιος από καύσωνα

ΜΕΞΙΚΟ

Ένα ζευγάρι Γάλλων τουριστών πέθανε εξαιτίας του καύσωνα στην έρημο του Νέου Μεξικού (νοτιοδυτικές ΗΠΑ) όπου η θερμοκρασία πλησίαζε τους 40 βαθμούς Κελσίου, αλλά ο 9χρονος γιος τους επέζησε, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές.

Ο 42χρονος Νταβίντ Στάινερ και η σύζυγός του Ορνέλα, 51 ετών, αμφότεροι από τη βορειοανατολική Γαλλία, είχαν επισκεφθεί με τον γιο τους το εθνικό πάρκο White Sands το μεσημέρι της Τρίτης, όπου και έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα, δήλωσε ο ερευνητής της κομητείας Οτέρο.

Στη διάρκεια μία περιπολίας ρουτίνας, οι δασοφύλακες ανακάλυψαν το πτώμα της γυναίκας και εξετάζοντας τη μνήμη της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής της είδαν τη γυναίκα αυτή να εμφανίζεται στις φωτογραφίες μαζί με δύο ακόμη άτομα, διευκρίνισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, οι αρχές βρήκαν νεκρό τον άνδρα και κοντά του εντοπίστηκε και το εννιάχρονο αγόρι, το οποίο έπασχε από αφυδάτωση, διατηρούσε όμως τις αισθήσεις του και διακομίστηκε σε τοπικό νοσοκομείο.

Ο σερίφης της κομητείας Μπένι Χάουζ δήλωσε στον τοπικό τύπο ότι η οικογένεια ταξίδευε στις ΗΠΑ για να επισκεφθεί τα εθνικά πάρκα και τα μνημεία.

Το μικρό αγόρι είπε στις αρχές ότι η μητέρα του είχε αποφασίσει να επιστρέψει στο αυτοκίνητο γιατί δεν αισθανόταν καλά κι ότι εκείνο συνέχισε την πεζοπορία μαζί με τον πατέρα του, δήλωσε ο σερίφης διευκρινίζοντας ότι η θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί Κελσίου.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος των εθνικών πάρκων, Πάτρικ Ο΄Ντρίσκολ, δεν υπάρχει σκιά ή πηγή νερού κατά μήκος του εθνικού πάρκου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New Yorks Daily News, οι αμερικανικές αρχές επικοινώνησαν με το γαλλικό προξενείο και η γιαγιά του αγοριού μετέβη στο Νέο Μεξικό από τη Γαλλία για να αναλάβει την κηδεμονία του.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:

Επενδύσεις έως 6 δισ. ευρώ στο Στράτευμα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας θα επενδύσει έως και 6 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα όσον αφορά το υλικό των ενόπλων δυνάμεων, που δυσχεραίνουν κατά κύριο λόγο την ανάπτυξη των ελικοπτέρων και των αεροσκαφών.

«Πρόκειται να επενδύσουμε έως και 6 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα επτά ως οκτώ χρόνια για να επιτύχουμε βελτιώσεις σε αυτούς τους τομείς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, το οποίο αποκάλυψε πρώτο την ύπαρξη των σχεδιασμών για τις επενδύσεις αυτές, το υπουργείο του οποίου προΐσταται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα θέσει σε εφαρμογή ένα πακέτο «120 μέτρων» τα οποία έχουν στόχο κυρίως την ενίσχυση του προσωπικού και την αύξηση των διαθεσίμων ανταλλακτικών.

Το Σπίγκελ έκανε επίσης λόγο για «πολυάριθμα έγγραφα» του υπουργείου Άμυνας που καταδεικνύουν ότι τα «προβλήματα του υλικού περιορίζουν τις δυνατότητες» της Μπούντεσβερ, του γερμανικού στρατού.

Για παράδειγμα, το υπουργείο Άμυνας εκφράζει ανησυχίες για τα προβλήματα στα συστήματα ραντάρ των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter και στα μηχανοκίνητα βαρούλκα των μεταγωγικών ελικοπτέρων NH90, που περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητά τους να εκτελούν αποστολές.

Μάλιστα «μόλις τέσσερα από τα τριάντα εννέα ελικόπτερα» NH90 είναι «διαθέσιμα σήμερα», γράφει το Σπίγκελ επικαλούμενο «εσωτερικές απογραφές» του υπουργείου Άμυνας. Επιπλέον, οι καθυστερήσεις των παραδόσεων του μεταγωγικού αεροσκάφους A400M, που παράγει ο όμιλος Airbus, αυξάνει στο «90%» τους κινδύνους «ανεπάρκειας των δυνατοτήτων τακτικών αερομεταφορών» σε θέατρα επιχειρήσεων.

Ο γερμανικός στρατός έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες σωρεία επικρίσεων για την κατάσταση και την ποιότητα του εξοπλισμού του — όπως τα προβλήματα ακρίβειας βολής του βασικού τουφεκιού εφόδου του γερμανικού στρατού, του G36, που έγιναν πρωτοσέλιδο στον Τύπο, πριν εντέλει ανασταλεί η χρήση του.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η φον ντερ Λάιεν είχε αναγνωρίσει ότι η Μπούντεσβερ δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί την τήρηση όλων των δεσμεύσεών της έναντι του NATO, επικαλούμενη τα προβλήματα του εφοδιασμού με ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και τις βλάβες των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass