Απαγόρευση σφαγής σε όλη τη Θεσσαλία

* Κλείνουν τα σφαγεία μέχρι και την Παρασκευή * Από τη Ρουμανία εισήχθησαν τα μολυσμένα αιγοπρόβατα * Απομόνωση και στα βοοειδή που συνυπάρχουν με κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων

Απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Θεσσαλίας μέχρι και την Παρασκευή 26 Ιουλίου, όπως απαγορεύεται, επίσης, για οποιονδήποτε λόγο η μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα.

Η απόφαση ελήφθη με σκοπό την αποφυγή της μετάδοσης της πανώλης που εμφανίστηκε στις Περιφέρειες Τρικάλων και Λάρισας και για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου. Παράλληλα, από την απόφαση γίνεται γνωστό επίσης ότι τα μολυσμένα ζώα εισήχθησαν από τη Ρουμανία και συγκεκριμένα από την περιοχή Τουλσέα, ενώ γίνεται γνωστό ότι λαμβάνεται απόφαση απομόνωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων βοοειδών που συνυπάρχουν με κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων πάχυνσης, διαθέτουν το ίδιο προσωπικό και χρησιμοποιούν κοινά οχήματα και εξοπλισμό.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση: «Απαγορεύεται η για οποιονδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης.
- Απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έως και την Παρασκευή 26/07/2024.
- Απαγορεύεται η για οποιονδήποτε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.
- Λαμβάνεται απόφαση απομόνωσης όλων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων πάχυνσης αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και τουλάχιστον για 21 ημέρες. Επιπρόσθετα, λαμβάνεται απόφαση απομόνωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων βοοειδών που συνυπάρχουν με κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων πάχυνσης, διαθέτουν το ίδιο προσωπικό και χρησιμοποιούν κοινά οχήματα και εξοπλισμό.
- Απαγορεύεται η για οποιονδήποτε λόγο μετακίνηση (σφαγή, πάχυνση ή αναπαραγωγή) βοοειδών από και προς την Π.Ε. Τρικάλων και την Π.Ε. Λάρισας, έως την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής και κλινικής διερεύνησης της νόσου εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης και τον καθορισμό της έκτασής τους.
- Επιτρέπεται η διακίνηση χοιρινών από εντατικές εκμεταλλεύσεις που τηρούν μέτρα βιοασφάλειας προς όλα τα σφαγεία, εκτός των σφαγείων που εντάσσονται στη ζώνη προστασίας και επιτήρησης (Σφαγείο Φάρμα Ελασσόνας: S41).
- Στο σφαγείο με την επωνυμία Σφαγείο Φάρμα Ελασσόνας S41 που βρίσκεται εντός της ζώνης επιτήρησης θα σφάζονται αποκλειστικά ζώα (χοιρινά και βοοειδή) από τη ζώνη προστασίας και επιτήρησης της Π.Ε. Λάρισας.
- Στο σφαγείο με την επωνυμία Σφαγείο Τρικάλων: S142 θα σφάζονται αποκλειστικά ζώα (χοιρινά και βοοειδή) από τη ζώνη προστασίας και επιτήρησης της Π.Ε. Τρικάλων σε ημέρα/ημέρες που θα ορίσει γραπτώς η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Τρικάλων. Τις υπόλοιπες ημέρες και μετά από ενδελεχή καθαρισμό και απολύμανση των χώρων μπορούν να σφάζονται ζώα από εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται εκτός της ζώνης προστασίας και επιτήρησης, αποκλειστικά, όμως, της Π.Ε. Τρικάλων.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη Τύπου για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι Αγροκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ολύμπου και Σαρανταπόρου μαζί με κτηνοτρόφους του Δήμου Ελασσόνας. Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, στις 12 μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με τους κτηνοτρόφους να παρουσιάζουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την πανώλη. Οι Σύλλογοι και οι κτηνοτρόφοι καλούν «δημοσιογράφους και ενδιαφερόμενους να παρευρεθούν για να αναδειχθούν όλες οι πλευρές του προβλήματος, καθώς και τα μέτρα που απαιτούνται για να μην κινδυνέψει κανένα κοπάδι και κανένας συνάδελφος».
«ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»
Ανακοίνωση για το θέμα με την πανώλη εξέδωσε και ο υπεύθυνος Αγροτικών Θεμάτων της «Πλεύσης Ελευθερίας» Σωκράτης Αλειφτήρας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Στις 11 Ιουλίου εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική μονάδα στον Δήμο Μετεώρων του Νομού Τρικάλων.
Στις 18 Ιουλίου επιβεβαιώθηκε κρούσμα σε περιοχή του Δήμου Ελασσόνας του Νομού Λάρισας. Φαίνεται ότι η σοβαρή αυτή ασθένεια, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, προήλθε από λαθραίες εισαγωγές ζώων από την Τουρκία και δείχνει ξεκάθαρα την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις.
Ο ιός έχει διασπαρθεί στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να θανατώνουν τα ζώα τους και να μην μπορούν να διαθέσουν το γάλα τους. Έως σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, περίπου 2.500 ζώα έχουν θανατωθεί λόγω του ιού, με συνέπεια την οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, οι οποίοι, μάλιστα, έχοντας υποστεί και τις καταστροφικές συνέπειες του «Daniel» έναν χρόνο νωρίτερα, οδηγούνται στον ολοκληρωτικό αφανισμό τους». Ο Σωτήρης Αλειφτήρας καταλήγει αναφέροντας πως: «Η «Πλεύση Ελευθερίας» θα θέσει άμεσα το θέμα στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς και καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, που αφενός θα οδηγούν στην εξάλειψη του ιού και αφετέρου θα αποτελούν οικονομική στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί».
ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας υπέβαλε αίτημα, το οποίο έγινε δεκτό από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, να κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης η Θεσσαλία, με αφορμή την εμφάνιση κρούσματος πανώλης στα μυρηκαστικά στους Νομούς Τρικάλων και Λάρισας. Η απόφαση θα ισχύσει για 6 μήνες, προκειμένου να δρομολογηθούν οι δράσεις που θα συμβάλλουν στην αποτροπή εξάπλωσης της νόσου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass