ΒΟΥΤΣΗΣ: ΘΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΟΛΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

Επιτροπή για τις ανακεφαλαιοποιήσεις

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2015 1:22

ΑΘΗΝΑ

Τη συγκρότηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στη πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο κ. Βούτσης, διευκρίνισε ότι «δεν θα είναι εξεταστική επιτροπή» αλλά, όπως είπε, στόχος της θα είναι η αποτίμηση των τεσσάρων ανακεφαλαιοποιήσεων, που ξεκίνησαν από την εποχή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και έφθασαν μέχρι σήμερα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Όλοι αποδεχόμαστε ότι οι τέσσερις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν είναι ένα σοβαρό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτίμηση των ανακεφαλαιοποιήσεων. Είναι πολύ καλύτερο να υπάρχει μια αποτίμηση από τους εμπειρογνώμονες, να υπάρξει μια τεκμηρίωση πάνω σε αυτό το ζήτημα, από το να αποφασίσει μόνη της η κυβέρνηση. Δεν είναι στο στόχο της κυβέρνησης να υπάρξει απόδοση ευθυνών ή λαθών ή ερμηνειών. Πρόθεση της είναι να υπάρξει αποτίμηση και όχι με σκοπό να γίνει Εξεταστική Επιτροπή» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής, προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τις δύο Ανεξάρτητες Αρχές, το ΕΣΡ και το ΑΣΕΠ, σε περίπτωση, όπως είπε, που δεν βρεθεί συναινετική λύση με τα κόμματα ως προς την λειτουργία τους.

«Ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή επιλέγουμε να μην πάμε με το γράμμα του νόμου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης ενώ αναφερόμενος ιδιαίτερα στο ΕΣΡ, επεσήμανε ότι «το Σύνταγμα δεν επιβάλει να κάνει τις διαγωνιστικές διαδικασίες».

Πρόσθεσε δε ότι είναι συνταγματική πρόβλεψη να αποφασίζουν τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων για την σύνθεση των Ανεξάρτητων Αρχών, αυτό είπε, «δεν θα αλλάξει, παρότι δεν είναι δίκαιο».

Ακόμα, ο κ. Βούτσης έκανε γνωστό ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεχίσει να εξετάζει την υπόθεση της Siemens.

Απαντώντας δε, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα κληθεί εκ νέου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών, κάτι που δεν κατέστη δυνατό στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ο κ. Βούτσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθεί θετικά.

«O κ. Στουρνάρας, είχε ανταποκριθεί θετικά και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο όταν κλήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών. Στη συνάντηση που είχαμε πρόσφατα μου επιβεβαίωσε ότι εφόσον υπάρξει τέτοιο αίτημα δεν έχει αντίρρηση. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόσκομμα να συνεχιστεί η διαδικασία», επεσήμανε ο κ. Βούτσης.

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Τη βούληση της κυβέρνησης για τη διεύρυνση της υποχρεωτικής ανάρτησης των πόθεν έσχες και άλλων κρατικών λειτουργών δημοσίων προσώπων, και παραγόντων όπως «δικαστικών, οικονομικών και δημοσιογραφικών» διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πλήρη τη συναίνεσή τους, μέσα από ευρύ διάλογο.

Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση «συμψηφισμού» στην ανάρτηση των δηλώσεών τους, αλλά, «δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται μόνο το πολιτικό σύστημα στο επίκεντρο και όλοι οι άλλοι να είναι στο απυρόβλητο». «Δεν υπάρχει κανενός είδους εμπάθεια για να τεθούν και άλλες κατηγορίες στην υποχρέωση της ανάρτησης των πόθεν έσχες, όμως δημιουργείται μια στρεβλή εικόνα», προσέθεσε, αποσαφηνίζοντας και πάλι ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα μονομερώς».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΡΕΟΥΣ

Σχετικά με την απόφαση για λήξη των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι αυτή «είχε ολοκληρώσει την προσπάθειά της», έχοντας συμπεριλάβει και αρκετά κεφάλαια με απόψεις και στοιχεία που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση στη συζήτηση για την απομείωση του χρέους στις αρχές του 2016.

Αρνούμενος να σχολιάσει τις αναφορές σε ερώτηση για την τέως πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Βούτσης, αρκέστηκε να αποτυπώσει τη φιλοσοφία που διέπει τον ίδιο, αλλά και την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως δεν συμμετέχει σε διάλογο με αποτιμήσεις, αποστάσεις κ.λπ. για πρόσωπα, και ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν κινούμαστε σε μία τέτοια αντίληψη».

«Ο καθένας κρίνεται από το αποτύπωμά του. Αυτό που κρίνει όλους είναι το θετικό του αποτύπωμα, και όχι το αντιπαραθετικό. Όσοι θεωρούν ότι είναι αυτόφωτες περσόνες που έρχονται με τον λαό από πίσω τους, που τους σπρώχνει είναι βαθύτατα γελασμένοι και ιστορικά έχουν αποδοκιμασθεί», προσέθεσε.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής, στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που δρομολογεί στον Κανονισμό της Βουλής και στην λειτουργία του Κοινοβουλίου με κύριο στόχο το άνοιγμα στην κοινωνία, ανακοίνωσε την διαμόρφωση, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενός Κώδικα Δεοντολογίας, που θα διέπει την συμπεριφορά των βουλευτών.»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass