ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Υπέρ του Αχελώου με… ρηχή εκπροσώπηση

* Αγοραστός: Να μην συμβιβαστούμε με την κυβερνητική λογική των μικρών φραγμάτων *Σταθερά αντίθετοι Οικολόγοι, «Δρόμος Ανατροπής», ΑΝΤΑΡΣΥΑ *Ελάχιστες οι παρουσίες από πολιτικό κόσμο και φορείς

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2017 22:17

Μικρό αποδείχτηκε το ενδιαφέρον της Αυτοδιοίκησης και του πολιτικού κόσμου του νομού και της Θεσσαλίας για τον Αχελώο, καθώς μόνο ο βουλευτής Χρ. Κέλλας και ο δήμαρχος Φαρκαδόνας Θ. Μερυβάκης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της περιφερειακής αρχής να συμμετάσχουν στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα την εκτροπή του και με αφορμή τη διεξαγωγή του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Θεσσαλίας, την ερχόμενη εβδομάδα. (Μάλιστα μετά τις ομιλίες τους οι κ. Κέλλας και Μερυβάκης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.)

Από τη χθεσινή συνεδρίαση του σώματος, που πραγματοποιήθηκε στη νέα αίθουσα στην οδό Θεοφράστου, απουσίαζε και η μείζων αντιπολίτευση, καθώς η παράταξη του Ν. Τσιλιμίγκα δεν παρέστη στη συζήτηση, κάνοντας λόγο για «προσχηματικό και πρόχειρο διάλογο», ενώ ελάχιστοι ήταν και οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων που σχετίζονταν με το θέμα.

Ως προς το τελικό αποτέλεσμα της συζήτησης, οι θέσεις των παρατάξεων παρέμειναν σταθερές, όπως και στο παρελθόν, σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη της εκτροπής του Αχελώου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Κ. Αγοραστός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να υπάρξει εκτροπή του Αχελώου και να μην υπάρξει συμβιβασμός με την κυβερνητική λογική για μικρά φράγματα σε κάθε περιοχή, αφού σε επίπεδο μελετών βρισκόμαστε πολύ πίσω, ενώ για έργα όπως της Κάρλας απαιτούνται πολλά χρήματα. Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό «σε τρία χρόνια που θα ολοκληρωθούν οι μελέτες των μικρών φραγμάτων θα έχει τελειώσει το ΠΑΑ. Θέλουμε τα συνοδά έργα αλλά φυσικά και τη μεταφορά νερού από Αχελώο, που δεν βλάπτει κανέναν. Αντιθέτως βοηθά και τους πολέμιους του έργου, αφού αυτό είναι αντιπλημμυρικό. Υπάρχει υδάτινο έλλειμμα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεχάσουμε τον Αχελώο. Αν δεν τον θέλουν, ας αξιοποιήσουν τουλάχιστον για ηλεκτρικούς λόγους τα υπάρχοντα έργα, όπως αυτό της Μεσοχώρας. Επιπλέον οι Θεσσαλοί αγρότες είναι αδικημένοι, αφού ποτίζουν με στάγδην και δεν επιδοτήθηκαν γι΄ αυτό».

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Κέλλας μίλησε για προκατάληψη και εμμονή του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον Αχελώο και για τιμωρητική αντίληψη κατά της Θεσσαλίας από τους πολέμιους του έργου. «Αν δεν υπάρξει εκτροπή του Αχελώου, πάνω από 270.000 στρέμματα κινδυνεύουν να καούν από τη λειψυδρία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Φαρκαδόνας Θανάσης Μερυβάκης τάχθηκε επίσης υπέρ του έργου και εξήγησε τις συνέπειες που θα έχει στον κάμπο η μη εκτροπή του Αχελώου, αλλά στο τέλος υποστήριξε ότι μπορεί να βοηθήσουν και τα μικρά έργα.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σταμπουλής δήλωσε ότι «το βασικό πρόβλημα είναι ότι η χρηστή διαχείριση του περιβάλλοντος επιβάλλει σωστή διαχείριση και έλεγχο των νερών, κάτι που σήμερα δεν γίνεται», ενώ χαρακτήρισε «μικρό το υδάτινο έλλειμμα, το οποίο μπορεί να καλυφθεί από τα προγραμματισμένα –από την κυβέρνηση- έργα. Υπάρχουν και οι ορεινοί όγκοι και ειδικότερα πρέπει να εξειδικεύσουμε διαχειριστικά σχέδια για την έλλειψη νερού στο Πήλιο και τις Σποράδες, ώστε να λυθεί και σε αυτές τις περιοχές το πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο Νίκος Πουτσιάκας (Οικολογική Θεσσαλία) υποστήριξε ότι «έφθασε η ώρα για νοικοκύρεμα και όχι άλλη σπατάλη νερών, που συνεχίζεται με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων και όχι φυσικά των παραγωγών. Να σταματήσουμε τη λογική δανεισμού νερών από άλλη λεκάνη, όπως κάναμε στο παρελθόν με τα χρήματα και τις τράπεζες. Το κόστος μεταφοράς των νερών είναι πολύ μεγάλο. Για τα ημιτελή έργα, σαφώς να υπάρξουν σχέδια αξιοποίησης και αποκατάστασης, με δεδομένα πρόσφατες μελέτες περί σεισμών.

Υπέρ του Αχελώου τάχθηκαν με παρεμβάσεις τους οι Τ. Τσαπλές (Λαϊκή Συσπείρωση), Ευθ. Καλούτσας (Χρυσή Αυγή), Μ. Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ), ενώ ο Αντ. Αδάμου (Αριστερή Παρέμβαση-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) τάχθηκε κατά του Αχελώου (καμιά συμμετοχή στη διαχείριση φυσικών αγαθών του ιδιωτικού κεφαλαίου) και επαναφορά των φυσικών λιμνών όπου υπήρχαν για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα παρά για χρήση.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass