ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ «ΜΕΛΟΥΝΑ», ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Η Επαρχία Ελασσόνας γιορτάζει την απελευθέρωσή της

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2017 22:00

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Με λαμπρότητα και επισημότητα συνεχίστηκαν χθες το πρωί στην ιστορική τοποθεσία «Μελούνα» Τσαριτσάνης και στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι και το απόγευμα στην Ελασσόνα και κορυφώνονται σήμερα, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 105ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό (6η Οκτωβρίου 1912).


Οι σημερινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θεσσαλίας και του Νομού Λάρισας.
Ξεχωρίζουν η επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας (11 π.μ.), η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες (11.30 π.μ.) και η μεγάλη παρέλαση(πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων) στην παραποτάμια οδό Μητροπολίτου Ιακώβου, στο κέντρο της Ελασσόνας (12 μ.), που αναμένεται να την παρακολουθήσουν εκατοντάδες κάτοικοι της Ελασσόνας και της γύρω περιοχής.
 ΣΤΗ «ΜΕΛΟΥΝΑ»
Χθες το πρωί, οι επίσημοι, ο κόσμος και οι μαθητές κατευθύνθηκαν στην τοποθεσία «Μελούνα», λίγο έξω από την Τσαριτσάνη(από όπου ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού Στρατού το 1912), στον χώρο του εκεί Μνημείου (τα αποκαλυπτήριά του είχαν γίνει πριν 5 χρόνια). Το Μνημείο βρίσκεται στη νέα εθνική οδό Ελασσόνας – Λάρισας, ακριβώς στο σημείο που βρίσκονταν τα παλαιά σύνορα της χώρας και από όπου ξεκίνησε η νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού, στο χαρακτηριστικό ύψωμα της Μελούνας.
Αρχικά, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, όπου συλλειτούργησαν οι αρχιμανδρίτες π. Ισαάκ Τσαπόγλου (ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου – «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης), π. Βησσαρίων Καραλάσκος (προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας), ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι ιερείς π. Γεώργιος Κοντοτάσιος και π. Αλέξανδρος Νεζεργιώτης, και ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, προσκλητήριο νεκρών(συνοδεία τιμητικών πυροβολισμών) και κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τις αρχές. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.
Στον πανηγυρικό της ημέρας, η δικηγόρος κ. Ιωάννα Μητσιμπόνα με μεστό λόγο έκανε μια ανασκόπηση των γεγονότων της κρίσιμης χρονιάς του 1912, αυτής της έναρξης των Βαλκανικών Πολέμων, που οδήγησαν το ελληνικό κράτος από τα στενά της Μελούνας στις εκβολές του Στρυμόνα ποταμού και την πόλη της Καβάλας και αποτέλεσαν το μεγαλύτερο έπος μετά την Ελληνική Επανάσταση ή καλύτερα, την ολοκλήρωσή της.
Η ομιλήτρια, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα ιστορικά στοιχεία, όταν η 1η Μεραρχία, έχοντας ως κεντρικό άξονα την Τσαριτσάνη, αφού σκόρπισε τις φρουρές των τουρκικών φυλακίων που βρίσκονταν στην οριοθετική γραμμή, πήρε θέση μάχης από την Αετοράχη μέχρι το Βαλέτσικο. Και «καταθέτει»: «Τα χαράματα της 6ης Οκτωβρίου ο υποστράτηγος Μανουσογιαννάκης κατηύθυνε τις δυνάμεις της 1ης Μεραρχίας από την αμαξιτή οδό της Μελούνας προς την πεδιάδα της Τσαριτσάνης με κατεύθυνση δεξιά. Ο υποστράτηγος Κάλαρης κατηύθυνε τη 2η Μεραρχία αριστερά των υψωμάτων της Ελασσόνας και το 4ο Τάγμα Ευζώνων προήλασε πίσω από την Τσαριτσάνη, για να αποκόψει την υποχώρηση του τουρκικού στρατού, κατά μέτωπο του οποίου θα έκαναν την επίθεση οι δύο μεραρχίες. Τα σχέδια του τουρκικού στρατού έμειναν απραγματοποίητα, καθώς ο ελληνικός στρατός προχώρησε ακάθεκτα προς την πεδιάδα της Τσαριτσάνης, προβάλλοντας ταυτόχρονα στον κάμπο τμήματα του 2ου Πεζικού Συντάγματος, της 1ης Μεραρχίας και του 4ου Πεζικού της 2ης Μεραρχίας.
Θριαμβευτής πια ο στρατός των Ελλήνων μετά τις μάχες της 6ης και 9ης Οκτωβρίου πέρασε τα τρομερά στενά και ξεχύθηκε στις πεδιάδες της Μακεδονίας. Στην ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων η νίκη της Μελούνας, μαζί με αυτή του Σαρανταπόρου έχει εξαιρετική σημασία, καθώς στη συνέχεια ο ελληνικός στρατός έδωσε περισσότερες πεισματώδεις και ορμητικές μάχες, εκπόρθησε θέσεις και κατέλαβε μεγάλες πόλεις. Η Τσαριτσάνη ήταν η πρώτη ελληνική περιοχή που ελευθερώθηκε με την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων, οι οποίοι με τη σειρά τους δημιούργησαν νέα δεδομένα στη Βαλκανική χερσόνησο. Νικήτριες του πολέμου η Ελλάδα και η Σερβία, οι οποίες είχαν αυξήσει εντυπωσιακά τα εδάφη τους (κατά 80% ο πληθυσμός και κατά 90% η έκταση του ελληνικού κράτους).
ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Χθες το απόγευμα τελέσθηκε παράκληση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας, ενώ στη συνέχεια, ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ιερής και θαυματουργής Εικόνας της Ολυμπιώτισσας, η Ενθρόνισή της στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου με Αρτοκλασία, με την παρουσία του επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου και πλειάδας αρχιμανδριτών, ιερέων και διακόνων, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και εκατοντάδων κατοίκων.
Στις εκδηλώσεις της «Μελούνας» παρευρέθηκαν:
Η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας – πρώην αντιπεριφερειάρχης - πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κων. Μέγας, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Αντ. Μπίσμπας, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ο διοικητής της 1ης ΔΑΚΑ κ. Χρήστος Καλαμάκης, από την 1η Στρατιά ο αντισυνταγματάρχης κ. Ηλίας Αρβανίτης, από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (Α.Τ.Α.) ο επισμηναγός – ιπτάμενος κ. Δημ. Πάνος, ο αρχισμηνίας κ. Δημ. Κατσιούλας και ο επισμηνίας κ. Φίλιππος Κωστακόπουλος, εκ μέρους του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας – επιπυραγός κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, ο πρ. βουλευτής κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, Νικ. Γκουτζουρέλας, Γεώργ. Γιαννούλας, Ευάγγ. Παναγιώτου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Ελασσόνας κ. Ανέστης Σερετίδης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φώτ. Καραγκόγκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κ. Καραγιάννης, Γ. Παπαευθυμίου, Αναστ. Γκατζιούρας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τσαριτσάνης κ. Αχιλ. Μητσιμπόνας, η πρόεδρος του Δημοτ. Διαμερίσματος Ελασσόνας κ. Ασπασ. Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, κοινοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην κοινοτάρχης Τσαριτσάνης κ. Νικ. Τσιμπόλης, η σχολική σύμβουλος κ. Μαρία Παπαδοπούλου – Φαρμάκη, διευθυντές, εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολικών μονάδων της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών, αντιπροσωπείες Συλλόγων της Τσαριτσάνης (Κτηνοτροφικού, Συλλόγου Γυναικών, Εξωραϊστικού, Μορφωτικού), και αρκετός κόσμος από την Τσαριτσάνη, την Ελασσόνα και τη γύρω περιοχή.

Γιάννης Μουκίδης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass