«Έδιωξαν» τον Τραμπ απ' το Λονδίνο

"Φιλόδοξη" εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ μετά το Brexit θέλει η Μέι

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2018 18:30

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ουάσιγκτον και Λονδίνο συμφώνησαν στον στόχο μιας «φιλόδοξης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου» μετά το Brexit, όπως είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Σήμερα συμφωνήσαμε ότι όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς θα επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ηγέτη, από την εξοχική κατοικία των επικεφαλής των βρετανικών κυβερνήσεων στο Τσέκερς, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Λονδίνου.

«Η συμφωνία του Τσέκερς που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τον Ντόναλντ και εμένα να επιδιώξουμε τη φιλόδοξη συμφωνία που θα λειτουργεί και για τις δύο χώρες και στις οικονομίες μας».

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι Λονδίνο και Ουάσιγκτον θέλουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους προσθέτοντας ότι αποτελεί ευθύνη τους να εγγυηθούν τη διάρκεια των διατλαντικών σχέσεων.

Η Τερέζα Μέι και ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμαναν τη σημασία της «ειδικής σχέσης» μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον.

Αναφορικά με το Brexit, η Τερέζα Μέι σημείωσε ότι πολλοί άνθρωποι με συμβουλεύουν πώς να διαπραγματευτώ με την ΕΕ, δουλειά μου είναι να πάω εκεί και να το κάνω.

Οι δυο ηγέτες θέλησαν επίσης να επιδείξουν ενιαία θέση απέναντι στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ο μεγιστάνας θα συναντήσει τη Δευτέρα στο Ελσίνκι σε μια διμερή σύνοδο με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων Μόσχας-Ουάσιγκτον.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι σημαντικό να έχουμε διάλογο με τη Ρωσία από μια θέση ισχύος και ενότητας».

Επιπλέον, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για τη στήριξη των ΗΠΑ μετά την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα.

ΟΓΚΩΔΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εν τω μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι, που κρατούσαν πανό και χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια, βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως προέδρου στη Βρετανία.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο κατά της επίσκεψης, ενώ άλλες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις σ' όλη τη χώρα.

Διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Dump Trump» (Να ξεφορτωθούμε τον Τραμπ) και «Κράτα τα μικροσκοπικά χέρια σου μακριά από τα δικαιώματα των γυναικών» ενώ άλλοι φώναζαν «Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να φύγει!».

Νωρίτερα ακτιβιστές φούσκωσαν έξω από το κοινοβούλιο ένα αερόστατο έξι μέτρων που έχει τη μορφή του αμερικανού προέδρου εν είδει πορτοκαλί μωρού που κλαίει και φοράει πάνα.

«Ήθελα να κάνω πολύ σαφές, όταν ο Τραμπ ήρθε στη χώρα, πως δεν συμφωνούμε με τις πολιτικές του», λέει η 35χρονη Κίμπερλι που συμμετέχει στις διαμαρτυρίες στο κέντρο του Λονδίνου.

Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος κλήθηκε από την εφημερίδα Sun να σχολιάσει τις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί εναντίον του.

Τόνισε ότι οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις εναντίον του στην πρωτεύουσα και σε άλλες βρετανικές πόλεις, τον έκαναν να αισθανθεί ανεπιθύμητος και γι αυτό τον λόγο αποφεύγει το Λονδίνο όσο μπορεί.

"Φαντάζομαι ότι όταν φουσκώνουν αερόστατα για να με κάνουν να αισθανθώ ανεπιθύμητος δεν υπάρχει για μένα κανένας λόγος να πάω στο Λονδίνο", είπε.

"Αγαπούσα πολύ το Λονδίνο. Δεν το έχω επισκεφθεί εδώ και πολύ καιρό. Αλλά όταν σε κάνουν να νιώθεις ανεπιθύμητος, γιατί να μείνω εκεί;", πρόσθεσε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass