ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΆΓΚΥΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ

"Λαβωμένος" νικητής ο Ερντογάν

* Το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα δημοκρατικά κριτήρια, σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές - Την ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητεί η αξιωματική αντιπολίτευση -

Δημοσίευση: 18 Απρ 2017 7:00

ΑΓΚΥΡΑ

Θριαμβευτική υποδοχή επιφύλαξαν χιλιάδες Τούρκοι στον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα (με ποσοστό μόλις 51,4%) για την ενίσχυση των εξουσιών του. 

Από το πολυσυζητημένο νέο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, μίλησε χθες το απόγευμα σε οπαδούς του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγγίπ Ερντογάν. Στην ομιλία του που ξεκίνησε και πάλι με αναφορά στην θανατική ποινή, έστρεψε τα βέλη του στην επιτροπή του ΟΑΣΕ που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα κατώτερο των διεθνών κριτηρίων: «Στην Ευρώπη υπάρχει μια οργάνωση που λέγεται ΟΑΣΕ. Ετοιμάζουν μόνοι τους κάτι εκθέσεις. Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα. Πρώτα απ' όλα να ξέρετε την θέση σας. Εμείς τις πολιτικού περιεχομένου εκθέσεις που ετοιμάζετε, ούτε τις βλέπουμε , ούτε τις ακούμε, αλλά ούτε και τις ξέρουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας».

Ο κ. Ερντογάν αφού πρόσθεσε ότι οι αντίπαλοι του είπαν ψέμματα για την Αναθεώρηση, σημείωσε τα θετικά του νέου Συντάγματος, λέγοντας πως σε αντίθεση με όσα λέγονται, η Βουλή, με τον αυξημένο κατα 50, αριθμό βουλευτών θα είναι νομοθετικά ακόμη πιο ισχυρή. Συνέχισε κατηγορώντας την Ε.Ε. που έχει την Τουρκία μισό αιώνα -όπως τόνισε- στο θάλαμο αναμονής, υπενθύμισε το Μπρέξιτ και είπε πως δεν θα αποφύγει να κάνει και ένα δημοψήφισμα για την Ε.Ε.

ΑΚΥΡΩΣΗ

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία ζήτησε χθες την ακύρωση του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου και είπε πως το κόμμα θα προσφύγει αν χρειαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Μπουλέντ Τεζτσάν, αναπληρωτής πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), είπε πως το κόμμα έχει λάβει παράπονα από πολλές περιοχές πως δεν τηρήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας και είπε πως ορισμένα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν μυστικά.

Είπε επίσης πως η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να δεχθεί ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα αποτελεί σαφή παραβίαση του νόμου. «Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πόσες τέτοιες ψήφοι υπάρχουν και πόσες σφραγίστηκαν αργότερα. Αυτός είναι ο λόγος που η μόνη απόφαση που θα θέσει τέρμα στη συζήτηση για τη νομιμότητα (της ψηφοφορίας) και θα καθησυχάσει τις νόμιμες ανησυχίες του κόσμου είναι η ακύρωση αυτής της ψηφοφορίας από τη YSK», δήλωσε ο Τεζτσάν σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε πως το CHP θα προσφύγει σε δημοτικές εκλογικές αρχές και στη YSK και, ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτών των προσφυγών, θα καταφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε οποιαδήποτε σχετική αρχή.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ 

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, δήλωσε χθες αντιπροσωπεία της αποστολής παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Οι Τούρκοι ενέκριναν χθες με ποσοστό μόλις 51,4% την αναθεώρηση του Συντάγματος που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από παρατυπίες.

Ο Σέζαρ Φλορίν Πρέντα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιτήρησε την ψηφοφορία, έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. «Γενικά το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για τη διεξαγωγή μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας», είπε ο Πρέντα.

Δίπλα στον Πρέντα ήταν η Τάνα ντε Ζουλουέτα, επικεφαλής μιας άλλης ομάδας διεθνών παρατηρητών, που είπε πως η εκστρατεία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία κυριαρχήθηκε από το στρατόπεδο του "Ναι" στην κάλυψη των ΜΜΕ.

Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) σημείωσε τον «περιορισμό» των ελευθεριών που παρατηρήθηκε στην Τουρκία υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

«Οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους ψηφοφόρους», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής της ODIHR, Τάνα ντε Ζουλουέτα. Η ντε Ζουλουέτα είπε πως οι παρατηρητές του γραφείου κατέδειξαν πως η εκστρατεία υπέρ του "Ναι" κυριάρχησε στην κάλυψη των ΜΜΕ.

«Αυτό, μαζί με περιορισμούς στα ΜΜΕ, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης, περιόρισε την πρόσβαση των ψηφοφόρων στον πολυφωνία των απόψεων», ανέφερε η επικεφαλής της αποστολής.

Ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απέρριψε χθες τις επικρίσεις των παρατηρητών του δημοψηφίσματος ότι η όλη διαδικασία δεν ανταποκρίθηκε στις διεθνείς προδιαγραφές κι απάντησε ότι οι εκτιμήσεις τους στερούνται αντικειμενικότητας και αμεροληψίας.

«Το να λένε ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών προδιαγραφών είναι απαράδεκτο» επισήμανε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι τα «πολιτικά φορτισμένα» σχόλια των παρατηρητών του ΟΑΣΕ καταδεικνύουν ότι η αποστολή που εστάλη στην Τουρκία ήταν προκατειλημμένη και δεν έλαβε υπόψη της τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.

ΜΟΣΧΑ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη χθες στην Τουρκία, στο οποίο η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ του να δοθούν περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, θα πρέπει να γίνουν σεβαστά. Το δημοψήφισμα είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, είπε.

ΠΑΡΙΣΙ

Το Παρίσι «καταγράφει τους αριθμούς που ανακοινώθηκαν» μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος –και την «αμφισβήτηση που εκφράστηκε»– επισημαίνοντας πως οι αριθμοί αυτοί «δείχνουν πως σε κάθε περίπτωση η τουρκική κοινωνία είναι διαιρεμένη σχετικά με τις προβλεπόμενες εις βάθος αλλαγές».

«Οι αξίες και οι δεσμεύσεις που ανελήφθησαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να οδηγήσουν τις τουρκικές αρχές να διεξαγάγουν έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο με όλες τις συνιστώσες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε χθες τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώξει «έναν διάλογο με σεβασμό» με όλα τα πολιτικά κόμματα μετά την ισχνή νίκη του "Ναι" στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

 «Η (γερμανική) κυβέρνηση αναμένει πως η τουρκική κυβέρνηση, έπειτα από μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία, θα επιδιώξει τώρα έναν διάλογο με σεβασμό με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και μέσα στην κοινωνία», υπογράμμισε η καγκελάριος σε σύντομη κοινή δήλωσή της με τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η γερμανική κυβέρνηση «σέβεται το δικαίωμα των Τούρκων να αποφασίσουν για το Σύνταγμά τους», προσθέτει, υπογραμμίζοντας πως το «αποτέλεσμα δείχνει πόσο βαθιά είναι διαιρεμένη η τουρκική κοινωνία».

ΜΑΞΙΜΟΥ

Μήνυμα υποστήριξης της σταθερότητας και της δημοκρατίας στην Τουρκία στέλνει η Αθήνα, μέσω κυβερνητικών πηγών. Παράλληλα όμως με την επισήμανση, ότι η Ελλάδα θέλει μια Τουρκία, αρωγό στο διάλογο και τη συνεργασία, στη βάση του αλληλοσεβασμού. Αναλυτικά, το σχόλιο των κυβερνητικών πηγών έχει ως εξής: «Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Οι αποφάσεις του τουρκικού λαού για το μέλλον του θα γίνουν σεβαστές. Εμείς στηρίζουμε τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στη γείτονα. Επιθυμούμε μια Τουρκία που να συνεισφέρει στο διάλογο και τη συνεργασία μας στη βάση του αλληλοσεβασμού», καταλήγει το σχόλιο πηγών της ελληνικής κυβέρνησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass