ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΘΕΜΑ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Θέλουν 20ετία για βασική σύνταξη

* Συμφωνία για ΑΔΜΗΕ και «κόκκινα δάνεια»

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2015 0:58

ΑΘΗΝΑ

Θέμα με τη 15ετία για τη βασική σύνταξη φαίνεται ότι έθεσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το "κουαρτέτο" δεν ζήτησε κατάργηση της 15ετίας που απαιτείται κατ' ελάχιστον για την καταβολή κατώτατης σύνταξης αλλά υποστήριξε ότι η συνταξιοδότηση με λίγα έτη ασφάλισης, δηλαδή το όριο των 4.500 ενσήμων, λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους εργαζόμενους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα για λήψη βασικής σύνταξης κατ' ελάχιστον με 20 χρόνια ασφάλισης ή 6.000 ένσημα έχει τεθεί από την πλευρά των δανειστών και στο παρελθόν εγείροντας αντιδράσεις, χωρίς όμως να ληφθεί ποτέ κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το συνολικό της σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, στις αρχές Ιανουαρίου.

ΕΚΛΕΙΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Πάντως χθες έκλεισε η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών ενώ σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για τις οποίες απαιτείται νομοθετική ρύθμιση ώστε να ψηφισθεί την Τρίτη το βράδυ.

«Έχουμε συμφωνία και σε αυτό τον κύκλο» δήλωσε χθες βράδυ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η συμφωνία είναι και για τα 13 προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση προβλέπει:

* Τη δημιουργία αγοράς μη τραπεζικών ιδρυμάτων (funds) για τα κόκκινα δάνεια που θα μπορούν αρχικά να αγοράζουν τα μεγάλα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια καθώς και τα στεγαστικά πλην της πρώτης κατοικίας.

Ως τις 15 Φεβρουαρίου τα μη τραπεζικά ιδρύματα δεν θα αγοράζουν:

-   Τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά των ευρωπαϊκό ορισμό.

-   Τα στεγαστικά

-   Τα καταναλωτικά

Το καθεστώς για τις παραπάνω κατηγορίες δανείων θα επανεξεταστεί στις 15 Φεβρουαρίου.

* Δημιουργείται υπέρ-ταμείο που θα συμπεριλάβει και το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου (ακίνητα, ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.λπ.)

* Το Ενιαίο Μισθολόγιο δεν θα προβλέπει μειώσεις μισθών αλλά θα παρέχει κίνητρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στο δημόσιο.

Το χθεσινό πρόγραμμα περιελάμβανε, τέλος, τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG) όχι με θέμα την Ελλάδα, ωστόσο θα γίνει ενημέρωση ότι επιτεύχθηκε συμφωνία.

Το EWG για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ θα γίνει μετά την Τρίτη το βράδυ που αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

Ο ΑΔΜΗΕ

Νωρίτερα κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από την ΔΕΗ, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με το Reuters.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το Δημόσιο θα αποκτήσει ποσοστό 51% στον ΑΔΜΗΕ, που αυτή τη στιγμή ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ, ενώ το υπόλοιπο θα ιδιωτικοποιηθεί.

«Πετυχαίνουμε ήδη σημαντικές νίκες σε αυτήν την σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, όπως αυτή που πετύχαμε χθες με την παραμονή του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Ειδικότερα, ποσοστό 20% θα πουληθεί σε ιδιώτη επενδυτή, ενώ το 29% θα μετοχοποιηθεί μέσω του Χρηματιστηρίου, δήλωσε ανώτατη πηγή του υπουργείου Ενέργειας.

«Ο νέος διαχειριστής μεταφοράς θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, όπως ήταν μέχρι τώρα, με ποσοστό τουλάχιστον 51%», δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Στην μειοψηφική σύνθεση εμείς είμαστε ανοικτοί και θα επιδιώξουμε να συμμετάσχει ένας ευρωπαϊκός διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το μάνατζμεντ, ένα από τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η συμφωνία, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς, προβλέπει τη διατήρηση του μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο. Ειδικότερα, όπως εξηγούσαν πηγές της που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση, το ΔΣ του ΑΔΜΗΕ θα αντικατοπτρίζει τη μετοχική σύνθεση, όπως ισχύει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρίες (δηλαδή το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία) ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή.

Ο ΑΔΜΗΕ αποτιμάται στα 900 εκατ. ευρώ και το ποσό που το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει ως αποζημίωση στη ΔΕΗ θα καθοριστεί μετά την αξιολόγηση που θα κάνει ανεξάρτητος αποτιμητής.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ είναι μέρος της λίστας των μεταρρυθμίσεων που στοχεύει να νομοθετήσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, ώστε να λάβει τη δόση του 1 δισ. ευρώ από τον ESM μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

ΤΟ ΚΚΕ

«Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τρόικα αφορά το βαθμό ανεξαρτησίας του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, με στόχο την ολοκλήρωση της 'απελευθέρωσης' της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στρατηγική την οποία η κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του, προσθέτοντας πως:

«Όποια κι αν είναι η κατάληξη των σχετικών διαπραγματεύσεων για τον ΑΔΜΗΕ, το σίγουρο είναι ότι η διαχείριση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος του συγκεκριμένου φορέα και τη σχετική ρύθμιση των ανταγωνιστικών συμφερόντων των ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και των εργαζομένων του κλάδου».

«Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να βαδίσει σε ρήξη με τη συγκεκριμένη στρατηγική της ΕΕ και της εγχώριας άρχουσας τάξης, για την κοινωνική ιδιοκτησία στον τομέα της ενέργειας και στο σύνολο της οικονομίας», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass