ΜΕ ΠΟΛΛΑ «ΑΝ» ΚΑΙ «ΙΣΩΣ» Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΪΜΠΛΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αφησε το «κούρεμα», έπιασε το κατοχικό δάνειο!

* Το 2014 και υπό όρους, το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης της Ελλάδας

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2013 2:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:41
ΑΘΗΝΑ
Μπορούμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα στήριξης υπέρ της Ελλάδας, εάν φυσικά η Αθήνα μέχρι το 2014 έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιτύχει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι το μήνυμα που έφερε ο Β. Σόιμπλε στην Ελλάδα, όπως το διατύπωσε και στην συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών.
Εθίγησαν όλα τα θέματα και εξετάστηκαν τρόποι για την ενίσχυση της ανάπτυξης είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας τη σημασία της συμφωνίας με την γερμανική επενδυτική τράπεζα, KfW.
Νωρίτερα ο Σόιμπλε απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέους κουρέματος χρέους, συστήνοντας μάλιστα στην Ελλάδα να μην συνεχίσει τη συζήτηση αυτή γιατί «δεν είναι προς όφελος σας». Ταυτόχρονα όμως άφησε ανοικτό το θέμα της συζήτησης για το κατοχικό δάνειο.
Πιο συγκεκριμένα:
Με το αυστηρό στυλ που τον χαρακτηρίζει, ο γερμανός αξιωματούχος έσπευσε να κλείσει κάθε παράθυρο για νέο "κούρεμα", ανοίγοντας παράλληλα το ενδεχόμενο νέας βοήθειας και πρόσθετων μέτρων στήριξης προς τη χώρα μας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της και έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Είναι δε χαρακτηριστική η αυστηρότητα του Σόιμπλε από την παρακάτω αναφορά: "Εάν συζητάτε για κούρεμα πέρα από το 53% στον ιδιωτικό τομέα, δεν το συζητάμε καθόλου. Εάν μιλάτε για κούρεμα στο μηχανισμό στήριξης, τότε είμαστε εντελώς αντίθετοι. Εφόσον παίρνετε βοήθεια και μιλάτε για κούρεμα, τότε είσαστε ψεύτες. Εάν συνεχίσετε, αυτή η κατεύθυνση δεν είναι σωστή".
Ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Α. Σαμαρά, δεν συζήτησαν για "νέα μέτρα το φθινόπωρο" και για το χρηματοδοτικό κενό.
"Δεν μιλήσαμε για το θέμα αυτό και εγώ δεν είμαι ο καθηγητής που θα κάνει μάθημα από άμβωνος στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν", δήλωσε.
Επανέλαβε ότι "η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες".
Και επανέφερε το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "υπολείπονται πολλά, όπως, για παράδειγμα, στη δημόσια διοίκηση".
"Για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης. Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Αν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία", τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ
Ερωτηθείς για το θέμα του κατοχικού δανείου είπε ότι "εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι φέρουμε συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η ευρωπαϊκή ιστορία με την δικτατορία των Ναζί του Χίτλερ".
Τόνισε ότι "πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα και να επεξεργαστούμε αυτή την περίοδο. Όμως αυτό είναι εντελώς ξεχωριστό θέμα από αυτό των γερμανικών επανορθώσεων αυτό ρυθμίστηκε στη συμφωνία του Λονδίνου".
Ο Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του χαιρετίζει την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε με τον οποίο «είχαν σημαντικές συζητήσεις, όπου και εθίγησαν όλα τα θέματα, όπως το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα τόσο στο διαρθρωτικό όσο και στο δημοσιονομικό τομέα».
Επίσης, «εξετάστηκαν τρόποι για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας».
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε είχε ο πρωθυπουργός το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση διήρκησε 40 λεπτά (10 λεπτά περισσότερο από το προγραμματισμένο), ενώ ακολούθησε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και ο βουλευτής Επικρατείας Χρ. Λαζαρίδης.
Μετά τη σύσκεψη, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σόιμπλε είχαν ιδιαίτερη συζήτηση, ενώ μετά την αποχώρηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν δεκάλεπτη συνομιλία.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι «το ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο», ενώ αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Επίσης, φέρεται να έκανε θετική αναφορά στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και ειδικότερα στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι στο εξής θα επιταχυνθούν περισσότερο οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων.
ΤΟ ΚΚΕ
«Βασικός στόχος της επίσκεψης Σόιμπλε είναι η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για να επιταχύνει τις αναδιαρθρώσεις, δηλαδή το παραπέρα τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων στο βωμό της ανταγωνιστικότητας, που αποτελεί κοινό στρατηγικό στόχο εγχώριας και γερμανικής άρχουσας τάξης», επισημαίνει το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «η συζήτηση για την πιθανότητα νέου δανεισμού του κράτους, καθώς και για τους όρους διαχείρισης του σημερινού υπέρογκου δημοσίου χρέους, δεν αφορά την ελάφρυνση του λαού από τα βάσανά του, αλλά το μοίρασμα ζημιών και κερδών μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων και κρατών μελών της ΕΕ».
«Τα σχέδια για Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, με τη συμμετοχή της γερμανικής τράπεζας KfW, δεν θα αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας για τους αυτοαπασχολούμενους, που συνθλίβονται απ' τη βαθιά καπιταλιστική κρίση και την κυβερνητική πολιτική, υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά μηχανισμό ενίσχυσης των εγχώριων τραπεζών και δέσμευσης μεγάλου μέρους της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ σε συμπράξεις ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων, και γενικότερα στην αύξηση της διείσδυσης του γερμανικού κεφαλαίου στην ελληνική αγορά», αναφέρει το ΚΚΕ στο σχόλιο του και καταλήγει:
«Μόνο η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση απ' την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους μπορεί να αποτελέσει ελπιδοφόρα διέξοδο για το λαό».
Η ΔΗΜΑΡ
Πρέπει να γίνει σαφές στον κ. Σόιμπλε, ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέα μέτρα περικοπών μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.
Ζητάει, επίσης, από την κυβέρνηση να θέσει με σαφή τρόπο στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας «την ανάγκη να αλλάξει η πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη και να αναληφθούν μεγάλες πρωτοβουλίες κοινής αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης, με άξονα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».
ΟΙ ΑΝ.ΕΛ.
«Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, κάνοντας σπονδές στον ανθύπατο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ικανοποιείται με τα «καθρεφτάκια» προς ιθαγενείς ύψους 100 εκατ. ευρώ που προσφέρει η γερμανική πλευρά, αντί να απαιτήσει την άμεση εξόφληση των γερμανικών αποζημιώσεων ύψους 162 δισ. ευρώ».
Τη δήλωση έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς αναφορικά με την επίσκεψη του γερμανού υπουργού των Οικονομικών.
Η «ΝΕΑ ΜΕΡΑ»
«Η Νέα ΜΕΡΑ "καλωσορίζει" στην Ελλάδα τον κ. Σόιμπλε. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία κ. Σόιμπλε να σας ακούσουμε να δεσμεύεστε, ότι η κυβέρνησή σας θα επιστρέψει τα κλεμμένα, θα αποπληρώσει το κατοχικό δάνειο και θα επανορθώσει τις ζημίες που προκάλεσε στην πατρίδα μας η δική σας πατρίδα» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας ΜΕΡΑ, Χρήστος Ζώης.
Ο κ. Ζώης πρόσθεσε: «Εκτός αυτού, περιμένουμε να αποκαλύψετε ενώπιον των Ελλήνων πολιτών που δυστυχούν, εξαιτίας ενός διεφθαρμένου πολιτικού προσωπικού, ποιους πολιτικούς κρατάτε ομήρους γνωρίζοντας ότι έχουν εξαγορασθεί και δωροδοκηθεί στο παρελθόν από γερμανικές εταιρίες».
«Αφού κάνετε όλα αυτά και ζητήσετε συγνώμη γιατί χρησιμοποιήσατε την Ελλάδα και τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν οι γερμανικές τράπεζες την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, τότε μπορείτε να έχετε "καλό κατευόδιο" συμπλήρωσε ο κ. Ζώης και κατέληξε: «Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, που υποτίθεται θα έπρεπε να υπερασπίζεται αποκλειστικά και μόνο τον ελληνικό λαό, θα έπρεπε να θυμάται ότι η προαιώνια ρήση ήταν "Μολών Λαβέ" και όχι ...μόνο "Λαβέ"».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΒ
Την ανάγκη καταπολέμησης των διαρθρωτικών παθογενειών της ελληνικής οικονομίας, παράλληλα με την επίτευξη μιας συνολικής ευρωπαϊκής λύσης επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε δήλωσή του, με την ευκαιρία της επίσκεψης στη χώρα μας του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο κ. Δασκαλόπουλος τονίζει ότι η ύφεση θέτει σε δοκιμασία τις ανοχές του πολιτικού σκηνικού και τις αντοχές της κοινωνίας μας και ότι δύο βασικά προβλήματα φράζουν την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση: πρώτον, ο μοναδικός διαθέσιμος μοχλός ανάπτυξης, ο ιδιωτικός τομέας, εξακολουθεί να υποφέρει από την έλλειψη ρευστότητας, από το βάρος της γραφειοκρατίας και την αναχρονιστική κρατική παρεμβατικότητα. «Όσο οι συνθήκες αυτές δεν ανατρέπονται, η ελληνική οικονομία είναι καταδικασμένη στην ύφεση -όσες "ενέσεις" και αν της χορηγηθούν» ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος.
Και δεύτερον, ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι μέρος του συνολικού προβλήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επιλυθεί κατά τρόπο ουσιαστικό και βιώσιμο μόνο αν υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή λύση. Αλλιώς, η Ένωση θα κατακερματισθεί και θα περιθωριοποιηθεί, τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά.
Η Ευρώπη, καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, πρέπει να βρει το πολιτικό θάρρος να αναδιανείμει πόρους μεταξύ Βορρά και Νότου, να εμφυσήσει και πάλι στους λαούς του Νότου την πεποίθηση ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα σε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass