Εφτασαν τους 4 οι νεκροί της Στοκχόλμης

Δημοσίευση: 08 Απρ 2017 17:43 | Τελευταία ενημέρωση: 08 Απρ 2017 19:37

Ένας άνδρας ύποπτος για "ανθρωποκτονίες τρομοκρατικού χαρακτήρα" τέθηκε υπό κράτηση χθες στη Στοκχόλμη, την επομένη της αιματηρής επίθεσης με φορτηγό που έσπειρε τον τρόμο στη σουηδική πρωτεύουσα.

Δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας στη Σουηδία δηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να δείχνουν ότι έχει συλληφθεί λάθος άνθρωπος, καθώς τα τεκμήρια της σύλληψης ενισχύονται από τη διεξαγωγή και την εμβάθυνση της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η σύλληψη έγινε επί τη βάσει αξιολόγησης των πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους, οι αρχές ασφαλείας, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας.

Η αστυνομία έχει βρει εκρηκτικά μέσα στο φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε προχθες νωρίς το απόγευμα στην επίθεση που σημειώθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης, μετέδωσε η σουηδική τηλεόραση επικαλούμενη πολλές αστυνομικές πηγές που δεν κατονομάζονται.

Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, είναι 4 νεκροί και 15 τραυματίες, μεταξύ τους αρκετά παιδιά. Εννέα τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

"Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. 'Όλα δείχνουν επίθεση", πρόσθεσε. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών επέστρεψε εσπευσμένα στη Στοκχόλμη και κατέθεσε το βράδυ ένα μπουκέτο από κόκκινα τριαντάφυλλα κοντά στο σημείο της τραγωδίας.

Ο 39χρονος, Ουζμπέκος υπήκοος που ζει στην Σουηδία, συνελήφθη στο προάστιο Μάρστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet. Ο άνδρας φέρεται να είχε προβεί σε αναρτήσεις στην προσωπική του σελίδα στο facebook με προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού Κράτους.

Οι φίλοι του όμως τόνισαν στην Aftonbladet ότι ο 39χρονος δεν είχε ενδιαφέρον στην πολιτική και την θρησκεία και μιλούσε μόνο για το πώς θα αποκτήσει χρήματα για την οικογένεια του.

Ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη αργότερα το βράδυ σε προάστιο της πρωτεύουσας. Αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT έκαναν λόγο για πιθανή "σχέση" μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην ενδώσουν στον φόβο.

"Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να μας εμποδίσουν να ζούμε κανονικά, όμως εμείς δεν θα το κάνουμε. Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να νικήσουν τη Σουηδία".

«Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους» υπογράμμισε ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος σε μια ανακοίνωση των ανακτόρων.

Για τον Μάγνους Ράνστορπ, διευθυντή έρευνας στο Κέντρο Μελετών ασύμμετρων απειλών του Κολεγίου της Σουηδικής Εθνικής Άμυνας (CATS), η επίθεση δεν αποτελεί έκπληξη.

"Ήταν αναμενόμενο, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών επαναλάμβαναν ένα τέτοιο σενάριο εδώ και μήνες. Απλά δεν ξέραμε πότε θα συμβεί", είπε στο AFP.

Διεθνείς αντιδράσεις

Σύσσωμοι οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασαν ηχηρά το νέο χτύπημα.

Όπως έπειτα από άλλες επιθέσεις στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, ο δήμος του Παρισιού έσβησε τα φώτα του Πύργου του Άιφελ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, σαν έναν φόρο τιμής προς τα θύματα.

Η πλέον αιματηρή επίθεση με φορτηγό στην Ευρώπη είναι αυτή στη Νίκαια, στις 14 Ιουλίου του 2016, όταν ένας άνδρας σκότωσε 86 ανθρώπους ρίχνοντας το φορτηγό που οδηγούσε μέσα στον κόσμο κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής της Γαλλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass