ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Το μπλόκο στην Ειδομένη , ‘αδυνατίζει’ τον Πειραιά

Παρέμβαση του καθηγητή Στ.Τσακυράκη και απειλές εις βάρος του

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2015 0:23

ΑΘΗΝΑ

Το "σχέδιο Β" βάζουν σε εφαρμογή μεγάλες πολυεθνικές, καθώς ήδη εξετάζουν εναλλακτικές διαδρομές προκειμένου τα προϊόντα τους να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Έτσι παρακάμπτουν την Ελλάδα λόγω του μπλόκου στις γραμμές του τρένου στην Ειδομένη, στην οποία έχουν εδώ και μέρες προχωρήσει μετανάστες στην περιοχή.

Η κατάσταση είναι ήδη προβληματική, με πολυεθνικές εταιρίες να απορρίπτουν το λιμάνι του Πειραιά ως κέντρο μεταφοράς των προϊόντων τους, καθώς ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη παρεμποδίζει την ομαλή εξέλιξη της μεταφοράς τους προς την κεντρική Ευρώπη.

Αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά αρνητική και καταφέρει βαρύ πλήγμα στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Hewlett Packard έστειλε 100 εμπορευματοκιβώτια μέσω Σλοβενίας, ενώ προορίζονταν για σιδηροδρομική μεταφορά από τον Πειραιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, το σχέδιο σταδιακής εγκατάλειψης του Πειραιά περιλαμβάνει την αντικατάστασή του με άλλα λιμάνια της Αδριατικής.

Υπολογίζεται πως οι επιχειρήσεις που έχουν φορτία τους εγκλωβισμένα στα σύνορα, σε λιμάνια ή σε αποθηκευτικούς χώρους προς μεταφόρτωση σε τρένα και εξαγωγή προς την Ευρώπη, είναι δεκάδες και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις που δεν περιλαμβάνουν την Ελλάδα.

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι επιχειρηματίες που έχουν εγκατεστημένες στην Ελλάδα τις παραγωγικές τους μονάδες και δεν έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν τις ζημιές, που προκαλεί ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη.

Πως άρχισε το πρόβλημα

Το μπλόκο στην Ειδομένη εμφανίστηκε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Οι αρχές της ΠΓΔΜ έκλεισαν τη δίοδο για μετανάστες/πρόσφυγες που δεν προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες να εγκλωβιστούν στην περιοχή και διαμαρτυρόμενοι να κλείσουν τη σιδηροδρομική γραμμή.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γ. Μουζάλας, είχε πει από το βήμα της Βουλής ότι "τις επόμενες ημέρες η Ειδομένη θα καθαρίσει".

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΣΑΚΥΡΑΚΗ

Εν τω μεταξύ υπό τον τίτλο "Παραλήρημα ΕΑΑΚ για την αφεντιά μου", ο καθηγητής της Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών, Σταύρος Τσακυράκης, γνωστοποιεί την επίθεση που δέχθηκε, για άποψη του, από ακροαριστερή φοιτητική παράταξη.

Ο κ. Τσακυράκης δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook την ανακοίνωση στην οποία υπάρχουν απειλές εναντίον του.

Μεταξύ άλλων δημοσιοποιεί το εξής κομμάτι: "Τσακυράκη και όμοιοί σου, είστε η σαπίλα όλης της κοινωνίας, όλου του βόθρου που ξεχειλίζει, τρέχει και σκεπάζει κάθε πτυχή του βάρβαρου συστήματος της εκμετάλλευσης και του φόβου, που λέγεται καπιταλισμός. Τίποτα άλλο δεν θα πoύμε, θα μας βρείτε απέναντί σας..."

Ο κ. Τσακυράκης απαντά ότι "οι ανοησίες αγράμματων και αδαών που το παίζουν επαναστάτες και αντικαπιταλιστές δεν με στενοχωρούν και δεν με αγγίζουν".

Η δήλωση που προκάλεσε την παραπάνω αντίδραση ήταν:

"Αυτονόητο αλλά πρέπει να λεχθεί χωρίς περιστροφές. Οι πρόσφυγες (όπως άλλωστε και κανείς άλλος) δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αποκλείουν τη σιδηροδρομική γραμμή στα σύνορα. Η αστυνομία πρέπει να επέμβει και να τους απομακρύνει. Εκτός από το ζήτημα αρχής που τίθεται με αυτόν τον αποκλεισμό, πρόκειται για ενέργεια που βλάπτει τόσο τη χώρα μας όσο και την υπόθεση των προσφύγων".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass