DW: «Τέλος» τα κέρματα του 1και 2 λεπτών στην Ιταλία

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2017 16:18

ΡΩΜΗ
Η Ιταλία θα σταματήσει από τον ερχόμενο Ιανουάριο να κόβει κέρματα του ενός και δύο λεπτών του ευρώ, μετά από απόφαση που ελήφθη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται, τώρα να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση με ειδικό διάταγμα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutche Welle, τα κέρματα αυτά «πολλές φορές βαραίνουν το πορτοφόλι και θέλουμε να τα ξεφορτωθούμε.

Η Ιταλία επέλεξε πιο ριζοσπαστικό τρόπο. Πρόκειται να βάλει τέλος σε μερικά μικρά κέρματα ακολουθώντας το παράδειγμα δύο άλλων χωρών της ΕΕ. Η αιτία της κατάργησης είναι απλή, αλλά όχι αποδεκτή από τους καταναλωτές τουλάχιστον». Η Ιταλία κάνει την κίνηση αυτή ακολουθώντας το παράδειγμα της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Ο κύριος στόχος είναι να γίνει πιο απλή η καθημερινή ζωή των πολιτών, ώστε να μην αναγκάζονται να έχουν πάντα το πορτοφόλι τους γεμάτο ψιλά. Μια ταλαιπωρία άνευ ουσιαστικής αιτίας, που αφορά και τους εμπόρους, κυρίως σε μια χώρα σαν την Ιταλία, στην οποία δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένη η χρήση του λεγόμενου «ηλεκτρονικού χρήματος». Η είδηση έχει γίνει δεκτή με χαρά από τους σερβιτόρους, αλλά όχι από τους καταναλωτές, όπως γράφει στο ρεπορτάζ της η DW, καθώς οι ιταλικές ενώσεις για τα δικαιώματα των καταναλωτών πιστεύουν ότι σχεδόν όλα τα καταστήματα θα στρογγυλέψουν τις τιμές προς τα πάνω.
Μια οικονομική ζημιά για τους πολίτες, η οποία μπορεί να προστεθεί στις σαφώς αρνητικότερες συνέπειες που υπέστησαν οι Ιταλοί με την υιοθέτηση του ευρώ, όταν οι τιμές στα τρόφιμα, σπίτια και είδη ρουχισμού, σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν.
Η κυβέρνηση της Ρώμης διαβεβαιώνει βέβαια τους Ιταλούς ότι θα παρακολουθήσει στενά την όλη διαδικασία για να αποφύγει αδικαιολόγητες αυξήσεις.
Η χώρα πάντως σταματώντας να κόβει τα δυο μικρά  αυτά κέρματα - όπως γράφει ο τύπος - αναμένεται να εξοικονομήσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass