Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ-ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ

Δεν άρεσε στην Άγκυρα…

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2015 1:23

ΑΘΗΝΑ

Με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, συναντήθηκε ο αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (φωτ.), ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος που βρέθηκε στην Αθήνα από την Τρίτη, είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ συμμετείχε στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, όπου συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι συζήτησαν για τα ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο.

Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει. Στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του Αλ Σισι θα γίνει στο Κάιρο τον επομενο χρόνο, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ΑΓΚΥΡΑ

Προβληματισμό στους κύκλους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν όσα ειπώθηκαν πριν από λίγες ώρες στην Αθήνα ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου προκάλεσαν προβληματισμό στους κύκλους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή της Κύπρου, η Άγκυρα δεν κλείνει την πόρτα σε προοπτικές περιφερειακής συνεργασίας, ωστόσο αντιδρά στο γεγονός ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος πραγματοποιούν βήματα δίχως να λαμβάνουν την «συγκατάθεση και την άποψη της τουρκικής πλευράς», όπως αφήνεται να εννοηθεί.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν την επιφύλαξη της Άγκυρας σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα της κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Αναλύοντας τις εξελίξεις στον άξονα Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας, η τουρκική πλευρά τονίζει και τη σημασία των συνομιλιών για την τελική λύση του Κυπριακού. Η τουρκική πλευρά επισημαίνει ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές για να μην επισκιαστεί το ελπιδοφόρο και «δημιουργικό» κλίμα στις συνομιλίες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass