ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 105ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

«Παραδειγματίζει τους νεοέλληνες το έπος του 1912-13!»

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2017 22:00

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Με επισημότητα, με τις καθιερωμένες πανηγυρικές επετειακές εκδηλώσεις, αλλά και με μεστά μηνύματα η πόλη της Ελασσόνας γιόρτασε την 105η επέτειο της απελευθέρωσής της και της επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό (6η Οκτωβρίου 1912), παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη (ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης), βουλευτών, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, του κλήρου και εκατοντάδων κατοίκων.


Χθες το πρωί, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας η επίσημη αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, όπου χοροστάτησε ο επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος, και συλλειτούργησαν οι αρχιμανδρίτες π. Νικάνωρ Παπανικολάου (ηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου), π. Ισαάκ Τσαπόγλου (ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου – «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης), π. Βησσαρίων Καραλάσκος(προϊστάμενος του Ναού), π. Παΐσιος Μπίσμπας, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι ιερείς των Ι. Ναών της Ελασσόνας και της γύρω περιοχής.
Στη συνέχεια, αρχές και κόσμος κατευθύνθηκαν στον χώρο της Κεντρικής πλατείας, όπου βρίσκεται το Ηρώο των πεσόντων. Εκεί αναγνώστηκε από αξιωματικό του Στρατού το πολεμικό ανακοινωθέν – τηλεγράφημα της 6ης Οκτωβρίου 1912, που είχε εκδώσει τότε η 1η Μεραρχία. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Τιμές απέδωσε η Μπάντα της 1ης Στρατιάς.
Η εκπαιδευτικός – υποδιευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας κ. Λυδία Αλεξανδρίδου – Νάτσιου στον πανηγυρικό της ημέρας, με ζωντανό λόγο, αναφέρθηκε στην εποχή που «ο Ελληνικός Στρατός, νικητής της Μελούνας, με υψηλό ηθικό και την καθοδήγηση του Κωνσταντίνου και της πολιτικής ηγεσίας του Ελευθερίου Βενιζέλου έμελλε να γράψει μία από τις λαμπρότερες νίκες στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους».
Χαρακτηριστικό το απόσπασμα της ομιλήτριας:
«Η μεγάλη νίκη ήρθε για να δείξει και να υπενθυμίσει στους Έλληνες ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν ομονοούμε και βάζουμε υψηλούς στόχους, γιατί αυτή η φυλή μόνον προς τη δόξα μπορεί να περπατά ανά τους αιώνες. Ήρθε να καταδείξει πως η Ελευθερία δεν αγοράζεται, δεν πωλείται, αλλά κατακτάται με ομοψυχία, υπομονή και επιμονή και εμφορείται πάντοτε από τις πανανθρώπινες διαχρονικές αξίες του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού».
Και η ομιλήτρια κατέληξε στην ομιλία της: «Ήρθε η ώρα εμείς οι νεότεροι Έλληνες να παραδειγματιστούμε από το έπος του 1912-13, ώστε να δείξουμε σε όλους όσοι μας επιβουλεύονται και μας λοιδορούν ότι η ελληνική ψυχή, η ελληνική σκέψη και ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός δεν είναι μόνον κληρονομιά μας, αλλά σημερινό κτήμα και βίωμά μας. Το «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα’ ναι» των τετρακοσίων χρόνων σκλαβιάς είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, είναι και θα είναι ανά τους αιώνες η παρακαταθήκη πάνω στην οποία θα ακουμπά κάθε επερχόμενη γενιά για να αντιπαρέρχεται τις όποιες δύσκολες καταστάσεις και συνθήκες».
Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ
Στη συνέχεια, επί της παραποτάμιας οδού Μητροπολίτου Ιακώβου «αναπτύχθηκε» η παρέλαση τμημάτων με μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από σχολικές μονάδες της επαρχίας Ελασσόνας, κάτω από τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας.
Στις επετειακές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
Ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασ. Κόκκαλης, οι βουλευτές κ.κ. Νικ. Παπαδόπουλος (ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων), Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας (ως εκπρόσωπος της Ν.Δ.), Κων. Μπαργιώτας (ως εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης»), Γεώργ. Κατσιαντώνης (ως εκπρόσωπος της «Ένωσης Κεντρώων»), ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Δημ. Καραστέργιος, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ο διευθυντής Μηχανικού της 1ης Στρατιάς ταξίαρχος κ. Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο γεν. σστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας υποστράτηγος κ. Δημ. Κοτσιάφτης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας αρχιπύραρχος κ. Αχιλλ. Τζουβάρας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας πύραρχος κ. Ιωάν. Ράπτης, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας ταξίαρχος κ. Γ. Αγάκος, από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (Α.Τ.Α.) ο σμήναρχος μηχανικός κ. Ιωάν. Σειρανάκης, ο επισμηναγός ελεγκτής Αεράμυνας κ. Ιωάν. Αναστασιάδης, από το ΚΕΟΑΧ Ολύμπου οι αξιωματικοί κ. Νικ. Μπούσιας και Β. Τσάμπας, αξιωματικοί του Στρατού, της Αεροπορίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, διοικητές και στελέχη στρατιωτικών μονάδων, οι διοικητές της Αστυνομίας Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης και της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, οι πρ. βουλευτές κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος και Ελευθ. Κυριακού, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Αντ. Μπίσμπας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρ. δήμαρχοι Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος και Πέτρος Χατζήνας, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελ. Αναστασοπούλου, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ιωάν. Καψάλης, από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου – Καλούση, η σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παπαδοπούλου – Φαρμάκη, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, εκ μέρους της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ο αντιστράτηγος κ. Κων. Βλάχος, ο πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας κ. Απόστ. Βερέμης, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Λάρισας κ. Παναγιώτης Καραβασώνης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Νέας Δημοκρατίας Ελασσόνας κ. Δημ. Δριστέλας, εκ μέρους της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Λάρισας ο κ. Μιχ. Τολίκας, διευθυντές υπηρεσιών από την ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων – συλλόγων, μαθητές και πολύς κόσμος, που… καταχάρηκε την ιδιαίτερα καλοκαιρινή ημέρα και τις εκδηλώσεις.

Γιάννης Μουκίδης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass